منظور از ایجاد انگیزه در کارمندان چیست؟ راهکار‌های ایجاد انگیزه در انواع کارمندان

انواع کارمندان و نحوه ایجاد انگیزه در کارمندان
دیجیتال مارکتینگ کسرا

مدیران سیستم ها می دانند که برای یک سازمان موفق باید کارمندانی با انگیزه داشته باشند.

مدیران سیستم ها می دانند که برای یک سازمان موفق باید کارمندانی با انگیزه داشته باشند. تحقیقات نشان می دهد که کارکنانی که رضایت شغلی بیش از ۵۰ درصد دارند، عملکرد بسیار خوبی برای دستیابی به اهداف خواهند داشت. طبق نظریه انگیزه بهداشت هرتزبرگ موفقیت و خوشبختی علاوه بر انگیزه های مالی به نیازهای معنوی مانند احساس به دیده شدن، پاداش و تشویق هم مربوط است. ایجاد انگیزه در کارمندان سازمان فواید بسیاری دارد. منظور از انگیزه یا Stimulus، عاملی است که باعث ایجاد یک جریان عملی در دستگاه‌ عصبی موجود زنده می‌شود. این جریان روی حواس تاثیر می‌گذارند و عموما باعث ایجاد آگاهی می‌شود. امروزه استفاده از عوامل ایجاد انگیزه و ارتقا روحیه، می‌تواند باعث شود کارمندان شما با راندمان بیشتری کار کنند. منظور از راندمان بیشتر انجام وظایف محوله در مدت زمان کمتر و با کیفیت بیشتر است. نتیجه این فرایند در نهایت به انجام کارها با هزینه کمتر، افزایش درآمد و برندسازی منجر خواهد شد. در ادامه این مطلب جدیدترین راهکارهای ایجاد انگیزه در کارمندان را برای شما ذکر می‌کنیم.

فهرست عناوین مقاله

منظور از افزایش انگیزه در کارکنان چیست؟

در حال حاضر راه ایجاد انگیزه در کارمندان وابسته به موقعیت منحصر به فرد هر سازمان، درک مدیران و حیطه عمل آن‌ها در مسائل مختلف دارد. شما می‌توانید با مشاهده الگوهای افزایش بهره‌وری و انگیزه در کارکنان که در سازمان‌های بزرگ و کوچک مورد استفاده قرار گرفته و موفقیت آمیز بوده‌اند، از این راهکارها جهت بهبود فاکتورهای انگیزش در سازمان خودتان استفاده کنید. به بیان ساده‌تر، منظور از افزایش در کارکنان تمامی کنش‌هایی است که به صورت خلاقانه و بهینه سازی شده بر اساس شرایط هر واحد کاری، باعث بیشتر شدن انگیزه افراد هنگام کار کردن و در نتیجه پیشرفت شما خواهد شد.

منظور از افزایش انگیزه در کارکنان چیست؟

منظور از افزایش انگیزه در کارکنان چیست؟

چگونه در بین کارکنان سازمان انگیزه ایجاد کنیم؟

شاید بتوان گفت بزرگترین چالش پیش رو برای بهبود راندمان کاری، این باشد که چگونه در کارکنان ایجاد انگیزه کنیم؟ پاسخ به این سوال نیازمند درک درست و دید همه جانبه شما در مورد مسائل کاری است. به علاوه شما باید محدودیت‌های زمانی و مالی خود را هم در نظر بگیرید. در این بین توجه به فاکتورهای با ارزش برای کارمندان از لحاظ خصیصه‌های قومی و… هم باید مورد توجه قرار گیرد. به صورت کلی دو راه ایجاد انگیزه در سازمان وجود دارد که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم.

1-خلاقیت در کارمندان

در حقیقت راه ایجاد انگیزه در کارکنان می‌تواند یک ایده کاملا جدید و نو با توجه به شرایط سازمان خود شما باشد. مثلا شما می‌توانید با ایجاد میز گردهای منحصر به فرد در شبکه‌های اجتماعی و یا در فضای واقعی، می‌تواند برای کارمندان جالب باشد.

2-الگو گیری از رقبا

با توجه به اهمیت ایجاد انگیزه در کارکنان شما می‌توانید با مشاهده برنامه‌های انگیزه بخشی سازمان‌های رقیب، از ایده‌های آن‌ها استفاده کنید. بدیهی است که کپی برداری صرف، نمی‌تواند نتیجه مشابه را برای شما ایجاد کند و قطعا باید ایده مورد نظر به تناسب سازمان و منابع شما اجرا شود.

چگونه در بین کارکنان سازمان انگیزه ایجاد کنیم؟

چگونه در بین کارکنان سازمان انگیزه ایجاد کنیم؟

بهترین روش های ایجاد انگیزه در کارکنان

انگیزش در سازمان و راه‌های ایجاد انگیزه در کارکنان می‌تواند سرمنشا رشد پایدار یک سازمان باشد؛ چرا که کارکنان با انگیزه خود را موظف به انجام وظایف خود به بهترین نحو می‌دانند. اما بهترین راهکارهایی که برای شعله‌ور کردن انواع انگیزش در سازمان بکار می‌روند، به شرح زیر هستند.

تنظیم کردن حقوق مناسب کارمندان

بدون شک اولین فاکتوری که باعث روشن شدن شعبه‌های انگیزه در کارکنان می‌شود، حقوق مناسب است. کارشناسان معتقدند تأثیرگذاری این عامل از آن بابت است که چرایی اصلی سرکار رفتن اکثریت قریب به یقین افراد درآمدزایی و دریافت پول است. به همین دلیل هم بهترین راه ایجاد انگیزه در کارکنان در نظر گرفته می‌شود و شما باید نسبت به پرداخت به موقع حق الزحمه، افزایش آن نسبت به تورم و… اقدام کنید. البته مشکلاتی مانند کمبود بودجه تقریبا در تمامی سازمان‌ها متداول است. آنچه مهم‌ است اهمیت دادن شما به موضوع حقوق کارکنان با توجه به محدودیت‌ها است. مثلا افزایش حقوق حتی با درصد کم همیشه خوشایند است و می‌تواند دلگرمی خوبی برای افراد باشد.حداقل باید در زمان پرداخت حقوق به موقع عمل کنید.

تاثیر محیط کار بر انگیزش کارکنان

یکی دیگر از شاخص‌های انگیزش کارکنان، بستگی به محیط کار دارد. شاید این موضوع برای شما و حتی خود کارکنان چندان مهم نباشد؛ اما تحقیقات ثابت کرده‌اند که محیط کار در ایجاد انگیزه در افراد نقش مستقیمی دارد. انسان همیشه فارغ از انگیزه‌های شخصی خود، در محیط‌هایی که جذابیت بیشتری داشته‌اند، موفق‌تر عمل کرده است. طبیعی است که شما با تمیز نگهداشتن محیط کار و چیدمان خوب آن، استفاده از گل و گیاه و مواردی از این دست که هزینه چندانی هم ندارند، می‌توانید روی دیرتر خسته شدن افراد تاثیر داشته باشید.‌ در وهله بعد صرف هزینه‌هایی مانند پارتیشن بندی، طراحی‌های زیبا و مرتبط با حیطه کاری افراد و… می‌تواند علاوه بر حرفه‌ای جلوه دادن محیط کاری شما، برای کارمندان هم انگیزه بخش باشد. محیط کاری تاثیرگذار به شکل روزانه و مداوم در ایجاد همدلی و انگیزه نقش دارد. خصوصا هنگام ورود به محل کار برای افراد انگیزه بخش خواهد بود.

فرصت یادگیری برای پیشرفت

یک راه ایجاد انگیزه در کارکنان، شکل دادن فرصت برای یادگیری است. منظور از یادگیری فراگرفتن هر موضوعی است که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم روی پیشرفت افراد تاثیر دارد. این آموزش‌ها معمولا در رابطه با روش‌های جدید و به روز شغلی در حیطه کاری مورد نظر است. البته آموزش می‌تواند راجع به مسائلی مانند خودشکوفایی و توسعه فردی و… هم باشد که همواره برای انسان‌ها مفید است و به صورت غیر مستقیم باعث بهبود شرایط کاری شما می‌شود. هر کدام از این آموزش‌ها به جای خود تاثیرگذار هستند و اهمیت هیچکدام کمتر از دیگری نیست.

از طرفی باید توجه داشته باشید که منظور از آموزش یادگیری و فرایند انتقال دانش است. یک نوع آن برگزاری همایش‌ و دعوت از استادان و صاحب نظرها است؛ اما شما می‌توانید با صحبت راجع به این موارد در ساعات استراحت، ارسال یک ویدیوی کوتاه در شبکه‌های اجتماعی و… هم تاثیر گذار باشید. پس ایجاد فرصت یادگیری برای پیشرفت کاملا بسته به شرایط و زمان شما می‌تواند منعطف باشد و این وابسته به خلاقیت شما است که چگونه چنین فرصت‌هایی را ایجاد کنید.

راضی بودن از کار و کارفرما

اصلی بودن از کار و‌کارفرما به صورت همزمان از مهم‌ترین عوامل ایجاد انگیزه و ارتقا روحیه معنوی افراد است. البته راضی بودن از کار در وهله اول وابسته علاقه افراد به کاری است که آن را انتخاب کرده‌اند. با این وجود، تاثیر شما و شرایطی که بسته به حیطه کاری خود ایجاد می‌کنید، روی راضی بودن افراد از کارشان بشدت تاثیرگذار است. رضایت افراد از کارفرما می‌تواند به انجام کارهای مختلف حتی خارج از دایره وظایف کارکنان بینجامد. قدرت انگیزش در سازمان به حدی است که اگر برای کارکنان انگیزه بخش باشید. آنها نسبت به سازمان شما دلسوز خواهند بود و به صورت خودجوش در قسمت‌های دیگر هم مفید واقع خواهند شد. به طور مثال حفظ منابع سازمان، صرفه جویی در مصرف مواد اولیه و انرژی، معرفی کردن محل‌های خرید مناسب‌تر، کمک به بازاریابی، انجام کارهای خارج از حیطه وظایف و… از جمله مثال‌هایی هستند که اگر افراد نسبت به سازمان احساس دلسوزی داشته باشند، انجام می‌دهند.

برنامه‌های انگیزشی برای کارکنان

یکی دیگر از عوامل ایجاد انگیزه در کارکنان، برنامه‌های انگیزشی مناسب است. منظور در انجام کنش‌های مناسب راجع به کیفیت کار ارائه شده توسط افراد است. شرط انصاف حکم می‌کند که میزان زحمت کشیدن افراد، وقت شناسی آن‌ها، کیفیت کار، چگونگی پاسخ‌دهی به ارباب رجوع، میزان مصرف مواد اولیه، حساب‌رسی و هر آنچه که به عنوان وظایف آن‌ها تعریف شده است، مورد توجه قرار گیرد. حتی اگر منابع مالی کافی برای تشویق می‌توانید آن را به کمی بعد موکول کنید؛ اما در کمترین حالت می‌توانید افراد را به صورت زبانی تشویق و‌ توبیخ کنید تا حداقل نشان دهید که عملکرد آن‌ها مورد توجه شما است و نسبت به آن‌ها بی اهمیت نیستید.

بدیهی است که کارکنانی که در موارد یادشده عملکرد بهتری دارند، باید مورد تشویق قرار گیرند و در مقابل کارکنانی که خلاف قوانین کار می‌کنند و اهمال کار هستند، باید مورد توبیخ قرار گیرند. نتیجه این کنش مناسب باعث ایجاد انگیزه موثر در کارکنان مورد تایید و عبرت گرفتن کارکنان توبیخ شده می‌شود.

نقش سرپرست در انگیزش کارکنان

وجود سرپرست در سازمان‌های بزرگ و نسبتا بزرگ، به جهت نظم‌دهی بیشتر به کارها و کنترل بهتر بخش‌های مختلف ضروری است. به همین جهت این عناصر می‌توانند روی مدیریت انگیزش کارکنان هم تاثیر داشته باشند. سرپرست‌ها با ارزیابی دقیق کارکنان و‌گوشزد کردن نکات‌ مهم به آن‌ها می‌توانند روی افزایش انگیزه در کارکنان اثر بخش باشند. سرپرست یک بخش به مشابه مدیر کوچک آن قسمت است و عملکرد او توسط کارکنان ارزیابی می‌شود. سرپرست می‌تواند می‌تواند با تشویق و توبیخ به موقع و ایجاد انگیزه موثر در افراد، بسته به حیطه کاری خود روی راندمان سازمان تاثیرگذار باشد. همچنین سرپرست می‌تواند با کاربلد بودن و رعایت نظم و خوش اخلاقی برای کارکنان دیگر الهام بخش باشد و همدلی و تعامل را در بخش خود افزایش دهد.

پاداش های کم‌هزینه برای افزایش انگیزه کارکنان

یک شیوه هوشمندانه برای حفظ انگیزه و افزایش آن در کارکنان، دادن پاداش‌های کم هزینه است. البته بدیهی است که در صورت برخورداری از بودجه کافی و یا به نتیجه رسیدن یک پروژه بزرگ، انتظار پاداش های بیشتری می‌رود؛ اما از آنجایی که درحال حاضر متاسفانه کمبود بودجه در سازمان‌های مختلف خصوصی و غیر خصوصی وجود دارد، پاداش های کم هزینه به عنوان یک راه حل مطرح شده‌اند. پاداش‌های کم هزینه اگر در قالب وجه نقد به افراد داده شوند، ممکن است نه تنها باعث ایجاد انگیزه نشوند بلکه باعث سرخوردگی کارکنان شوند. شما می‌توانید هزینه این نوع پاداش‌ها را صرف خرید اقلام مورد نیاز افراد از قبیل لوازم خانگی، البسه، اقلام غذایی و… کنید. با این روش شما با صرف هزینه کمتر، پاداش کارکنان را داده‌اید.

بهترین روش های ایجاد انگیزه در کارکنان

بهترین روش های ایجاد انگیزه در کارکنان

عوامل موثر بر انگیزش کارکنان در سازمان‌ها

در حال حاضر با توجه به تحقیقات گسترده انجام شده در این زمینه، عوامل ایجاد انگیزه در کارکنان تدوین شده است. برخی از جدیدترین عواملی که به تناسب زندگی مدرن امروزه مورد توجه قرار گرفته‌اند را در ادامه بیان کرده‌ایم.

برخورداری از امکانات مناسب

امروزه یکی از شاخص‌های انگیزش کارکنان برخورداری از امکانات و ابزار آلات مناسب است. چند سالی است که ردپای تنکونولوژی و کامپیوترها در تمامی کسب و کارها دیده می‌شود. منظور از امکانات مناسب هر نوع ابزار و امکاناتی است که برای به سرانجام رسیدن درست و راحت‌تر کار مورد استفاده قرار می‌گیرد. اینترنت مناسب، کامپیوتر، دوربین و وسایل دیجیتالی با کیفیت، برخورداری از ابزار مناسب حیطه کاری مورد نظر، ماشین آلات کارمند در صورت لزوم و… همگی در این دسته قرار می‌گیرند. مقایسه کارکنان با سازمان‌های مشابه پیشرفته‌تر از لحاظ امکانات در شهر‌ها و کشورهای دیگر می‌تواند انرژی آن‌ها را فرسوده کند و انگیزه آن‌ها را سلب کند.

انتظارات هماهنگ با منابع

این مورد با فاکتور قبلی در ارتباط است. کمبود امکانات می‌تواند یک مشکل جدی باشد؛ اما زمانی که با انتظارات غیر معقول کارفرما همراه باشد، می‌تواند باعث بی انگیزگی، سرباز زدن از کار، اختلافات و دعوا و… بینجامد. مثلا اگر یک آزمایشگاه بیولوژیکی از دستگاه‌ها و‌مواد شیمیایی مناسب برخوردار نباشد، نمی‌توان از تکنسین آزمایشگاه انتظارات نامعقول داشت.

مشورت و نظرخواهی

یکی دیگر از عوامل نیازهای انگیزشی کارکنان که در نظرسنجی‌ها به‌کرات به آن اشاره شده، بحث مشورت خواهی است. متاسفانه برخی از کارفرمایان و سرپرست‌های بدون گوش دادن به بهانه کارهای بسیار و موارد دیگر به پیشنهادات و نظرات کارکنان گوش نمی‌دهند. حتی اگر کارکنان شما اهل مشورت دادن نیستند، شما باید پیشقدم شوید و از آن‌ها نظرخواهی کنید. این کار علاوه بر اینکه نشان می‌دهد شما به آن‌ها اهمیت می‌دهید و براش نظراتشان ارزش قائل هستید، باعث می‌شود تا کارکنان به موارد کاری و غیرکاری سازمان بیشتر توجه داشته باشند. مشورت دادن کارکنان می‌تواند در مورد زمینه کاری خودشان، قسمت‌های مختلف سازمان، چگونگی صرف هزینه‌ها، انجام پروژه‌ها و… باشد‌.

برنامه‌های تفریحی

یکی از عوامل ایجاد انگیزه و ارتقا روحیه معنوی کارکنان، ترتیب دادن برنامه‌های تفریحی مناسب است. منظور از برنامه‌های تفریحی سفر‌‌ها، کمک‌ هزینه برای شرکت در تور و یا حتی برنامه‌های یک روزه دیدار با خانواده‌ها با یکدیگر، شهربازی، سینما و… باشد. مسلم است که برگزاری برنامه‌های تفریحی می‌تواند هزینه‌بر باشد؛ اما با در نظر گرفتن شرایط و محدودیت‌ها، باز هم امکان برگزاری برنامه‌های کم هزینه و‌کوچک، به صورت فصلی یا حداقل سالانه وجود دارد.

عوامل موثر بر انگیزش کارکنان در سازمان‌ها

عوامل موثر بر انگیزش کارکنان در سازمان‌ها

انواع مدل‌های ایجاد انگیزه در کارمندان کدام‌اند؟

با توجه به تاریخچه شکل گرفتن سازمان‌ها به شکل امروزی، انواع انگیزش در سازمان ایجاد شده است که در ادامه به آن اشاره می‌کنیم. شناخت انواع انگیزش کارکنان کمک می‌کند تا بتوانید درک درستی نسبت به چگونگی رفتار و صرف منابع خود داشته باشید.

مدل سنتی

اولین مورد انواع انگیزش در سازمان مدل سنتی نام دارد. این نظریه پس از جنگ‌های جهانی و زمان اوج گرفتن ساخت زیرساخت‌ها و سازمان‌ها ایجاد شد. فردریک تیلور نظریه پرداز مدل سنتی ایجاد انگیزه در کارکنان است. مدل سنتی باعث به وجود آمدن مقوله انسان مادی شد. تیلور با مشاهده الگوهای کاری آن زمان به این نتیجه رسید که اصلی‌ترین عامل برای ایجاد انگیزه و نیروی محرکه در کارمندان انگیزه‌های مالی است. در این نظریه آمده است که انجام کارهای تکراری می‌تواند برای انسان‌ها خسته کننده باشد؛ اما همین کارهای خسته کننده نه تنها برای افراد خسته کننده نخواهد بود، بلکه حتی می‌تواند با سرعت بیشتری هم انجام بگیرد به شرطی که پرداخت حق الزحمه به تناسب بالاتر باشد. بنابراین تنها تمرکز مدل سنتی روی درآمد و پول است.

روابط انسانی

در ادامه نظریه پردازی‌ها راجع به عوامل موثر بر انگیزش کارکنان در سازمان‌ها، مدل دوم مطرح شد. هاثورن نظریه پرداز مدل روابط انسانی است. همانطور که از نام آن پیداست، در این روش پول اولویت انگیزه دادن به کارکنان نیست و با روابط و کنش‌های اجتماعی صحیح به کارکنان بها داده می‌شود. این نظریه منجر به تولد مدل انسان اجتماعی شد. بدیهی است که در این روش به تأثیرگذاری روابط انسانی بین کارکنان با یکدیگر، و کارکنان با کارفرما اشاره دارد. همچنین مهم‌ترین قسمت این نظریه مربوط به دادن آزادی عمل در حد ممکن به کارکنان است. در این استراتژی کارکنان می‌توانند آزادانه نظرات خود را به کارفرما انتقال دهند و حتی نسبت به عملکرد او انتقاد کنند. انتقال حس مالکیت نسبی و مهم بودن.

مدل منابع انسانی

آخرین راهکاری که جهت ایجاد انگیزه در کارکنان مطرح شده است، مدل منابع انسانی است. اسم آن شبیه مدل روابط انسانی به نظر می‌رسد اما نباید با آن اشتباه شود. در واقع می‌توان گفت مدل منابع انسانی کامل شده مدل روابط انسانی است. تمرکز در این روش استفاده از ظرفیت حداکثری کارکنان برای رسیدن به پیشرفت افراد و سازمان به صورت توامان است. در این روش شما فاکتورهای ذکر شده در مدل روابط انسانی را رعایت می‌کنید و به کارکنان این احساس را انتقال می‌دهید که برای شما مهم هستند. در عین حال بسته به نیاز سازمان و منابع، از روش‌هایی مختلف برای افزایش انگیزه آنها استفاده خواهید کرد. در نتیجه پیاده سازی این مدل کارکنان توانایی خود هدایتی و‌خودکنترلی خواهند یافت که در جهت افزایش بهره‌وری سازمان و کاهش هزینه‌ها است.

انواع مدل‌های ایجاد انگیزه در کارمندان کدام‌اند؟

انواع مدل‌های ایجاد انگیزه در کارمندان کدام‌اند؟

ایجاد انگیزه در کارکنان چه مزایایی دارد؟

شاید از گوشه ذهنتان عبور کرده باشد که سازمان‌ها زیادی هستند که بدون اجرا کردن برنامه‌های افزایش انگیزه درحال فعالیت هستند. پس چرا افزایش انگیزه کارمندان اینقدر مهم است؟ می‌توان گفت اهمیت ایجاد انگیزه در کارکنان باعث عملکرد یکسان با هزینه کمتر می‌شود و از همه مهمتر باعث ایجاد همدلی و انگیزه به افراد در تمامی بخش‌ها می‌شود. در این بخش مهم‌ترین معیارهای مدنظر در رابطه با این مقوله را توضیح می‌دهیم.

افزایش نوآوری در کارکنان

منظور از نوآوری ایده پردازی و خلاقیت در کار است. این نوآوری می‌تواند در روش‌های خدمات رسانی، چگونگی انجام کار، خدمات پس از فروش، بازاریابی و… باشد. کارکنان به دلیل اینکه در بطن کاری بخش مورد نظر خودشان قرار دارند، معمولا ایده‌های کارآمدتری ارائه می‌دهند. تحقیقات نشان داده است ذهن افراد با انگیزه می‌تواند تا چندین برابر نوآوری و ایده پردازی بهتری داشته باشد.

کاهش ترک کار کارمندان

ترک کار کارمندان یکی از موضوعات آزاردهنده برای کارفرما است. در برخی کشورهای خاورمیانه این موضوع یه دفعات دیده می‌شود. ترک کار در قوانین اداری جرم انگاشته می‌شود و درصورت وقوع کارفرما می‌تواند علیه کارمند خود شکایت کند. به هر نوع رها کردن در تایم کاری بدون اطلاع کارفرما، ترک کار گفته می‌شود. محیط‌های اداری می‌تواند برای افراد کسل کننده باشد. در صورتی که شما با افزایش انگیزه کارکنان می‌توانید از این موضوع جلوگیری کنید. بهبود محیط کار و انجام فاکتورها انگیزه بخشی به افرادی می‌تواند باعث ایجاد انگیزه در کارکنان بانک، بیمه و ادارات شود.

بهره‌وری بیشتر کارکنان

گاهی یک سازمان با صرف هزینه‌های گزاف تبلیغاتی و یا گرفتن یک پروژه می‌تواند یک پیشرفت مقطعی را تجربه کند؛ اما‌درصورتی که زیرساخت‌های لازم برای پیشرفت پایدار وجود نداشته باشد، می‌تواند دوباره به جایگاه گذشته و حتی قبل‌تر از آن برگردد.

جذب استعداد برای سازمان

در صورت بالا بردن انگیزه کارکنان فعلی، قطع به یقین سازمانی منسجم‌تر و هماهنگ خواهید داشت. یکی از نتایج بهبود سازمان، می‌تواند برندسازی و حرفه‌ای شدن سازمان شما باشد. بدیهی است که در این صورت افراد متخصص‌تر برای کار در سازمان شما مشتاق خواهند بود و بدین شکل، کارکنانی با سطح بالای مهارت. دانش و تجربه خواهید داشت.

ایجاد انگیزه در کارکنان چه مزایایی دارد؟

ایجاد انگیزه در کارکنان چه مزایایی دارد؟

راه حل هایی برای ایجاد انگیزه در انواع کارمندان

کارکنان سازمانی با توجه به تیپ شخصیتی و ویژگی های فردی رفتارهای متفاوتی در برخورد با چالش های سازمانی خواهند داشت. مدیران سازمانی برای پیشبرد اهداف خود در زمینه ایجاد انگیزه در کارمندان نیاز دارند تا با بررسی ویژگی های رفتاری کامندان مختلف راهکارهایی مختص به آنها ارائه دهند. در ادامه به معرفی انواع کارمندان در سازمان ها و روش های ایجاد انگیزه در آنها می پردازیم. 

کارمندان مدافع

این یکی از انواع کارمندان به دنبال امنیت، شرایط قابل پیش بینی و ثبات است. آن ها سازمان های پایدار و نقش های روشن با مسیر مشخص را دوست دارند. تقویت انگیزه این افراد با ارتباط منظم حاصل می شود. مدیران باید با کارمند مدافع ارتباط برقرار کنند. دادن اطلاعات دقیق به طور مکرر برای آن ها بسیار انگیزه بخش است. از این افراد گزارشات منظم بخواهید، زیر خواهان استمرار از سمت شما هستند. انتظارات خود را واضح بگویید و امنیت را در گروه دستیابی به اهداف قرار دهید. از وفاداری و خدمات آن ها قدردانی نموده و بصورت متدوام عملکردشان را ارزیابی کنید.

کارکنانی که به دنبال روابط دوستانه هستند

آن ها به دنبال ایجاد تعلق، دوستی و روابط هستند. این پرسنل در سازمان هایی که اخلاق تیمی قوی، فعالیت عالی اجتماعی و فرصت کمک به دیگران باشد، خیلی خوب ظاهر می شوند. این اشخاص زمانی که احساس حمایت، مشورت و درگیری کنند انگیزه‌شان افزایش می یابد. برای این پرسنل یک محیط کار اجتماعی خوب ایجاد کنید. آن ها از وقایع اجتماعی، رویکردهای شخصی و ارتباط با دیگران لذت می برند. همچنین پرسیدن سوال از این دسته کارمندان باعث می شود احساس مهم بودن داشته باشند. از آن ها بپرسید درباره این وقایع شرکت چه نظری دارند؟

بیشتر بخوانید: مدیریت نسل زد Z

کارکنان با ویژگی سوپر استار

این افراد به دنبال شناخت، احترام و عزیت اجتماعی هستند. قدرت بالای پردازش از خصوصیات مهم آن ها است. مشارکت در پروژه ها، فراهم آوردن پیشرفت شغلی، بازبینی اهداف، ارایه پاداش برخی از عوامل انگیزه بخش برای این دسته از کارمندان هستند.

کارمندانی که دوست دارند مدیر باشند

این کارمندان به دنبال قدرت، نفوذ و کنترل روی مردم و منابع هستند. این نوع کارمندان نقش مدیریتی یا رهبری را با مسئولیت روشن و مشهود برای مردم، منابع، ارتقاء و چشم انداز شغلی دوست دارند. به آن ها مسئولیت اثر بخش بدهید، بگذارید تاثیری که می خواهند را روی سیستم داشته باشند. با یک عنوان شغلی که منعکس کننده قدرت باشد، انگیزه آن ها افزایش می یابد.

کارمندان سازنده

به دنبال پول، رضایت مادی و زندگی بالاتر از متوسط هستند. آن ها دوست دارند عملکرد و پاداششان با هم در ارتباط باشد. این نوع کارمند با مسائل مادی به شدت انگیزه اش افزایش می یابد. آن ها از مسیر و برنامه شغلی شفاف، بررسی منظم پیشرفت و افزایش مسئولیت انرژی می گیرند. برای این افراد اهداف و پاداش مشخص تعیین کنید. روحیه رقابتی آن ها را درگیر نمایید تا با انگیزه بیشتری کارها را انجام دهند.

پرسنل متخصص

این یکی از انواع کارمندان برای کسب دانش، تسلط و تخصص تلاش می کنند. آن ها نقش هایی که به مهارت ویژه ای نیاز دارد را به خوبی انجام می دهند. محیط هایی که منجر به رشد شخصی و تخصصی این افراد می شود، برای آن ها انگیزه بخش است. راهکار کلیدی افزایش رضایت این افراد آموزش و پیشرفت محسوب می شود. کارمند متخصص از اهداف بلند پروازانه انگیزه می گیرد و راهنما یا مربی خوبی برای دیگران محسوب می شود. آن ها دوست دارند تخصص خود را با دیگران به اشتراک گذاشته و در زمینه های دیگر اطلاعات کسب کنند.

بیشتر بخوانید: ۱۰ کتاب برتر حوزه مدیریت و منابع انسانی

ایجاد انگیزه در کارمندان خالق

به دنبال نوآوری، خلاقیت و تغییر است. این افراد دوست دارند روی حل مسئله و تلاش برای توسعه در سازمان های نوآورانه یا محیط های چالش برانگیز کار کنند. آن ها را درگیر تولید ایده و حل مشکلات پروژه ها کنید. این افراد را در نقش های معمولی قرار ندهید زیرا خیلی زود خسته می شوند. هر چه محیط تحریک کننده تری برایشان فراهم کنید، عملکرد بهتری نشان خواهند داد.

کارمندان جستجوگر

این افراد برای هدف و تغییر تلاش می کنند. آن ها کار در سازمان های هدفمند همراه با یادگیری را دوست دارند. به کارمند جستجوگر نقش ها و پروژهای مراقبت محور بدهید و منتظر بهترین نتیجه باشید و در کارمندان ایجاد انگیزه. انگیزه اصلی آن ها ستایش منظم و بازخورد است. این افراد با اهداف سازمانی و دریافت بازخورد در مورد چگونگی ایجاد تغییر انرژی می گیرند.

راه حل هایی برای ایجاد انگیزه در انواع کارمندان

راه حل هایی برای ایجاد انگیزه در انواع کارمندان

تفاوت کارکنان با انگیزه بالا با کارمندان بی انگیزه در چیست؟

یکی از ابهامات مطرح شده از طرف کارفرمایان این است که در حال حاضر چطور بفهمیم که کارمندان ما با انگیزه هستند یا بی انگیزه؟ در ابتدا باید در نظر داشته باشید که یک فرد با انگیزه می‌تواند تحت تاثیر عواملی تبدیل به یک فرد بی انگیزه شود و بالعکس. پس هیچگاه نسبت به شرایط اطمینان صد در صدی نداشته باشید و همیشه به آن توجه کنید.
چند مورد از نشانه‌های انگیزه بالا در کارکنان شامل موارد زیر است.

  • توجه و تمرکز بالا در کار
  • شایعه پراکنی کم و نبود پرداختن به حواشی
  • تعهد نسبت به وظایف و نتیجه کارها
  • هماهنگی و صمیمیت سازنده در تیم
  • ارائه خدمات با کیفیت بالا،
  • تاب آوردن مشکلات مقطعی در سازمان
  • و….

در مقابل نشانه‌های بی انگیزگی در کارکنان معمولا به صورت موارد پایین ظهور می‌کنند.

  • سرعت پایین در انجام وظایف
  • گوش ندادن به دستورات و خواسته‌های کارفرما
  • تمایل به ترک کار
  • دیر رسیدن
  • گلایه و بهانه‌های غیرمنطقی
  • بی حوصلگی، کسل بودن و خستگی حین انجام کار
  • گفت و گوهای بیش از اندازه در زمان استراحت با دیگران
  • و…
تفاوت کارکنان با انگیزه بالا با کارمندان بی انگیزه در چیست؟

تفاوت کارکنان با انگیزه بالا با کارمندان بی انگیزه در چیست؟

معرفی کتاب ایجاد انگیزه در کارمندان

بدون شک مطالعه کتاب، در زمینه ایجاد انگیزه در کارکنان می‌تواند اطلاعات گسترده‌تری را در اختیار شما قرار دهد. منابعی مانند: کتاب انگیزش، راه‌های موثر برای ایجاد انگیزه اثر برایان تریسی، خلق جادوی انگیزه و… می‌تواند به افزایش دانش شما و چگونگی جاری ساختن جریان انگیزه در سازمانتان، کمک کند. یکی از مهم‌ترین منابع مورد مطالعه در رابطه با انگیزش سازمان، کتاب ایجاد انگیزه در کارکنان اثر مکس مسمر است. این کتاب توسط حسام سعیدی ترجمه شده و اکنون نسخه فارسی آن در اختیار علاقمندان قرار دارد. نقطه قوت این کتاب در شرح روان و ملموس موضوعات است. این اثر توسط انتشارات Dummies منتشر شده است. شهرت این انتشارات برپایه توضیح موضوعات مختلف و پیچیده به زبان روان و بدور از جملات گنگ و نامفهوم است. شما می‌توانید با تهیه و مطالعه این کتاب، شناخت موضوعیت و تصمیم گیری بهتری در رابطه با ایجاد انگیزه در سازمان خود داشته باشید.

سخن آخر در مورد ایجاد انگیزه در کارمندان

در این مطلب سعی کردیم تا یه پاسخ این سوال بپردازیم که انگیزش کارکنان چیست و چرا تا این اندازه در بهره‌وری، افزایش ظرفیت، موفقیت پایدار و کاهش هزینه‌ها تاثیرگذار است. شناخت انواع کارمندان و داشتن درک درستی در مورد نحوه ایجاد انگیزه برای آن ها دید خوبی به مدیران می دهد. با استفاد از چنین بینشی مدیریت می تواند راهکارهای برای افزایش سطح رضایت و در نهایت بالابردن بهره وری در سازمان بیابد. اما در نکته مشترک بین همه تیپ های مختلف شخصیتی کارمندان تلاش آن ها برای دیده شدن است. کارمندی که احساس کند تلاش هایش دیده نمی شود، انگیزه ای برای ادامه فعالیت نخواهد داشت. همچنین یکی از مهم ترین تلاش های مدیریت باید ایجاد عدالت سازمانی باشد. نحوه حضور و غیاب، توزیع کارت های پاداش، اعطای بن خرید و … برخی از مصادیق رعایت عدالت در سازمان هستند.

لیست دسته بندی های مرتبط:

مقالات مرتبط

مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم





مطالب مرتبط

چرا حفظ حریم شخصی در محیط کار اهمیت دارد؟

چرا حفظ حریم شخصی در محیط کار اهمیت دارد؟

اصول و فواید انتقاد سازنده؛ تفاوت انتقاد سازنده و مخرب 

اصول و فواید انتقاد سازنده؛ تفاوت انتقاد سازنده و مخرب 

مدل استخوان ماهی

مدل استخوان ماهی (Fishbone Diagram) چیست و چگونه رسم می شود؟

اس ام اس مارکتینگ چیست و چه مزایایی دارد؟

اس ام اس مارکتینگ چیست و چه مزایایی دارد؟

اهمال کاری چیست؟ | چگونه با اهمال کاری مقابله کنیم؟

اهمال کاری چیست؟ | چگونه با اهمال کاری مقابله کنیم؟

تعدیل نیرو چه زمانی اتفاق می افتد؟ تفاوت تعدیل و اخراج چیست؟

تعدیل نیرو چه زمانی اتفاق می افتد؟ تفاوت تعدیل و اخراج چیست؟

شایسته سالاری | مراحل رسیدن به شایسته سالاری

شایسته سالاری | مراحل رسیدن به شایسته سالاری

تکنیک ساندویچ

تکنیک ساندویچ چیست؟

ماتریس آیزنهاور چیست؟

ماتریس آیزنهاور چیست؟

تعالی سازمانی چیست؟ | آشنایی با انواع مدل های تعالی سازمانی

تعالی سازمانی چیست؟ | آشنایی با انواع مدل های تعالی سازمانی

نیچ مارکتینگ چیست؟ همه چیز در مورد نیچ مارکت (Niche Marketing)

نیچ مارکتینگ چیست؟ همه چیز در مورد نیچ مارکت (Niche Marketing)

Bom محصول یا درخت محصول چیست و چه کاربردی دارد؟

BOM محصول یا درخت محصول چیست و چه کاربردی دارد؟

کاربرد رویکرد شش کلاه تفکر 

کاربرد رویکرد شش کلاه تفکر 

اسکرام چیست

اسکرام چیست؟ | نقش تکنیک اسکرام (scrum) در مدیریت سازمان ها  

بررسی قانون سختی کار و شرایط دریافت سختی کار 

بررسی قانون سختی کار و شرایط دریافت سختی کار 

سازمان داده محور چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ 

سازمان داده محور چیست و چه ویژگی هایی دارد؟ 

ایمیل مارکتینگ چیست؟ مزایا و معایب بازاریابی ایمیلی

ایمیل مارکتینگ چیست؟ مزایا و معایب بازاریابی ایمیلی

حق سنوات چیست؟ نحوه محاسبه حق سنوات در قانون کار

حق سنوات چیست؟ نحوه محاسبه حق سنوات در قانون کار

زبان بدن چیست؟

زبان بدن چیست؟

کار عمیق (Deep Work) چیست و چه تفاوتی با کار سطحی دارد ؟

کار عمیق (Deep Work) چیست و چه تفاوتی با کار سطحی دارد؟