هوش تجاری BI و اهمیت آن در سازمان ها

هوش تجاری و اهمیت آن برای سازمان ها
واحد دیجیتال مارکتینگ کسرا
1401/12/27

هوش تجاری BI به کمک ابزارها و اپلیکیشن های مختلف انواع اطلاعات را از خارج و داخل سازمان جمع آوری کرده و آنها را آماده تحلیل می کند. در نهایت تحلیل داده ها در انواع مختلفی مثل گزارش، چارت، نقشه، گراف و سایر انواع داده در قالب بصری که قابل نمایش است به مدیران برای تصمیم گیری های کلان ارائه می شود.

هوش تجاری BI یا business Intelligence که به اختصار BI نیز نامیده می شود فرآیندی است که به مدیران کمک می کند تا با تحلیل تخصصی داده ها بتوانند نسبت به تصمیمات اساسی در سازمان بهترین عملکرد را داشته باشند. در حقیقت هوش تجاری به عنوان یک فرآیند تکنولوژی محور به مدیران این آگاهی را می دهد که چه عواملی باعث موفقیت یا شکستشان در پروژه ها می شود و در نتیجه آگاهی آنها را در مورد عوامل سودآور یا زیان آور برای سازمان بالا می برد.

روند هوش تجاری بدون استفاده از ابزارهای آنالیز و تحلیل داده امکان پذیر نیست. در واقع هوش تجاری BI به کمک ابزارها و اپلیکیشن های مختلف انواع اطلاعات را از خارج و داخل سازمان جمع آوری کرده و آنها را آماده تحلیل می کند. در نهایت تحلیل داده ها در انواع مختلفی مثل گزارش، چارت، نقشه، گراف و سایر انواع داده در قالب بصری که قابل نمایش است به مدیران برای تصمیم گیری های کلان ارائه می شود.

ابزارهای کمتر شناخته شده هوش تجاری BI برای سازمان ها

در تمام کسب و کارها تجزیه و تحلیل داده ها یا آنالیز آنها و بهره گیری از تکنولوژی عناصر اصلی برای رشد پایدار در سازمان ها هستند. اما این مسئله سوال های زیادی را در ذهن مدیران و صاحبین کسب و کار ایجاد میکند. سوال هایی نظیر اینکه چه نوع داده هایی باید برای آنالیز به کار گرفته شوند؟ تکنولوژی برتر برای رشد بیزینس ها کدام است؟ چه ابزارهایی می تواند به ارتقاء کسب و کارها کمک کند؟ با شناخت و استفاده از ابزارهای مناسب، سازمان ها قادر هستند با به کار گیری هوش تجاری سریعتر به اهداف خود دستیابی پیدا کنند. از جمله این ابزارهای می میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

1) ابزار تبلو (Tableau) : یکی از بهترین ابزارهای صنعت هوش تجاری ابزار تبلو یا Tableau است. تبلو یکی ابزار قدرتمند برای مجسم سازی داده هاست به صورتی که برای هر کس قابل درک باشد. رابط کاربر بسیار مناسب این ابزار کار با آن را بسیار راحت کرده است و داده هایی ارائه می دهد. که برای افراد متخصص در سازمان ها به راحتی قابل درک باشد. یکی از مهمترین مزایای این ابزار هوش تجاری عدم نیاز به دانش برنامه نویسی یا دانش فنی خاص برای کار کردن با ان است. این ابزار بسیار مناسب برای سازمان های کوچک و بزرگ است.

2) ابزار لوکر (Looker) : از دیگر ابزارهای پرطرفدار در صنعت هوش تجاری BI می توان به ابزار لوکر اشاره کرد. این ابزار که بیشتر مناسب کسب و کارهای کوچک است به کاوش، تجزیه و تحلیل و به اشتراک گذاری داده های لحظه ای می پردازد. از ویژگی های مهم این ابزار اجازه دسترسی کاربران به ساخت داشبورد اختصاصی است. که تجسم داده را بسیار راحت کرده و این اختیار را به شما می دهد تا داده ها را بدست ذینفعان مناسب برسانید. لوکر بسیار انعطاف پذیر است و انتخاب شکل بصری داده های نمایش داده شده کاملا بستگی به شما دارد.

3) ابزار کلاویو (Cluvio): کلاویو یکی از ابزارهای BI برای تحلیل داده است که این امکان را به شما می دهد تا به راحتی داده ها را با اعضای تیم خود به اشتراک بگذارید. ابزار کلاویو بیشتر مناسب استارت آپ ها و کسب و کارهای کوچک است که با داشبورد انعطاف پذیری که دارد به عنوان یک ابزار جامع داده ها را جمع آوری و تحلیل آن ها در اختیار شما قرار می دهد.

ابزارهای هوش تجاری BI

ابزارهای هوش تجاری

5 مزیت مهم هوش تجاری BI برای کسب و کارها

هوش تجاری BI چیزی بیشتر از صرفا یک نرم افزار است. در واقع BI یک ابتکار جامع  و کامل برای استفاده از داده ها در عملیات روزمره است. مهمترین مزایای صنعت هوش تجاری عبارتند از:

1)تجزیه و تحلیل سریعتر داده ها و نمایش آن با استفاده از داشبوردهای بصری

اهمیت گزارش های روزانه و دوره های در سازمان ها بر هیچکس پوشیده نیست. افراد در سازمان ها از گزارش ها برای نظارت بر شاخص های KPI بوسیله انواع داده ها استفاده می کنند. گزارشات تعاملی با استفاده از ابزارهای هوش تجاری امکان ارتباط راحتتر کاربران با یکدیگر برای دسترسی به اطلاعات را می دهد. همچنین مهمترین مزیت این نوع داده ها استفاده از تصاویر مانند نمودار، چارت ها و جدول های مختلف برای درک بهتر گزارش است.

2)افزایش کارایی سازمانی

با کمک ابزارهای هوش تجاری BI اطلاعات داده های به صورت یکپارچه در اختیار کارکنان و سازمان ها قرار می گیرند. بنابراین زمان کمتری نیاز است تا کارکنان صرف پیگیری داده ها کنند. علاوه بر این اطلاعات با دقت بیشتری ثبت و ضبط می شوند.

3)اخذ تصمیمات تجاری مبتنی بر داده

هوش تجاری BI به سازمان ها کمک می کند تا عملیات مختلف در سازمان را اعم از بهره وری کارکنان، درآمد، سود، زیان، بهره وری کلی و سایر عومال در داخل و خارج سازمان را کنترل و پیگیری کنند. با استفاده از این امکانات نقاط ضعف و قدرت کسب و کارها به راحتی برای مدیران قابل تشخیص بوده و مکی توانند به سرعت نسبت به رفع یا عمل به آن اقدام کنند.

4)بهبود تجربه مشتری

راهکارهای استفاده شده در BI به راحتی می تواند الگوهای رفتاری مشتری را برای سازمان ها نمایان سازد. شرکت ها با دریافت بازخورد دقیق مشتریان به صورت لحظه ای قادر خواهند بود تا نیازهای مشتریان را از قبل پیش بینی کرده و نسبت به اصلاح و بهبود آن برای جلب رضایت حداکثری اقدام کنند.

5)افزایش مزیت رقابتی

سازمان ها بوسیله هوش تجاری BI قادر هستند حجم بالایی از اطلاعات را مدیریت کنند که همین امر یک مزیت رقابتی مهم برای هر کسب و کاری محسوب می شود. چرا که علاوه بر کاهش محسوس هزینه ها یک راهکار مناسب برای تجزیه و تحلیل داده ها در پیشبرد اهداف سازمانی است. کسب و کارها به راحتی با تحلیل عملکرد رقبای خود تصمیم گیری های خود را در ارتباط با ادامه روند سازمان و ایجاد مزایای رقابتی بهبود بخشند.

مزایای هوش تجاری

مزایای هوش تجاری برای سازمان ها

پیش نیازهایی که برای استقرار هوش تجاری در سازمان نیاز دارید

سازمان هایی که قصد دارند از تکنولوژی هوش مصنوعی در فرآیندهای سازمانی خود استفاده کنند ابتدا باید تلاش کنند تا با طرح سوال هایی نسبت به جمع آوری اطلاعات مورد نیاز جهت استقرار صحیح این سیستم در شرکت خود اقدام کنند. پاسخ به سوالات فوق پیش از استقرار هوش مصنوعی کمک قابل توجه ای به سازمان ها خواهد کرد از جمله اینکه برای پیاده سازی این سیستم چه پیش نیازهایی باید در سیستم فراهم شود؟ زیرساخت های مورد نیاز برای استقرار هوش تجاری در سازمان چیست؟ آیا نیروی انسانی مستقر در سازمان نیازمند دریافت آموزش های تخصصی در این زمینه هستند؟ و در نهایت سازمان برای اسقرار سیستم نوین هوش تجاری چه نوع رویکردی باید داشته باشد؟

پاسخ به تمام این سوالات به مدیران سازمانی کمک می کند تا تصمیمات بهینه تری در خصوص استقرار سیستم های نوین مانند هوش تجاری در سازمان اتخاذ کرده و درد شکست خود را به حداقل برسانند. به طور کلی پیش نیازهای فوق را می توان برای استقرار سیستم هوش تجاری در سازمان ها برشمرد:

گام اول: ارتقاء و هماهنگی فرآیندهای کاری سازمان با استفاده از فناوری اطلاعات

گام دوم: تحقیق و بررسی مستمر نیازهای اطلاعاتی فعلی و آتی سازمان

گام سوم: نهادینه کردن فرهنگ به اشتراک گذاری اطلاعات و تجربیات افراد در سازمان

گام چهارم: درک نیاز به سیستم های هوشمند جهت بررسی و تحلیل فرآیندهای سازمان توسط مدیران

گام پنجم: بررسی وجود زیرساخت های فنی مورد نیاز در سازمان

سخن پایانی

هوش تجاری یا BI با اینکه صنعتی نوپا و کمتر شناخته شده بنظر می رسد اما با سرعت در حال رشد در میان انواع کسب و کارهای کوچک و بزرگ است. این راهکار پیشرفته توانسته به کمک ابزارهای کارآمد به جمع آوری و تحلیل داده های سازمانی پرداخته و از این طریق به تدوین استراتژی های مناسب برای پیشبرد اهداف سازمانی بپردازد. در واقع می توان گفت BI مانند یک مشاور به کسب و کارها در ارائه روش های موثر در موفقیت سازمان ها برای بدست آوردن حداکثر سود با کمترین هزینه کمک می کند.

لیست دسته بندی های مرتبط:

مقالات مرتبط

1 دیدگاه

  1. آتوسا پیرانی نصب آذر 11, 1401 در 10:08 ق.ظ

    نرم افزارهای هوش تجاری رو چطور میشه یاد گرفت؟ میشه چندتا منبع معرفی کنید

مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم