آیا پیگیری حضور و غیاب هنوز هم کاربرد دارد ؟ بررسی در کشور های جهان اول و سوم

در جهان امروز، مفهوم پیگیری حضور و غیاب از صرف بودن در یک مکان فیزیکی فراتر رفته و به مشارکت واقعی، نتایج ملموس و بهرهوری معنا میدهد. در حالی که کشورهای توسعهیافته به سمت ارزیابی عملکرد بر پایه خروجی حرکت کردهاند، کشورهای در حال توسعه همچنان بر حضور فیزیکی تاکید دارند. آینده متعلق به سازمانهاییست که نگاهشان به حضور، هوشمندانه، منعطف و مبتنی بر اعتماد است.
یک الگوی در حال تغییر
روزگاری ، صرف « حضور داشتن » در محیط کار ، عاملی تعیین کننده بود . مدارس ، محیط های کاری ، موسسات و نهاد ها در سراسر جهان ، میزان تعهد ، موفقیت و ارزش را عمدتا با حضور فیزیکی فرد در محیط می سنجند . اما با توجه به حرکت پرشتاب جهان به سوی دیجیتالی شدن ، جهانی سازی و نابرابری های اقتصادی ، این پرسش همیشگی باز هم مطرح می شود : آیا پیگیری حضور و غیاب افراد هنوز هم کاربرد دارد ؟
هم در کشور های واقع در نیم کره شمالی ( اصطلاحا جهان اول ) و هم در سرزمین های واقع در نیم کره جنوبی ( به اصطلاح جهان سوم ) کاربرد و مفهوم پیگیری حضور و غیاب و مدیریت حضور و غیاب نیروی انسانی در حال تغییر است . در حالی که کشور های توسعه یافته ، رو به سوی انعطاف پذیری معطوف به نتایج دارند ، کشور های در حال توسعه همچنان حضور را برابر با فرصت می دانند . از طریق آشنایی با نحوه ارزش گذاری جهان اول و سوم به مقوله « حضور » به درک عمیق تری از برابری ، نوآوری و آینده کاری و تحصیلی دست می یابیم .
حضور : عیار سنتی تعهد
سابقا « حضور » ، آسان ترین متریک سنجش انضباط ، جدی بودن در کار و تعهد محسوب می شد . کلاس درسی که حتی یک دانش آموز غایب نداشت ، نشان دهنده علم آموزانی فعال و علاقه مند بود . یک دفتر کاری با تمام پرسنل حاضر بر سر های میز خود ، از بهره وری بالا حکایت داشت . در هر دو جوامع توسعه یافته و در حال توسعه ، حضور ، نمایانگر تلاش و تعهد بود .
اما بایستی دقت نمود که در این مدل ، مفروض است که تمامی افراد برای حضور فیزیکی در محیط مربوطه ، دسترسی های یکسان دارند ؛ فرضی که با در نظر گرفتن نابرابری های اجتماعی ، فناوری و زیرساختی نادرست می باشد .
در جهان اول ، متریک های سنتی حضور افراد دیگر کاربردی ندارند ؛ حال آن که در جوامع در حال پیشرفت که فرصت ها محدود تر می باشد ، صرف حضور و دسترسی به فضاهای فیزیکی ، همچنان نماد حرکت رو به رشد می باشد .
دور کاری و آموزش مجازی ؛ تعریف تازه ای از حضور
همه گیری کووید 19، روندی را تسریع بخشید که از قبل شروع شده بود : جدا سازی بهره وری و حضور . دور کاری در اغلب صنایع روی کار آمد و شرکت هایی مانند توییتر و اسپاتیفای ، گزینه کار از منزل را به گزینه دائمی سیاست های کاری خود تبدیل نمودند . در زمینه آموزشی ، پلتفرم های یادگیری آنلاین ، دسترسی به دانش را میسر نمودند ، اما با این حال ، تفاوت های دیجیتالی فاحشی را نیز نشان می دادند .
در ایالات متحده آمریکا و اروپا ، دانش آموزان و دانشجویان به راحتی به پلتفرم هایی نظیر کلاس درس زوم و گوگل دسترسی داشتند ، اما میلیون ها علم آموز در آفریقا ، جنوب آسیا و بخش هایی از آمریکای لاتین با واقعیتی تلخ مواجه شدند : عدم دسترسی به تجهیزات لازم ، اینترنت ثابت و حتی در برخی نقاط ، برق .
در کشور های جهان اول : حضور به منزله « مشارکت داشتن » تلقی می شد ، نه لزوما بودن در یک مکان خاص .
در کشور های جهان سوم : حضور همچنان به معنای حضور فیزیکی می باشد ؛ چرا که زیرساخت های جایگزین ، یا بسیار ضعیف و نامطلوب اند و یا اصلا وجود ندارند .
تقدم نتیجه بر ظاهر : استاندارد طلایی جدید
شرکت های مدرن و نهاد های آموزشی به این نکته پی برده اند که اهمیت نتایج و خروجی ، بیش از تعداد ساعات کاری و آموزشی ثبت شده و زمان سپری شده پشت میز می باشد . پرسنل بر مبنای خروجی کارشان ارزیابی می شوند ، نه تعداد جلسات کاری که در آن ها حضور می یابند . عملکرد علم آموزان نیز بر اساس پروژه ها و فعالیت های درسی شان سنجیده می شود ، نه بیشتر بودن تعداد حضورشان نسبت به غیبت هایشان .
به عنوان مثال ، در سیستم آموزشی فنلاند که به عنوان یکی از بهترین سیستم های آموزشی در سطح جهان از آن یاد می شود ، به اعتماد ، استقلال عمل علم آموزان و نتایج به جای سیاست های حضور و غیاب سختگیرانه تاکید می شود . به طور مشابه ، مدل های یاد گیری غیر همزمان در دانشگاه های تراز اول جهان در حال گسترش می باشد .
از آن سو ، در بسیاری از جوامع جهان سوم ، مسئله حضور افراد همچنان ارتباط عمیقی با ارزش های اجتماعی نظیر وفاداری ، فرمانبرداری ، نظم و انضباط دارد . ارزش علم آموز یا پرسنل اغلب نه به بر مبنای آن چه تحویل داده اند ، که بر اساس میزان وفاداری و تعهد آن ها نسبت به حضور مستمر در محیط سنجیده می شود .
لنز فرهنگی ، اعتماد ، کنترل و آزادی
در اصل ، کاربرد مدیریت حضور و غیاب نیروی انسانی ، پرسشی فرهنگی است .
دیدگاه جهان اول : در این جوامع ، به مدیریت و انگیزه بخشی های فردی بها داده می شود . کارفرمایان و مربیان بر اساس مدل « اعتماد کن تا وقتی که اعتمادت سلب می شود » عمل می کنند .
دیدگاه جهان سوم : میزان بی اعتمادی های سازمانی همچنان بالاست . سیستم های حضور و غیاب ابری اغلب بر این باورند که چنانچه نظارت سختگیرانه ای وجود نداشته باشد ، پرسنل و علم آموزان از انجام وظایف خود شانه خالی می کنند . بر طبق این دیدگاه ، حضور فیزیکی افراد هم یک ساز و کار کنترلی و هم نشانه ای مشهود از رعایت قوانین و مقررات می باشد .
جالب است بدانید که حرکت جهان اول به سمت مدل های منعطف و مبتنی بر نتایج ، فضایی را برای خلاقیت ، نوآوری و کار آفرینی ایجاد کرده است _ دقیقا همان مولفه هایی که برای جهش اقتصادی کشور های جهان سوم مورد نیاز است . با این حال ، کشور های در حال توسعه گاهی ناخواسته این مولفه ها را از طریق ارزیابی های سختگیرانه مبتنی بر حضور فیزیکی از بین می برند .
فراتر از حضور و غیاب ، پیش به سوی مشارکت حقیقی
پاسخ به این پرسش که : « آیا پیگیری حضور و غیاب هنوز هم کاربرد دارد ؟ » ، به این بستگی دارد که ما چه چیزی را حقیقتا ارج می نهیم : فرمانبرداری یا نتایج ؟ حضور یا هدف ؟ کنترل یا اعتماد ؟
در جوامع توسعه یافته ، بحث حول محور آزادی ، سلامت روان و نتایج می چرخد و در کشور های جهان سوم ، حول محور دسترسی ، برابری و مشارکت های اصلی .
پر کردن این شکاف ، نیازمند همدلی ، نوآوری و یکپارچگی جهانی می باشد . همچنین مستلزم آن است که بدانیم برای برخی ، حضور فیزیکی نداشتن در محیط کار ، یک انتخاب است و برای برخی دیگر ، پیامد هایی را به دنبال خواهد داشت .
در آخر باید گفت که آینده ، متعلق به آن هایی است که می خواهند حاضر باشند ؛ نه فقط به طور فیزیکی ، بلکه ذهنی ، احساسی و به طور مفید – در هر کجا که باشند .
نتیجهگیری
آنچه از این بررسی برمیآید روشن است: در دنیای امروز، «حضور» دیگر تنها به معنای بودن در یک مکان فیزیکی نیست؛ بلکه به معنای مشارکت واقعی، تولید ارزش و تحقق نتایج است. اگرچه جوامع مختلف بسته به زیرساختها، فرهنگ سازمانی و سطح توسعه اقتصادی مسیرهای متفاوتی را طی میکنند، اما روند جهانی بهوضوح در حال حرکت بهسوی انعطافپذیری، اعتماد و ارزیابی عملکرد بر اساس خروجی است، نه ساعتهای ثبتشده حضور.
در این میان، سازمانها و نهادهایی موفق خواهند بود که از ابزارهای نوین حضور و غیاب نه برای کنترل صرف، بلکه برای تسهیل مشارکت، افزایش بهرهوری و بهبود ارتباطات بهره بگیرند.
🔹 اگر شما نیز به دنبال گذار از سیستمهای سنتی حضور و غیاب به راهکارهای هوشمند، کارآمد و آیندهنگر هستید،
شرکت کیمیاگران سرزمین رایانه با ارائه راهحلهای جامع و فناورانه در حوزه مدیریت منابع انسانی، آمادهی همراهی با شماست.

تیم تولید محتوای کسرا با تخصص در حوزه نرمافزارهای حضور و غیاب و کنترل تردد، محتوایی دقیق و بهروز برای کسبوکارها ارائه میدهد. کارشناسان ما با تجربه در فناوری اطلاعات و مدیریت منابع انسانی، نیازهای کاربران را تحلیل کرده و راهکارهای عملی و قابل اعتماد تهیه میکنند. هدف ما ارائه محتوایی ارزشمند برای افزایش دانش و بهبود تصمیمگیری شماست.