7 مرحله اتخاذ یک تصمیم

مراحل تصمیم گیری

تصمیم ها نقشه های ساخت خانه آینده ما هستند و معماری خانه و زندگی ما نیز همه و همه در گرو اتخاذ بهترین تصمیم هاست. بر این اساس زمانی شما معمار خوبی برای ساختن بنای عظیم خانه و آینده خود خواهید بود که بهترین و مناسب ترین تصمیم ها را اتخاذ کنید. تصمیم هایی که تضمین گر آینده شما خواهند بود.

تصمیم های هر روزه ما انسان ها مشخص کننده جایگاه فردی و اجتماعی ما هستند. جایگاه فردی و اجتماعی ما و حتی زندگی حرفه ای ما حاصل تصمیم های کوچک و بزرگی است که یا خودمان به تنهایی یا با مشورت دیگران و یا تحت تاثیر دیگران برای خود گرفته ایم. این تصمیم ها ممکن است تصمیم های خوبی بوده باشند و فرصت های مفیدی را در اختیار ما قرار داده باشند و برعکس این تصمیم ها ممکن است تصمیم های بدی بوده باشند و فرصت های مفیدی را از ما سلب کرده باشند. با در نظر گرفتن مراحل تصمیم گیری می توانیم نتایج بهتری ار تصمیمات خود بگیریم.

هر تصمیم درست یا غلطی که ما در زندگی خود اتخاذ می کنیم آینده ما را تحت تاثیر خود قرار می دهد. به نحوی که می توان گفت آینده ما در حقیقت در گرو یک یک تصمیم های ریز و درشت ما در زندگی خودمان قرار دارد. تصمیم ها نقشه های ساخت خانه آینده ما هستند و معماری خانه و زندگی ما نیز همه و همه در گرو اتخاذ بهترین تصمیم هاست. بر این اساس زمانی شما معمار خوبی برای ساختن بنای عظیم خانه و آینده خود خواهید بود که بهترین و مناسب ترین تصمیم ها را اتخاذ کنید. تصمیم هایی که تضمین گر آینده شما خواهند بود.

7 مرحله اتخاذ یک تصمیم

لوازم اتخاذ تصمیمات سرنوشت ساز

تصمیم گیری گرفتن تصمیمات سرنوشت ساز و مفید نیازمند لوازمی است که وجود این لوازم در کنار هم نوید یک تصمیم صحیح و کارآمد را می دهد. تصمیمی که منجر به ساخت بهترین آینده خواهد شد. تصمیم گیری صرفا انتخاب میان چندین گزینه از گزینه های موجود نیست. تصمیم گیری انتخاب آگاهانه و صحیح میان گزینه های موج برای رسیدن به بیشترین بهره­وری ممکن است.

تصمیم های مهم نیازمند طی مراحل و برآورده شدن لوازمی مثل تفکر، گردآوری اطلاعات،جستجوی گزینه ها و یا حتی ابداع خلاقانه و هوشمندانه راه حل های ممکن برای مسائل و در نهایت آزمودن و ارزیابی آنهاست. در واقع اتخاذ هر تصمیمی منوط به رعایت همه گام ها و مراحل فوق است. گام هایی که وجود آن ها برای اتخاذ هر تصمیمی تعیین کننده و سرنوشت ساز است.

مراحل تصمیم گیری

تصمیم گیری صحیح نیاز به طی یک روند کامل و حساب شده دارد. این روند می تواند با در نظر داشتن کلیه الزامات محقق شدن. یک تصمیم صحیح به شما در ساخت آینده خودتان یاری دهد. این روند نه تنها برای اتخاذ تصمیمات فردی و تصمیمات زندگی شخصی شما موثر است. بلکه این روند به شما در اتخاذ تصمیمات مهم حوزه کسب و کارتان نیز کمک می کند. بر این اساس روند تصمیم گیری که در ادامه به معرفی آن خواهیم پرداخت. تصمیمات مربوط به آینده شخصی و شغلی شما را تحت تاثیر قرار خواهد داد. به نحوی که می توان گفت با رعایت کامل و درست این مراحل و گام های این روند. آینده شما با اتخاذ تصمیمات صحیح دست خوش تغییرات فوق العاده ای خواهد شد.

بیشتر بخوانید: تفکر سیستمی چیست؟ مزایای تفکر سیستمی

مراحل تصمیم گیری

1) یکی از مراحل تصمیم گیری این است که معیارها و سنجه هایی را برای ارزیابی و سنجش تصمیم خود تعیین کنید

همان طور که بیان شد، تصمیم گیری یعنی انتخاب میان چند گزینه. اما چگونه و بر اساس چه معیاری. می توان بین گزینه های مختلف یکی را از بین گزینه های دیگر انتخاب کرد. بر این اساس باید گفت اتخاذ هر تصمیم نیازمند معیاری برای انتخب گزینه های مختلف است. شما باید بتوانید بسته به نوع نگاه خود. و اولویت های شخص و شغلی خود اولویت هایی را برای خود و کسب و کار خودتان تعیین کنید. این اولویت ها در حکم معیار و سنجه شما خواهد بود. و شما خواهید توانست در مواقعی که با تردید مواجه هستید. از آن ها به بهترین وجه در تعیین بهترین گزینه ممکن استفاده کنید.

2) دومین مرحله ی تصمیم گیری این است که اطلاعات لازم را برای اتخاذ هر تصمیمی پیشاپیش فراهم کنید

تصمیم گیری نیازمند پیمایش و سنجش داده ها و اطلاعات مربوطه است. شما زمانی خواهید توانست بهترین تصمیم مدنظر خود را اتخاذ کنید که این تصمیم برمبنای داده ها و اطلاعات مناسب در مورد تصمیم شما باشد. شما باید بتوانید اطلاعات مورد نیاز خودتان را از موثق ترین منابع و به صحیح ترین شکل ممکن گردآوری کنید. در صورتی که منبع مورد تائید شما منبع قابل اطمینانی نبوده یا شیوه گردآوری داده های شما شیوه موثقی نبوده باشد تصمیم شما بی شک تصمیم خطایی خواهد بود. بنابراین نه تنها اطلاعاتی که تحلیل شما بر مبنای آن شکل می گیرد باید اطلاعات درخوری باشند. بلکه منبع داده های شما و همچنین شیوه دستیابی به آن نیز باید کاملا مورد اعتماد باشد.

بیشتر بخوانید: مهارت حل مسئله (Problem-solving skill) چرا انقدر مهم است؟

دومین مرحله ی تصمیم گیری این است که اطلاعات لازم را برای اتخاذ هر تصمیمی پیشاپیش فراهم کنید

3) در مرحله ی سوم تصمیم گیری راه حل های مناسب و صحیح را برای مشکلات و مسائل یافته یا خلق کنید

تصمیم گیری یعنی یافتن یا خلق بهترین و مناسب ترین راه حل ها برای یک مشکل. گاهی فرآیند تصمیم گیری برای حل یا رفع یک مشکل است. این مشکل زمانی می تواند حل شود. که شما بتوانید نه تنها با استفاده از سنجه ها و معیارهایی که برای اتخاذ تصمیم دارید. از بین گزینه های موجود بهترین گزینه ها را انتخاب کنید. بلکه شما باید بتوانید اطلاعات مناسب و صحیح را نیز برای اتخاذ یک تصمیم مناسب گردآوری کرده. و در دسترس داشته باشید. با در دست داشتن این سنجه ها و این اطلاعات شما قادر خواهید بود. راه حل مناسب را برای مشکلات خود از دل اطلاعات اندوخته شده بیرون بکشید. و مورد استفاده قرار دهید.

گاهی اوقات یافتن راه حل ها کافی نیست و برای حل مشکلات نیاز به خلاقیت و ابتکار دارید. مشکلات پیچیده تر نیازمند راهکارهای پیچیده تر هستند. راهکارهای پیچیده تر نیز نیاز به راهکارهای ابداعی و راهکارهایی که برای اولین بار سربرآورده اند دارند. راهکارهای ابتکاری و خلاقانه تصمیم شما را خارق العاده و استثنایی می کنند. یا به عبارت دیگر این راهکارها تصمیم شما را از آن خود خود شما می سازند.

در مرحله ی سوم تصمیم گیری راه حل های مناسب و صحیح را برای مشکلات و مسائل یافته یا خلق کنید

4) از دیگر مراحل تصمیم گیری سنجیدن و ارزیابی راه حل های یافته خود است

راه حل هایی که شما در وهله اول به آن ها دست می یابید الزاما راه حل های نهایی نیستند. این راه حل ها باید به محک نقد سپرده شوند و سنجیده شوند. راه حل های شما باید واجد برخی ویژگی ها باشد. تا بتواند از این مرحله نیز به سلامت عبور کند. شما باید چندین و چند بار این راه حل ها را آزموده. و در نهایت یکی از آن ها را انتخاب کنید.

سنجیدن درستی یا نادرستی تصمیمات در گرو داشتن دانش کافی و وافی در مورد موضوع تصمیم است. بنابراین این سنجش زمانی می تواند به درستی میسر شود که سنجه قابل قبولی نیز در اختیار داشته باشید. و این سنجه چیزی جز دانش در زمینه مورد نظر نیست. بر این اساس باید گفت در این مرحله شما باید با استفاده از دانش خود. پس از کشف راه حل های صحیح. آن ها را بر مبنای دانش از پیش کسب شده خود سنجیده و ارزیابی کنید.

از دیگر مراحل تصمیم گیری سنجیدن و ارزیابی راه حل های یافته خود است

5) با رعایت موارد فوق با قدرت تصمیم بگیرید

اکنون زمان تصمیم گیری فرارسیده است. زمانی که شما می توانید با توجه به مراحل پیشین از بین گزینه های موجود. یکی را بر حسب معیارها و سنجه های بیان شده انتخاب کنید. اکنون نیاز به شجاعت در امر تصمیم گیری دارید. باید شجاعانه و با رعایت همه جوانب و بر اساس اصولی که اتخاذ کرده اید. یا بر طبق مشورت هایی که با دانایان امور انجام داده اید تصمیم نهایی را بگیرید.

6) تصمیم خود را عملی کنید

اتخاذ تصمیم بخشی از فرآیند حصول تصمیم است. اما در واقع تصمیم شما تا زمانی که به مرحله عملیاتی شدن نرسد یک تصمیم واقعی نخواهد بود. بنابراین نیاز است هرچه سریع تر تصمیم خود را عملی کنید. عملی کردن یک تصمیم در حقیقت یعنی به اجرا درآوردن آن تصمیم در ارکان مختلف سازمان، شرکت و… . هیچ تصمیمی نمی تواند بدون عملیاتی شدن تصمیم مهمی قلمداد شود. تصمیم زمانی تصمیم سرنوشت سازی برای شما، سازمان یا شرکت شما خواهد بود. که این تصمیم عملیاتی شده و به منصه ظهور برسد.

تصمیم خود را عملی کنید

7) در آخرین مرحله تصمیم گیری باید نتیجه تصمیم خود را سنجیده و ارزیابی کنید

پس از اینکه با موفقیت اقدام به اتخاذ تصمیم نمودید. و تصمیم شما عملیاتی شد تصمیم شما باید به دقت سنجیده و ارزیابی شود. سنجیدن تصمیم یعنی دقت نظر در برآورده ساختن پیامدهای آن تصمیم. به این معنا که ببینیم تصمیم ما آیا در عمل درست. و آنگونه که برای ما مورد انتظار بوده است محقق شده است یا خیر؟ آیا تصمیم ما انتظاراتی که داشته ایم را به درستی برآورده کرده است یا خیر؟. یعنی اینکه بسنجیم که آیا تصمیم ما در آینده. نیز به درستی روال طبیعی خود را طی خواهد کرد یا خیر؟

هفت مرحله ای که از آن برای اتخاد یک تصمیم از آن ها یاد کردیم. مراحل تصمیم گیری هستند که شما را در اتخاذ بهترین تصمیمات یاری می کنند. اگر شما بتوانید تک تک این مراحل را آن گونه که بیان شد. و با رعایت اصول بیان شده به کار ببندید تصمیمات شما تصمیمات موثر و فوق العاده ای خواهند شد. که می توانند چه درزندگی شغلی و چه درزندگی فردی به شما در جهت رشد و شکوفایی شما کمک کنند. البته به یاد داشته باشید که این مراحل هفت گانه مستقل از یکدیگر نبوده.  و برای داشتن یک تصمیم درست و کاربردی باید همه این مراحل هفت گانه را با هم به کار بگیرید. در واقع باید گفت این مراحل از قاعده «همه یا هیچ» پیروی می کنند.

برچسب ها:
لیست دسته بندی های مرتبط:

مقالات مرتبط

مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم





مطالب مرتبط

مدیریت منابع انسانی در مراکز درمانی و علوم پزشکی

مدیریت منابع انسانی در مراکز درمانی و علوم پزشکی

10 Most Useful Reports for HR Decisions1

10 گزارش پرکاربرد برای تصمیمات منابع انسانی

Employee information security with software4

چگونه نرم افزارهای منابع انسانی می‌توانند از اطلاعات کارکنان محافظت کنند؟

مشکلات محاسبه کارکرد پرسنل در عید نوروز

مشکلات محاسبه کارکرد پرسنل در عید نوروز و راه حل های آن

مشکلات مدیریت کارکرد پرسنل در ماه رمضان و و راه حل های آن

مشکلات مدیریت کارکرد پرسنل در ماه رمضان و و راه حل های آن

نظارت بر تردد پرسنل و تاثیر آن در بهبود فرایند های سازمان

چطور نظارت بر تردد پرسنل می‌تواند به بهبود فرآیندهای داخلی سازمان کمک کند؟

چگونه می توانم رضایت شغلی کارکنان از طریق مدیریت دقیق و بهینه منابع انسانی ارتقا دهم ؟

چگونه می توانم رضایت شغلی کارکنان از طریق مدیریت دقیق و بهینه منابع انسانی ارتقا دهم ؟

مدیریت حضور و غیاب از راه دور : چطور می توانید بدون نگرانی از گزارش های اشتباه ، زمان کارکنان را ثبت کنید با ازدیاد دور کاری ، شرکت ها با چالشی جدید مواجه شده اند : پیگیری و ثبت دقیق ساعات کاری کارکنان ، بدون نگرانی از بابت گزارش های اشتباه . برخلاف بافت مرسوم اداری که در آن ناظران ، شخصا و به طور فیزیکی بر حضور و غیاب منابع انسانی اشراف و نظارت دارند ، مدیریت دور کاری تنها به اصل اعتماد و تکنولوژی وابسته است . با این حال ، ثبت زمان های نادرست ، ساعت زنی حضور و غیاب دوستانه و ادعا های دروغین در رابطه با ساعات کاری ، می تواند به ضرر های مالی ، ‌کاهش بهره وری و ناکارآمدی های مدیریتی بی انجامد . خوشبختانه ، در راهکار های مدرن مدیریت حضور و غیاب کارمندان ، از فناوری های جدید به منظور ارائه گزارشات معتبر و ثبت زمان های کاری عاری از هرگونه خطا و تقلب استفاده شده است . در مقاله پیش رو ، به جدید ترین و موثر ترین متد های ثبت دقیق زمان های کاری کارکنان ، جلوگیری از دستکاری و ایجاد فرهنگ شفاف دور کاری می پردازیم . ادامه مطالب را از دست ندهید . چالش های مدیریت حضور و غیاب کارکنان دور کار پیش از پرداختن به راهکار ها ، لازم است با موانع متداول پیش روی کسب و کار ها در نظارت بر وضعیت حضور و غیاب پرسنل دور کارشان آشنا شویم . موانعی از قبیل : • ریسک های مربوط به گزارشگری دستی و غیر اتوماتیک : گزارش خود پرسنل از ساعات کاری شان می تواند به گزارشگری های غلط ( چه به صورت عمدی و چه سهوی ) منجر شود . • ساعت زنی حضور و غیاب دوستانه : در این شرایط که به بادی پانچینگ نیز معروف است ، کارمندان به جای یکدیگر ساعت زنی حضور و غیاب را انجام می دهند . این پدیده در سیستم های حضور و غیاب دستی یا با امنیت پایین ، بیشتر رواج دارد . • تفاوت های مناطق زمانی : تیم های کاری بین المللی در نقاط زمانی مختلفی فعالیت می کنند که این امر ، رهگیری ساعات استاندارد کاری را با دشواری های زیادی همراه نموده است . • عدم نظارت لحظه ای : احراز و ثبت ساعات کاری بدون یک نظارت مستقیم چالش برانگیز است . • مشارکت و پاسخگویی کم : پرسنل دور کار در صورت عدم پیگیری ساعات کاری به صورت جدی و مستمر ، انگیزه کمتری برای مشارکت و پاسخگویی احساس می کنند . برای رفع این چالش ها ، تلفیقی از ابزار های پیگیری زمان پیشرفته ، سیاست های محکم سازمانی و راهبرد های مشارکت پرسنل لازم است . شیوه های برتر پیگیری و ثبت دقیق وضعیت حضور و غیاب از راه دور سیستم های حضور و غیاب بیومتریک و پیگیری زمان با استفاده از هوش مصنوعی احراز هویت بیومتریکی که از نمود های آن می توان به تشخیص چهره یا اسکن اثر انگشت اشاره کرد ، این اطمینان خاطر را می دهد که صرفا پرسنل مورد نظر حضور و زمان شروع و اتمام کار خود را در سیستم ثبت می کند . شیوه های پیگیری زمان و مدیریت حضور و غیاب کارمندان مبتنی بر هوش مصنوعی قادر به تحلیل الگو ها ، شناسایی موارد غیر عادی و احراز هویت از طریق شناسایی چهره به صورت زنده بوده و مانع از انجام تخلفاتی همچون ساعت زنی حضور و غیاب دوستانه می شوند . نرم افزار های اتوماتیک پیگیری زمان اپلیکیشن ها و نرم افزار های حضور و غیاب و پیگیری دقیق زمان مانند نرم افزار حضور و غیاب کسرا ، به طور خودکار بر ساعات کاری کارکنان نظارت دارند . این ابزار های پیشرفته دارای قابلیت های زیر می باشند :  پیگیری لحظه ای زمان : جهت ثبت دقیق زمان شروع و پایان کار  اسکرین شات خودکار : جهت اطمینان از پیشرفت و استمرار کار  تشخیص زمان های بی کاری و عدم فعالیت : با هدف حصول اطمینان از استمرار مشارکت کارکنان  حصار بندی جغرافیایی ( برای تیم های کاری و ترکیبی ) : جهت اطمینان از حضور نیروی انسانی در محل های مورد نظر پیگیری حضور و غیاب بر اساس جی پی اس اپلیکیشن های حضور و غیاب مبتنی بر فناوری جی پی اس به خوبی قادر به احراز موقعیت مکانی پرسنل دور کار ، در ماموریت یا سفر های کاری می باشند ‌. از این طریق اطمینان حاصل می شود که پرسنل از موقعیت مکانی و کاری مورد نظر ساعت زنی حضور و غیاب را انجام می دهند ، نه از مکان های غیر مجاز و تعریف نشده . کارت پانچ های دیجیتالی و سیستم حضور و غیاب کلود سیستم های مجازی کارت پانچ به کارکنان امکان ثبت زمان شروع و پایان کار خود را به طور دیجیتالی و از طریق اپلیکیشن های موبایل یا پرتال های اینترنتی می دهند . نرم افزار های حضور و غیاب ابری ، دسترسی مرکزی را فراهم نموده و موجب شفافیت و دسترسی لحظه ای به داده ها و اطلاعات حضور و غیاب به تیم های دپارتمان منابع انسانی می شوند . باز دهی کاری و نظارت بر فعالیت در نرم افزار های نظارت بر میزان باز دهی و بهره وری موارد زیر پیگیری می گردند :  پیگیری ضربه کلید و جا به جایی موس : به منظور اطمینان از فعالیت مستمر  استفاده از اپلیکیشن و وب سایت : جهت پیگیری فعالیت های کاری  شناسایی مراحل کلیدی پروژه : به منظور اطمینان از خروجی حقیقی و نه صرفا ثبت حضور و غیاب شرکت ها با بررسی میزان باز دهی و بهره وری به جای صرفا ساعات کاری ثبت شده در سیستم ، تصویر واضح تری از کار ها و وظایف انجام شده به دست خواهند آورد . هماهنگی سیستم پیگیری زمان با سیستم های پرداختی سیستم های حضور و غیاب خودکاری که با نرم افزار های پرداخت حقوق یکپارچه و هماهنگ می شوند ، امکان بروز هرگونه خطا و اشتباه در محاسبه حق الزحمه را از بین می برند . با این کار ، از پرداخت بیش از حق الزحمه واقعی به دنبال گزارشگری های اشتباه جلوگیری شده ، و این اطمینان حاصل می شود که کارکنان دقیقا و به طور منصفانه بر اساس ساعات کاری حقیقی حقوق دریافت می کنند . ایجاد فرهنگ شفافیت و وظیفه شناسی شرکت ها بایستی افزون بر به کار گیری فناوری های جدید در مدیریت و کنترل تردد پرسنل خود ، فرهنگی از اعتماد و وظیفه شناسی را نهادینه کنند . راهبرد های مورد نیاز در این باره عبارت اند از :  سیاست های روشن حضور و غیاب : مقرراتی دقیق در خصوص ساعت زنی حضور و غیاب و عواقب گزارشگری اشتباه تنظیم شود .  بازرسی های منظم : مدیران بایستی به صورت روزانه یا هفتگی از وضعیت تردد پرسنل خود نظارت به عمل آورند تا بدین شکل ، میزان پیشرفت کاری را بسنجند .  ارزیابی بر اساس عملکرد : بایستی به جای ساعات کاری بر نتایج متمرکز شد تا از گزارشگری های مغرضانه جلوگیری شود

مدیریت حضور و غیاب از راه دور : چطور می توانید بدون نگرانی از گزارش های اشتباه ، زمان کارکنان را ثبت کنید

human-resource-processes-in-large-organizations4

 چگونه فرآیندهای منابع انسانی در سازمان‌های بزرگ می‌توانند بدون نیاز به منابع اضافی بهینه شوند؟

نرم افزار حضور و غیاب در ایام تعطیلات نوروز

چگونه نرم افزار حضور و غیاب در ایام تعطیلات نوروز به سازمان‌ها کمک می‌کند؟

پیگیری لحظه ای و تحلیل داده ای حضور و غیاب

نقش سیستم های حضور و غیاب هوشمند در بهینه سازی فعالیت های کسب و کار

Attendance management in Nowruz3

مدیریت حضور و غیاب در نوروز؛ راهکارهای هوشمند برای بهره‌وری

سیستم های کنترل تردد در سال 2025

تحولی در مدیریت نیروی کار : اهمیت روز افزون سیستم های کنترل تردد در سال 2025

How to solve the problems caused by the leap year in attendance and attendance system4

چگونگی حل مشکلات ناشی از سال کبیسه در سیستم‌های حضور و غیاب و تردد

Attendance management solutions for large companies3

راهکارهای مدیریت حضور و غیاب برای شرکت های بزرگ و کسب و کارهای کوچک :  تفاوت در چیست ؟

Theft in time

آیا سیستم های کنترل تردد مدرن در جلوگیری از دزدی از زمان موفق بوده اند‌ ؟

داده‌های ثبت‌شده دقیق برای مدیریت شفاف‌تر نیروی انسانی

استفاده از داده‌های ثبت شده دقیق برای مدیریت شفاف تر نیروی انسانی

Artificial intelligence in reducing legal disputes5

نقش هوش مصنوعی در کاهش اختلافات حقوقی مرتبط با ساعت کاری پرسنل

رصد آنلاین تردد نیروهای شرکت با سامانه حضور و غیاب

رصد آنلاین تردد نیروهای شرکت با سامانه حضور و غیاب چه تاثیری مثبتی دارد؟

Human resource traffic management in large offices

نحوه مدیریت تردد نیروی انسانی در اداره های بزرگ کشور