مدیریت نسل زد Z؛ همه چیز در مورد نسل زد

مدیریت نسل زد Z
دیجیتال مارکتینگ کسرا

نسل زد چیست؟ مدیریت نسل زد در محیط کار چگونه انجام می‌شود؟ ویژگی‌های نسل زد، توضیح مهم‌ترین موارد در روانشناسی نسل z، چگونگی مدیریت نسل z و…. پاسخ داده شود. سعی کنید با دید نوآورانه عملکرد آن‌ها را مورد بررسی قرار دهید و‌حتما بازخورد کار را به آن‌ها بدهید. Z-GENERATION ها دارای پتانسیل‌های منحصر به فردی هستند که در صورت استفاده درست و شیوه صحیح مدیریت نسل زد، می‌توانید از این پتانسیل‌‌ها استفاده کنید.

امروزه مدیریت نسل زد یکی از چالش‌های مهم بازار کار در دنیا است. در واقع نسل زد بخاطر وجود تفاوت‌هایی که با نسل گذشته دارد، تعریف خاص خودش را دارد. کنترل و چگونگی رفتار با نسل زد توسط مدیران، یکی از ظرافت‌ها و مهارت‌های مدیریتی مهمی است که تاثیر بسزایی بر بهبود عملکرد و بازدهی بیشتر واحد‌های مختلف دارد. در ادامه به موارد مهمی از جمله: معرفی نسل‌ها، ویژگی‌های نسل زد، استراتژی‌های مورد نیاز برای موفقیت در برخورد با این افراد و…. اشاره می‌کنیم. اگر شما هم در مورد این که نسل z چه کسانی هستند؟ مدیریت نسل زد Z در محیط کار چگونه انجام می‌شود؟ و دیگر موارد این چنینی سوال دارید، توصیه می‌کنیم که حتما این مطلب را تا انتها دنبال کنید.

مدیریت نسل زد Z

مدیریت نسل زد Z

نسل زد به چه کسانی می‌گویند؟ 

در ادامه معرفی نسل‌ها به واسه این سوال می‌پردازیم که: نسل زد چیست به چه کسانی می‌گویند؟ شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که نسل z مخفف چیست؟ اما بر خلاف آنچه تصور می شود عبارت نسل زد برگرفته شده از واژه انگلیسی Z Gen یا Gen z است که به فارسی جنزی نیست گفته می شود. به طور کلی به متولدین سال‌های 1995 تا 2010، Z-GENERATION می‌گویند که امروزه بیش از 40% افراد در بازار کار اکنون افراد این نسل هستند. تا چند سال آینده هم بیش از پنجاه درصد بازار کار را تشکیل می‌دهند. همچنین طبق پیش بینی‌ها این روند در سال‌های بعد هم رو به رشد خواهد بود. به همین جهت اهمیت آشنایی با روانشناسی نسل z از اهمیت زیادی برخوردار است.  نسل زد افرادی هستند که متولد سال: 1995 تا 2010 میلادی هستند.

به عبارت دیگر این افراد در سال‌های 1375 تا 1390 متولد شده‌اند. خصوصیات مختلفی برای افراد این نسل تعریف شده است که به صورت خلاصه: از جمله آن‌ها می‌توان به: انتظارات بیشتر، صبر و حوصله کمتر، حواس پرتی، و تأثیرگذاری بیشتر اشاره کرد. باید توجه داشت که: مهم‌ترین نکته در تعریف اینکه نسل زد به چه کسانی می‌گویند؟ سال تولد آن‌ها است و خصوصیاتی که برای این نسل ذکر شده است، ممکن است متغیر باشد چون قطعا همه افراد تمامی این فاکتورها را ندارند و تفاوت شخصیتی هم مطرح می‌باشد. در ادامه به مهم‌ترین نکات برای مدیریت نسل زد با توجه به این تفاوت‌ها اشاره خواهیم کرد.

نسل زد چه ویژگی‌هایی دارند؟ 

قطعا مهم‌ترین نکته برای مدیریت نسل z ابتدا شناخت و سپس توانایی برقراری ارتباط با آن‌ها است. در این قسمت بعضی از ویژگی‌های نسل زد را توضیح می‌دهیم. دقت کنید که این موارد جزو مهم‌ترین ویژگی‌های نسل زد است که شناخت آن‌ها برای اجرای یک شیوه موفق مدیریت نسل زد از اهمیت زیادی برخوردار است. یکسری از خصوصیات اخلاقی در هر نسل برجسته‌تر و نمایان‌تر است که مهم‌ترین ویژگی‌های اخلاقی و رفتاری نسل‌ها، با توجه به این موضوع شرح داده می‌شود. توجه به این فاکتورها در فروش محصولات، تولیدات، برخورد با این نسل و… می‌تواند روی موفقیت شما تاثیر بگذارد.

high-endrolex.com

آزادی بیان: این نسل عمیقا به ارزش‌های انسانی متعهد هستند و دوست دارند تا بتوانند به دور از ملاحظات و قوانین محافظه کارانه، نظرات خود را بیان کنند‌. به همین دلیل مطالبه گری و انتقاد گری از مشکلات و اوضاع نابسامان در موارد مختلف، از جمله خصوصیات این نسل در نظر گرفته می‌شود.

اینترنت و فناوری‌های دیجیتال: یکی از ویژگی‌های نسل زد که به صورت بارز در آن‌ها وجود دارد، ارتباط آن‌ها با اینترنت و وسایل دیجیتالی است. افراد نسل Z دوست دارند تا از طریق اینترنت فعالیت‌های خود را انجام دهند. آن‌ها از این طریق موارد مختلفی مثل کارآفرینی، خرید‌، آموزش و یادگیری و… را ناکام می‌دهند. بنابراین امروزه اهمیت پورتال‌های اینترنتی برای فروش و تبلیغات از اهمیت دو چندان برخوردار شده است.

اختراع و نوآوری: از خصوصیات متولدین نسل z می‌توان به خلاق بودن آن‌ها اشاره کرد. آن‌ها از افرادی هستند که به شکستن چهارچوب‌ها علاقه دارند و به همین دلیل اختراعات بسیاری را به نام خود ثبت می‌کنند.

مذاکره: یکی دیگر از ویژگی‌های نسل زد که در آن‌ها وجود دارد، ایمان آن‌ها به گفت و گو و مذاکره است. آن‌ها باور دارند که با استفاده از ملاقات‌های حضوری و یا جلسات آنلاین می‌توانند مشکلات مختلف را با صحبت کردن حل کرد.

تایید: آن‌ها علاقه دارند تا پروژه‌هایی که انجام می‌دهند، مورد تایید قرار بگیرد. اگر کارمندان شما در جزء متولدین نسل Z هستند، حتما در مورد کارهای آن‌ها نظر دهید. مطمئن باشید که با این کار راندمان آن‌ها در موارد کاری، تحصیلی و… افزایش پیدا می‌کند.

تنهایی: افراد نسل زد علی رغم عضویت در شبکه‌های اجتماعی و ارتباطات گسترده، احساس افسردگی و تنهایی زیادی می‌کنند. یکی از دلایل این موضوع کمتر. بودن میانگین هوش هیجانی (EQ) در آن‌ها است.

همچنین بخوانید: معرفی نرم افزار حضور غیاب آنلاین کسرا

نکات مهم در روانشناسی نسل زد

چالشی که پیش روی شما قرار دارد این است که چگونه با این نسل رفتار کنید؟ خصوصیات مهمی که راجع‌ به نسل زد توضیح داده شد، شما باید بتوانید با درنظر گرفتن ‌ویژگی‌های آن‌ها، این افراد را بهتر بشناسید، درک کنید و در جهت تعامل سازنده تر با آن‌ها گام بردارید.

گوش دهید: در موقعیت‌های سخت و تنش زا، گوش دادن به صحبت‌های افراد نسل زد حتی اگر حق با آن‌ها نیست، می‌تواند زمینه پذیرش حرف شما و آرام شدن اوضاع را فراهم کند.

تعهد دهید: یکی از نکات مهم در روانشناسی نسل زد، تعهد به قول و قرارهایی است که با آن‌ها می‌گذارید. پس حتما نسبت به صحبت‌های خود توجه کنید؛ چرا که افراد نسل زد به آن‌ها اهمیت می‌دهند.

واقع بین باشید: برای موفقیت در تعامل و ارتباط با نسل z حتما توجه کنید که صحبت های شما باید منطقی و واقع گرایانه باشد؛ چون متولدین این نسل افرادی واقع بین هستند.

بیشتر بخوانید: مدیریت تیم هیبرید

معرفی انواع نسل‌ها

معرفی انواع نسل‌ها

معرفی انواع نسل‌ها

پیش از پرداختن به Z-GENERATION ابتدا یک معرفی کلی در مورد انواع دیگر نسل‌ها و خصوصیات مختلف هر نسل  خواهیم داشت؛ تا بتوانیم وجه تمایزات بین نسل زد و دیگر نسل‌ها را بهتر توضیح دهیم:

نسل Baby Boomers

بیبی بومرها افرادی هستند که در زمان گذشته فعالیت‌های کاری و زادآوری خود را انجام داده‌اند. این افراد در صورت حیات، جزو افراد کهنسال و فرسوده محسوب می‌شوند و اکثریت قریب به یقین بیبی بومرها در بدنه واحد‌های کاری وظایفی ندارند. با این حال شناخت این نسل و تفاوت‌های فکری و رفتاری آن‌ها تاثیر مثبتی روی روانشناسی نسل z دارد. مهم‌ترین معیار برای نسل بندی افراد، سال بدنیا آمدن آن‌ها است. به همین جهت افراد این نسل متولدین بین سال‌های: 1324 تا 1342 هجری شمسی و به عبارت دیگر متولد: 1940 تا 1959 میلادی هستند. 

طبیعی است که شیوه زندگی و کاری این افراد تفاوت زیادی با متولدین نسل زد دارد و به همین جهت هم تفاوت‌های زیادی بین این دو نسل مشاهده می‌شود. به طور مثال: اکثر بیبی بومرها اعتقاد دارند که تجربه مهم‌ترین معیار در انجام کارها است. نمی‌توان به صورت صد در صد در مورد درستی و نادرستی این عقیده نظر داد. چیزی که مهم است در واقع دانستن اختلافات در شرایط و افکار این نسل‌ها است. در سال‌هایی که نسل بیبی بومرها به کار مشغول بوده‌اند، قاعدتا فناوری‌های دیجیتالی تا این حد پیشرفته نبوده‌اند و اکثر مهارت‌ها و شیوه‌های کاری ثابت بوده‌اند. به همین دلیل هم آموزش و به روز بودن تا این حد مطرح نبوده و تجربه مهم‌ترین ابزار برای موفقیت در کارها محسوب می‌شده است. تقریبا تمامی خصوصیات اخلاقی این نسل که معرف بیبی بومرها است، با تحقیقات مختلف استخراج شده است؛ از جمله: خوش بین بودن، اهمیت دادن به محیط کار و…..

نسل ایکس (نسل X)

شناخت نسل x تاثیر بسیار مثبتی روی مدیریت نسل z دارد چون معتقد هستیم که نسل زد فرزندان نسل ایکس هستند. نسل ایکس هم تفاوت‌ها و شباهت‌های خودشان را نسبت به نسل جدید دارند. نکته مهم درمورد این نسل این است که یک مقدار تفاوت جزیی در مورد افراد هر نسل نسبت به مناطق مختلف وجود دارد. به‌طور مثال افراد این نسل در ایران هنگام جنگ تحمیلی وارد بازار کار شدند که شرایط ویژه خود را داشت. البته با این وجود فاکتورهای کلی نسل ایکس را دارا هستند. برخی از فاکتورهای رفتاری نسل Z-GENERATION برگرفته از خصوصیات ویژه نسل ایکس است. این نسل هم خصیصه‌های ویژه‌ای دارند؛ از جمله سخت کوشی و موقعیت شناسی برای پیدا کردن کار به واسطه شرایط و….. افراد نسل ایکس به متولدین: 1343 تا 1358 هجری شمسی یا همان 1960 تا 1979 میلادی می‌گویند.

نسل Millennials یا نسل Y

می‌توان گفت که درحال حاضر تقریبا بیش از نیمی از بخش انسانی بازار کار را افراد این نسل تشکیل می‌دهند. نسل Y نام دیگر این نسل است که به متولدین 1359 تا 1374 شمسی گفته می‌شود. به بیان دیگر این افراد متولد سال‌های 1980 تا 1994 میلادی هستند. خصوصیاتی از جمله مهارت در کار با وسایل دیجیتال، به طوری که بخش اعظمی از افراد نسل ایگرگ توانایی کار با وسایل دیجیتال را دارند، انتقاد پذیر بودن در روند کاری، اهمیت دادن به وظایف تا جایی که حتی موارد کاری را از زمان مهم‌تر می‌دانند، از مهم‌ترین فاکتورهای نسل Y یا نسل هزاره است.

نسل الفا

در طبقه بندی نسل‌ها، Generation Alpha یا نسل آلفا بعد از نسل زد قرار دارد. افرادی که به نسل الفا تعلق دارند، در بازه سال‌های 2010 تا 2024 قرار دارند. همانطور که بر اساس بازه سال‌های تولد این افراد مشخص است، هنوز این نسل به پایان نرسیده و در حال حاضر بزرگ‌ترین افراد این گروه، کودکان آلفا با سن 11 سال و کمتر هستند. نسل آلفا هم دارای ویژگی‌های مخصوص به خود است که باعث می‌شود تعریف منحصر به فردی داشته باشد. طبق نظرات کارشناسان افراد این نسل بیشترین قدرت کارآفرینی را دارند و حتی کودکان آلفا می‌توانند در حال حاضر کسب و کار خود را راه اندازی کنند. آن‌ها چهارچوب شکن هستند و توانایی بالایی در کار با وسایل دیجیتال دارند.

نسل بتا

قاعدتا افراد نسل بتا در ادامه متولدین نسل آلفا قرار خواهند گرفت. شاید جالب باشد بدانید که هنوز هیچ یک از افراد نسل بتا (Beta Generation) متولد نشده‌اند! کسانی که در طی سال‌های 2025 تا 2039 متولد می‌شوند، جزء افراد نسل بتا طبقه بندی می‌شوند. متخصصان پیش بینی می‌کنند که افراد این نسل به رشد فردی خود اهمیت زیادی می‌دهند. آن‌ها همواره برای به‌روز نگهداشتن اطلاعاتشان از طریق اینترنت آموزش‌هایی را دریافت می‌کنند. افراد نسل بتا باور دارند که می‌توانند از طریق سرمایه‌ گذاری روی قابلیت‌ها و استعدادهای خودشان به رفاه بیشتری دست یابند.

بیشتر بخوانید: تفکر سیستمی چیست؟ مزایای تفکر سیستمی

تفکیک نسل ها چگونه انجام می شود؟

فلسفه نسل بندی‌ها بر اساس تنوع انسان‌هایی که در یک برهه زمانی خاص زندگی می‌کنند، شکل گرفته‌اند. علی رغم پیچیدگی در طبقه بندی، اصولی که برای نسل بندی رعایت می‌شود یک سری مفاهیم مشخص و تعریف شده در علم روانشناسی، عصب شناختی، رفتار شناسی و… است. گفتیم که تنها فاکتوری که می‌توان با توجه به آن افراد مختلف را در دسته بندی نسل‌های متفاوت قرارداد، سال تولد آن‌ها می‌باشد. این بدان معنا است که تقسیم بندی افراد در آن سال‌ها آنقدر دقیق صورت گرفته است که می‌توان گفت افرادی که در این سال متولد شده‌اند تا درصد خیلی بالایی از لحاظ برخی فاکتورهای رفتاری و فکری (که قبل‌تر در معرفی نسل‌ها اشاره کردیم،) به هم شبیه هستند.

به عبارتی می‌توان گفت که بسته به شرایط مختلفی از جمله محیط زندگی، تکنولوژی و…. افراد یک نسل شباهت‌هایی در افکار و رفتار دارند که می‌تواند معرف آن نسل باشند. کاری که محققان انجام می‌دهند مشخص کردن بازه مخصوص به آن نسل است. یعنی با تحقیقات و مطالعات فراوان تعیین می‌کنند که از کدام سال تا کدام سال متعلق به یک نسل به خصوص است. این کار نیاز به ابزارهای مطالعاتی و دقت فراوان دارد چرا که پایه مدیریت نسل z براساس همین نسل بندی‌ها صورت می‌گیرد. این نسل بندی‌ها می‌توانند ثابت باشند یا خیر. 

در واقع نکته کلیدی اینجاست که روانشناسان و پژوهشگران باید بتواند به تناسب زمان و تغییرات مختلف تشخیص دهند که بازه هر نسل از کدام سال تا کدام سال باید باشد. به طور مثال درمورد نسل بیبی بومرها که در پاراگراف‌های قبلی معرفی شد، می‌توان گفت که افرادی که در طبقه بندی این نسل قرار می‌گیرند، در یک بازه هجده ساله (از سال 1940 تا  1959 میلادی) هستند. اما اگر به نسل بعدی آن یعنی نسل x توجه کنید، می‌بینید که افرادی که در این نسل طبقه بندی می‌شوند متعلق به سال‌های (1960 تا 1979 میلادی) هستند.‌

با یک حساب ساده می‌توان متوجه شد که نسل ایکس یک بازه پانزده ساله دارد و این نشان می‌دهد که تغییرات در این سال‌ها افزایش چشمگیری داشته است به طوری که دیگر نمی‌توان افراد هجده سال را در یک نسل قرار داد. همچنین در نسل Y و Z-GENERATION هم می‌توانید ببینید که نسل بندی‌ها در تعداد سال همچنان تغییر نکرده است. به همین منوال، در نسل‌های بعد مشخص نیست که این نسل بندی‌ها پانزده سال باشند یا هجده سال یا کمتر از آن. در ادامه به تفاوت‌ها در مورد نسل‌های جدید و اینکه نسل زذ چه تفاوتی با نسل‌های قبلی و بعدی دارد، اشاره می‌کنیم.

بیشتر بخوانید: ۱۰ کتاب برتر حوزه مدیریت و منابع انسانی

نسل زد چه ویژگی‌هایی دارند؟ 

نسل زد چه ویژگی‌هایی دارند؟ 

نسل زد و آلفا چه تفاوت‌هایی با هم دارند؟

یکی از تفاوت‌های نسل زد با نسل آلفا، در استفاده از وسایل دیجیتال است. هر دوی این نسل‌ها امروزه از تکنولوژی‌های دیجیتالی استفاده می‌کنند اما اهداف آن‌ها متفاوت است. افراد نسل الفا معمولا برای ارتباط گرفتن با اطرافیان خود از وسایل جمعی استفاده می‌کنند. در مقابل نسل زد افراد منزوی‌تری دارد که از اینترنت برای آموزش و جلو بردن اهداف کاری و پیشرفت خود استفاده بیشتری می‌کنند.

مهمترین دغدغه‌های نسل زد در سازمان‌ها چیست؟ 

یکی از مهم‌ترین سوالاتی که در شیوه نوین مدیریت نسل زد مطرح می‌شود راجع‌ به انتظارات نسل جوان در محیط کاری است. اینکه چه مواردی برای آن‌ها بیشتر از بقیه اهمیت دارد؟ مهمترین دغدغه‌های نسل زد در سازمان‌ها چیست؟ چگونه می‌توان بیشترین بهره‌‌وری را از نسل زد دریافت کرد؟ و…

خوشبختانه بر پایه تحقیقات و‌محاسابات فراوانی که در مراکز بین المللی و‌ پیشرفته انجام شده است، تا حد زیادی می‌توان توضیح داد که بارزترین ویژگی‌های نسل زد کدام‌ها هستند. مهم‌ترین خصیصه‌های نسل زد آن‌هایی هستند که تقریبا در تمامی افراد این نسل وجود دارند و با درصدهای کمتر و بیشتر بروز پیدا می‌کنند. نظرسنجی‌ها و‌مشاهدات نشان داده‌اند که مهم‌ترین دغدغه‌های نسل زد در سازمان‌ها موارد زیر هستند:

1- برخورداری از رفاه: بدون شک داشتن رفاه برای تمامی نسل‌ها مهم است اما افراد نسل Z-GENERATION به داشتن رفاه اهمیت بیشتری می‌دهند. این موضوع در مدیریت نسل زد بشدت حائز اهمیت است؛ چرا که شما یک فاکتور اصلی برای رسیدگی به خواسته‌های کارکنان خودتان دارید و می‌توانید وقت، هزینه و انرژی خود را به صورت هدفمند خرج کنید. در این صورت منابع شما هدر نمی‌رود چون با اولویت بندی خاصی که بر پایه روانشناسی نسل z است، شما می‌توانید به بهبود ارزیابی عملکرد کارکنان و در نهایت پیشرفت کارتان کمک کنید. باید بدانید که رفاه یک واژه کلی است و رفاه در حیطه های مختلفی از جمله: رفاه جسمانی، روحی و… تعریف می‌شود. رفاه در محیط کاری شامل پنج مورد اصلی است که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم کرد:

رفاه اجتماعی: معمولا رفاه اجتماعی خیلی  بسته به سطح شناخت شما از مدیریت نسل z ندارد. معمولا رفاه اجتماعی تا حد زیادی بسته به چگونگی رفتار شما و ارزشی است که به نیروی کاری خود می‌دهید. 

رفاه شغلی: حتی اگر نمی‌توانید شرایط ثابتی از لحاظ رفاه شغلی برای افراد نسل زد ایجاد کنید، باز هم در حیطه اختیارات خودتان و در حد زمان قرار داد سعی کنید حتما رفاه شغلی را در شیوه مدیریت نسل زد در نظر بگیرید. 

رفاه مالی: باز هم طبق قوانین و نسبت به حوزه عملکردی خودتان می‌توانید افراد را از داشتن رفاه مالی مطمئن کنید.

رفاه ارتباطی: نوع دیگری از رفاه که می‌تواند روی کارکرد افراد تاثیر داشته باشد، رفاه ارتباطی است. این نوع از رفاه تا حد زیادی بسته به منش شما و شیوه مدیریت نسل زد دارد. رفاه ارتباطی یکی از آن مواردی است که علاوه بر افراد نسل زد،  موظف هستید که آن را  برای تمامی کارکنان در نظر داشته باشید. مواردی مانند صداقت، اعتماد در گفتار و رفتار و… در این نوع رفاه دسته بندی می‌شوند.

رفاه فیزیکی: نوع آخری از رفاه که در این دسته قرار می‌گیرد، رفاه فیزیکی است‌. اهمیت رفاه فیزیکی بسیار مهم است ولی به صورت مخصوص به عنوان یکی از ویژگی‌های نسل زد که به آن بیشتر توجه دارند مطرح می‌شود. 

دقت داشته باشید که خیلی از این موارد امروزه نه تنها در مدیریت نسل z بلکه در انواع شیوه‌های مدیریتی مطرح می‌شوند. پس حتما باید توجه کنید که مسائلی مانند: رسوایی اخلاقی، پولشویی و…. تنها باعث آسیب زدن به شما و بدنامی و شکست واحد شما خواهد شد. پس حتما سعی کنید که موارد یاد شده در مورد انواع رفاه را رعایت کنید تا از هر حیث بتوانید جلوی این مشکلات را بگیرید؛ از سمت مقابل با رفتار خودتان و کارهای ساده‌ای مثل اعلام در تابلو اعلانات روی مواردی از جمله وقت شناسی، احترام به ارباب رجوع و نکاتی که به تناسب هر شغلی احتیاج به انجام است، تاکید کنید.

2- آموزش و به روز بودن: مورد بعدی که یکی از موضوعات جدید در مدیریت نسل زد است، آموزش و به روز بودن افراد نسل زد می‌باشد. افراد این نسل بسیار به اثر گذاری مثبت علاقه دارند و در صورت آموزش صحیح، سعی می‌کنند که توان خود را به صورت کامل صرف کار کنند. اما این مورد منوط به آموزش‌ها می‌باشد. در واقع یکی از ویژگی‌های نسل زد علاقه به آپدیت بودن و به روز بودن در حیطه کاری مورد نظر است. شما باید به عنوان یک مدیر، سعی کنید که حتما با توجه به محدودیت‌های سازمان در منابع مالی و… تا حد ممکن این امکانات را برای کارکنان فراهم کنید. آموزش مفید برای کارکنان یکی از مواردی است که حتی روی افراد نسل‌های دیگر هم تاثیر دارد و بر روحیه آن‌ها تاثیر مثبت می‌گذارد. 

بیشتر بخوانید: فرهنگ سازمانی چیست و چرا در مدیریت کسب و کارها مهم است؟

مهمترین دغدغه‌های نسل زد در سازمان‌ها چیست؟ 

مهمترین دغدغه‌های نسل زد در سازمان‌ها چیست؟ 

مدیریت نسل زد در محیط کار چگونه انجام می‌شود؟

از مهم‌ترین سوالاتی که در مورد افراد نسل جوان مطرح می‌شود، این است که نسل زد چیست؟ چرا باید به این نسل توجه ویژه‌ای داشت؟ مدیریت نسل زد در محیط کار چگونه انجام می‌شود؟ و…. پاسخ به این سوال‌ها بسیار مهم است. در قسمت‌های قبلی تا حدی تفاوت‌های این نسل و انتظارات آن‌ها را از محیط کار برآورد کردیم و آن‌ها را به تفصیل بررسی کردیم. در این قسمت می‌خواهیم راهکارهایی را ارائه دهیم تا به صورت ملموس‌‌تر درک کنید که مدیریت نسل z در محیط‌های کاری به چه صورت باید باشد. به صورت کلی یک مدیر هوشمند که در قسمت منابع انسانی خود با افراد نسل زد سر و کار دارد، دست کم چند مورد از نکاتی که در ادامه بیان شده است، را رعایت می‌کند:

همراهی: انتظارات مهم‌ترین ویژگی‌های نسل زد را با دیگر نسل‌ها بیان می‌کند. یکی از این موارد، انتظار همراهی توسط مدیر می‌باشد که در نسل جدید از اهمیت بالایی برخوردار است. حتما دقت کنید که مدیریت نسل زد نیاز به سطح نسبتا بالایی از همراهی دارد. منظور از همراهی در اینجا درک متقابل است. در واقع باید سطحی از روابط دوستانه بسته به کار مورد نظر بین کارفرما و این افراد برقرار باشد؛ چرا که تحقیقات ثابت کرده‌اند بازدهی افراد نسل زد در این شرایط به نسبت دیگر نسل‌ها، بالاتر است.

بازخورد دادن: شاید جالب باشد بدانید که یکی از مهم‌ترین فاکتورها برای افراد نسل جوان بازخورد گرفتن بابت کارها است. شاید بگویید که این مسئله فقط به مدیریت نسل z بستگی ندارد و همیشه وجود دارد. حق با شماست اما گرفتن بازخورد برا آن‌ها مهم است. این ویژگی را می‌توانیم با خصوصیت تاثیرگذار بودن آن‌ها ارتباط دهیم. پیش‌تر گفتیم که یکی از خصیصه های این نسل تأثیرگذاری است. بخشی از این تاثیرگذار بودن به دلیل بازخورد گرفتن و رعایت مواردی است که شما در این بازخورد به آن‌ها می‌گویید.

دقت کنید که بازخورد نه به معنای تعریف و تمجید و نه به معنای تشویق الکی است. البته برازنده است که در صورت بالا بودن کیفیت کار افراد خود را حتما تشویق کنید. این تشویق می‌تواند با ترفیع و افزایش حقوق و پاداش و یا حتی زبانی باشد. منظور از بازخورد در حوزه روانشناسی نسل زد این است که افراد بدانند شما به کار آن‌ها توجه کرده‌اید و عملکرد آن‌ها مورد بررسی قرار گرفته است. این مورد به قانون‌مندتر شدن و با انگیزه‌تر شدن افراد هم کمک می‌کند؛ حتی می‌تواند باعث ایجاد رقابت سالم در میان‌ افراد این نسل هم بشود.

مطالعه: مورد بعدی که شاید ساده و پیش پا افتاده بنظر برسد مطالعه است. شاید پاسخ به این سوال که نسل زد چیست؟ در ابتدا ساده بنظر برسد اما انسان‌ها موجودات پیچیده‌ای هستند و شک نکنید که هر چقدر اطلاعات و تجربه شما در مورد Z-GENERATION ها بیشتر باشد، قطعا روی پیشرفت کاری شما در تمامی جهات تاثیرگذار خواهد بود. فراموش نکنید که حتما نیاز به خواندن کتاب‌های قطور ندارید و تمامی دیتاها و اطلاعاتی که در مورد مدیریت نسل z بدست می‌آورید، به افزایش دانش و آگاهی شما در این مورد کمک می‌کند. از جمله مطالعه این مطلب.

ایجاد فضای آموزشی: گفتیم که یکی از مواردی که در روانشناسی نسل z وجود دارد، علاقه آن‌ها به بروز بودن و دریافت آموزش‌های جدید است؛ به طوری که بستر مناسب آموزشی توسط مدیریت فراهم شود.

کنترل صحیح: قطعا در هر محیط کاری و برای هر نسلی، سطحی از کنترل روی کارها وجود دارد؛ این مورد برای افراد نسل جوان هم صادق است. اما شیوه کنترل شما در مدیریت نسل زد می‌تواند کمی متفاوت باشد.‌ Z-GENERATION ها دوست دارند که کنترل‌های بیهوده روی آن‌ها نباشد و تا حدی از استقلال کاری و عملکردی هم برخوردار باشند. در واقع آن‌ها مشکلی با کنترل شدن ندارند اما این کنترل باید هدفمند باشد و به صورت مداوم و آزار دهنده هم نباید باشد تا این افراد رفاه بیشتری را در محیط کار احساس کنند.

شرح دقیق انتظارات: شاید شما به عنوان مدیر و شخصی که بارها این کارها را انجام داده‌اید، بدانید که مثلا پذیرش ارباب رجوع با روش x صحیح است. حتی شاید فکر کنید که برخی موارد بدیهی هستند و افراد به صورت اتوماتیک و خودکار می‌دانند که کدام کارها را انجام دهند. باید بگوییم که بهتر است در مورد نسل زد موارد را حداقل یک بار به صورت کامل توضیح دهید. این افراد به جزئیات توجه دارند که یکی از موارد بارز در روانشناسی نسل z به شمار می‌رود. ثابت شده است که مشخص کردن دقیق و کامل انتظارات، اعلام کردن دد لاین‌ها (زمانی که فرد برای انجام کار دارد)، و شرح کامل وظایف می‌تواند روی عملکرد این افراد و‌کاهش استرس آن‌ها تاثیر  بسزایی داشته باشد.

این موارد از اهم موضوعاتی هستند که بصورت گسترده می‌توانید انجام دهید. توجه کنید که شرایط کاری هر شغلی بسیار متفاوت است و به علاوه هر واحدی شرایط مختلفی از لحاظ اقلیمی، منابع مالی، امکانات و… دارد. اما موارد یاد شده نسبت به حوزه کاری شما می‌توانند انجام شوند. در واقع  پاسخ اصلی این سوال که مدیریت نسل زد در محیط کار چگونه انجام می‌شود؟ بسته به ارزیابی‌های شما از واحد خودتان دارد. موارد بالا در واقع مثل یک نقشه راه هستند که اصول مدیریت نسل z را به شما یادآوری می‌کنند. اما شما باید با بینش خودتان تصمیم بگیرید که حیاتی‌ترین فاکتور کدام است و با چه اولویتی این موارد را انجام دهید.

بیشتر بخوانید: محیط کار خوب چه تاثیری در بازدهی پرسنل دارد؟

مدیریت نسل زد در محیط کار چگونه انجام می‌شود؟

مدیریت نسل زد در محیط کار چگونه انجام می‌شود؟

اصلی‌ترین معیارهای Z-GENERATION در کسب و کار چیست؟

ادعاهایی که در این قسمت مطرح می‌شوند، همگی با تحقیقات و مطالعات و ارزیابی‌های فراوانی بدست آمده‌اند. اگر به دنبال یک شناخت نسبی در مورد روانشناسی نسل z و ویژگی‌های نسل زد هستید، این قسمت را با دقت بیشتری مطالعه کنید. این خصیه‌های رفتاری، معمولا آن‌هایی هستند که در محیط کاری افراد متعلق به این نسل، برجسته‌تر هستند:

کمال‌گرایی: ثابت شده است که کمال‌گرایی در مورد موسسات، در این نسل بیشتر مشاهده می‌شوند. آن‌ها به توانایی‌های خودشان باور دارند و دوست دارند که موقعیتی به نسبت سطح سواد و تجربه‌شان دریافت کنند؛ چون مواردی مثل جنگ، دوره‌های رکود پس از جنگ و… کمتر در این زمان مشاهده می‌شود.‌پس حتما سعی کنید که اگر پتانسیل‌های رشد برای واحدتان وجود دارد، حتما از آن‌ها بهره بگیرید. در این صورت شانس جذب نیروهای با تجربه‌تر و‌ متخصص‌تر برای شما افزایش پیدا می‌کند.

مورد دیگری که بهتر توضیح می‌دهد نسل زد چیست؟ و مدیریت نسل زد در محیط کار چگونه انجام می‌شود، درگیر نشدن است. بگذارید اینطور بیان کنیم که Z-GENERATION ها علاقه چندانی به اصطکاک بین خودشان و افراد همکار، مدیریت و… ندارند. به بیان دیگر آن‌ها معمولا به خوبی مرزها را رعایت می‌کنند و اکثرا روابط خیلی دوستانه با افراد همکار خود برقرار نمی‌کنند. منظور از روابط خیلی دوستانه این است که: موضوعات شخصی خود را علی رغم جو‌ دوستانه محیط کاری، معمولا در میان نمی‌گذارند و…  این می‌تواند روی روند کاری شما تاثیر مثبت یا منفی داشته باشد. توضیح بیشتر اینکه: شما در مدیریت نسل z باید سعی کنید روابط دوستانه و خوبی  با آن‌ها برقرار کنید تا موضوعات کاری را (حتی در کوچک‌ترین موارد) با شما در میان بگذارند. 

استرس: استرس شغلی به هرگونه تنش و استرسی می‌گویند که به واسطه موارد کاری، در محیط کار و یا خارج آن به وجود می‌اید. تحقیقات زیاد نشان داده‌اند که: استرس شغلی در افراد Z-GENERATION بیشتر است و‌نسیت به نسل‌های قبلی در مقادیر بالاتری قرار دارد. آمارها نشان داده‌اند که استرس شغلی در این افراد حدود 70% است که رقم بالایی است و در دراز مدت بشدت می‌تواند روی فرسودگی بخش انسانی شما تاثیر گذار باشد.

استرس شغلی تا حدی که باعث وظیفه شناسی بیشتر افراد شود، بسیار هم خوب است اما استرس زیادی می‌تواند مثل سم‌ عمل کند. حالا برای کاهش این حجم از استرس باید یک سری مهارت‌ها را در بحث مدیریت نسل زد تقویت کنید. مواردی از جمله: داشتن روابط دوستانه، مشخص کردن دقیق انتظارات، دادن بازخورد کاری به افراد، ایجاد رفاه و… می‌تواند بشدت روی این مسئله تاثیر گذار باشد که در قسمت‌های قبلی توضیح دادیم.

توازن کار و زندگی: Z-GENERATION ها کسانی هستند که از کودکی تحت آموزه‌هایی قرار گرفته‌اند که هم از اهمیت کار مطلع هستند و هم از اهمیت رفاه و زندگی. (مفاهیم رفاه و زندگی هم ارز نیستند اما ما برای راحتی این دو موضوع را تقریبا یکسان در نظر می‌‌گیریم.) در واقع یکی از موارد مثبتی که در روانشناسی نسل z اهمیت دارد، این است که آن‌ها نسلی هستند که سعی می‌کنند زندگی را فدای کار نکنند و بالعکس. پس شما نمی‌توانید خواسته‌های غیر منطقی از آن‌ها داشته باشید. در واقع اضافه‌ کاری‌های سنگین و توقعات بیجا معمولا در مورد این نسل کار نمی‌کند. آن‌ها به جدول‌های زمانی اهمیت می‌دهند و دوست دارند که در زمان تعطیلات واقعا استراحت کنند. حتما در مدیریت نسل z و برنامه ریزی پروژه‌ها به این موضوع توجه داشته باشید.

مشخص کردن دقیق وظایف: در قسمت: مدیریت نسل زد در محیط کار چگونه انجام می‌شود؟ توضیح دادیم.‌ مجددا تاکید می‌کنیم که شرح دقیق کارها و وظایف برای بالا بردن راندمان کاری افراد نسل زد اهمیت بالایی دارد. 

انعطاف پذیری بالا: یکی دیگر از ویژگی‌های نسل زد انعطاف پذیری بالای آن‌ها در انجام کارها است. شاید بپرسید که این مورد دقیقا خلاف مورد قبلی است و چگونه می‌توان آن را انجام داد؟ باید بگوییم که: تفاوت این فاکتور با مورد قبلی در مورد انجام دادن کارها است. در واقع این انعطاف پذیری بیشتر به شیوه انجام کارها برمی‌گردد. آن بخشی که افراد در مورد انجام‌کارها می‌توانند سلیقه‌ای عمل کنند و اصطلاحا: قسمتی از کار که چگونگی انجام آن دست خودشان است. در حقیقت تمرکز بیشتر روی انجام کار است نه روش انجام آن. با این تفاسیر، اتفاقا این مورد بیشتر توضیح می‌دهد که چرا باید به شرح دقیق وظایف این افراد برسید. شرح دقیق وظایف و انتظارات باعث می‌شود که Z-GENERATION ها با دید بهتری فکر کنند که کدام بخش‌ها برای شما مهم‌تر است و دقیقا باید به شیوه شما پیاده سازی شود و در کدام بخش آزادی عمل بیشتر و فرصت پیاده‌سازی خلاقیت خود را دارند. پس حتما سعی کنید که در مدیریت نسل زد انعطاف پذیری بالای آن‌ها را هم مدنظر قرار دهید.

لذت بردن از کار: طبق نتایجی که موسسه جهانی گالوپ (Gallup) منتشر کرده است، این افراد توجه زیادی به علایق خود دارند و معمولا کارهایی را انتخاب می‌کنند که به آن‌ها علاقه دارند. این هم یکی از فاکتورهای جذاب در روانشناسی نسل z است که در نسل‌های جوان بیشتر مشاهده می‌شود.

بیشتر بخوانید: انواع کارمندان و نحوه ایجاد انگیزه در کارمندان

اصلی‌ترین معیارهای Z-GENERATION در کسب و کار چیست؟

اصلی‌ترین معیارهای Z-GENERATION در کسب و کار چیست؟

تفاوت نسل‌ها در بازاریابی

کارشناسان علم بازاریابی از جمله پدر علم بازاریابی فیلیپ کاتلر (Philip Cotler) انواع بازاریابی را در 3 نوع مختلف طبقه بندی کرده است. تفاوت‌های بوجود آمده در بازاریابی تا حد زیادی تحت تاثیر افکار نسل‌های مختلف بوده است. بازاریابی نوع اول که بیشتر بیبی بومرها از آن استفاده می‌کردند، بر اساس بازاریابی پس از تولید بود. در واقع ابتدا تولید محصول صورت می‌گرفت و سپس بازاریابی انجام می‌شد. این روش امروزه منسوخ شده است.

بازاریابی نوع دوم که افراد نسل ایکس از آن استفاده می‌کردند، بازاریابی پی از تحقیق بود. در این روش افراد نسل X ابتدا به نیاز سنجی می‌پردازند و بازار را به خوبی آنالیز می‌کنند. سپس بر اساس آن به تولید محصول می‌پردازند تا شانس فروش آن افزایش پیدا کند. این نوع بازاریابی هم امروزه دیگر مورد استفاده قرار نمی‌گیرد.

بازاریابی نوع سوم بر اساس تحقیق از بازار، تولید و حفظ ارتباط با مشتری انجام می‌شود. پیگیری و خدمات پس از فروش در این شیوه از اهمیت زیادی برخوردار است. این نوع از بازاریابی در بین افراد نسل Y و نسل Z انجام می‌شود. اما با این تفاوت که افراد نسل زد با بهره گیری از اینترنت و فعالیت‌های دیجیتال، محتواهای بسیار جذابی در زمینه بازاریابی مدرن انجام می‌دهند.

مهم‌ترین نقاط ضعف و‌ نقاط قوت نسل زد چیست؟

هر نسلی خصوصیات مخصوص به خود را دارد.‌ روانشناسی نسل z به دلیل تعداد بالای این افراد در بازار کار بسیار پر اهمیت است. این نسل نقاط قوت فراوانی مانند: اهمیت دادن به کارها، خلاقیت، توانایی کار با وسایل دیجیتال، و…. را دارند.‌نقاط ضعف آن‌ها هم بیشتر شامل: استرس بالای کاری و درمواردی کامل گرایی است که باز هم تمامی این موارد نسبی هستند. پس به صورت صد درصدی نمی‌توان درمورد اینکه: مهم‌ترین نقاط ضعف و نقاط قوت نسل زد چیست، نظر داد.

سوالات متداول پیرامون مدیریت نسل زد Z

در این بخش به صورت مختصر و چکیده به پاسخ پرتکرارترین سوالات در مورد مدیریت نسل z می‌پردازیم: 

1) نسل زد چیست؟

نسل زد به افراد متولد سال‌‌های 1995 تا 2010 میلادی گفته می‌شود. ویژگی‌های نسل زد منحصر به فرد است و یکی از مهم‌ترین مواردی است که امروزه مدیران باید به آن توجه کنند.

2)نسل زذ چگونه فکر می کند؟

 

3) نسل‌های گذشته چطور با نسل زد ارتباط برقرار کنند؟

 موارد مختلفی در مورد ارتباط با  نسل‌ها وجود دارد از جمله موارد ذکر شده در مورد روانشناسی نسل z که به آن‌ها اشاره کردیم. اینکه نسل‌های گذشته چطور با نسل زد ارتباط برقرار کنند، بستگی به دو طرف دارد. اما شما باید سعی کنید که آن‌ها و توانایی‌هایشان را درک کنید و دید مثبتی در مورد ارتباط با آن‌ها داشتن باشید. مثلا راجع‌به توانایی این افراد در کار با وسایل دیجیتال، باید با دیدگاهی مشوق و تایید کننده این قابلیت آن‌ها را بررسی کنید. مشاهده شده که برخی افراد با پیش زمینه منفی به این توانایی نگاه می‌کنند. مثلا اینکه این افراد حتی با وجود فناوری‌های دیجیتالی که در زمان گذشته هم وجود نداشت، سرعت عمل پایینی دارند یا نتوانسته‌اند به طرز  صحیح این کار را انجام دهند و البته توجه به موارد دیگری که ذکر شد هم روی این ارتباط موثر خواهد بود.

4) روش‌های مدیریت نسل زد در محیط کار چیست؟ 

ابتدا باید توجه کنید که این افراد ممکن است تجربه شما را نداشته باشند و علی رغم هوش و توانایی‌های بسیار، عملکرد مورد انتظار شما را نداشته باشند. در نظر بگیرید که Z-GENERATION ها رهبران آینده هستند و باید با روش‌های جذب استاندارد آن‌ها را بکار بگیرید. همچنین توجه به موضوعاتی مثل: آموزش، ایجاد فضای مناسب کاری و… هم بسیار مهم است که توضیح داده شد.

مدیریت نسل زد Z

مدیریت نسل زد Z

بیشتر بخوانید: خلاقیت چیست و چه مراحلی دارد؟

5) نسل زد در ایران چه آینده‌ای پیش رو‌ خواهد داشت؟

 با اینکه در ایران کمتر به این مفاهیم توجه می‌شود اما در نهایت جامعه مدیران مجبور به پذیرش این نسل و انعطاف پذیری در مقابل ویژگی‌های نسل زد خواهد شد. مدیرانی موفق‌تر هستند که سریع‌تر این موارد را شناخته و واحد خود را هدفمند کنند. نسل زد در ایران در صورتی که مدیریت صحیحی داشته باشند پتانسیل بسیار بالایی برای موفقیت در عرصه های مختلف خواهند داشت.

6) نسل‌های بعد از نسل زد کدام‌ها هستند؟

نسل بعد از z شامل نسل های آلفا، بتا و… می شوند. افراد نسل آلفا متولد سال: 2011 تا 2024 میلادی هستند که همانطور که مستحضرید، هنوز متولدین این نسل کامل بدنیا نیامده‌اند. اهمیت روانشناسی این نسل هنگام ورود افراد نسل آلفا و بتا به بازار کار اهمیت زیادی خواهد داشت.

7) نحوه برخورد با نسل z باید چگونه باشد؟

 

جمع بندی

در نهایت سعی شد تا در این مقاله به سوالاتی از جمله: نسل زد چیست؟ مدیریت نسل زد در محیط کار چگونه انجام می‌شود؟ ویژگی‌های نسل زد، توضیح مهم‌ترین موارد در روانشناسی نسل z، چگونگی مدیریت نسل z و…. پاسخ داده شود. سعی کنید با دید نوآورانه عملکرد آن‌ها را مورد بررسی قرار دهید و‌حتما بازخورد کار را به آن‌ها بدهید. Z-GENERATION ها دارای پتانسیل‌های منحصر به فردی هستند که در صورت استفاده درست و شیوه صحیح مدیریت نسل زد، می‌توانید از این پتانسیل‌‌ها استفاده کنید.

لیست دسته بندی های مرتبط:

مقالات مرتبط

2 دیدگاه

  1. کیمیا فتحی 8 مرداد 1402 در 3:37 ب.ظ

    علت نامگذاری نسل زد چیه؟

    • دیجیتال مارکتینگ کسرا 9 مرداد 1402 در 5:16 ب.ظ

      با سلام:
      نسل زد یا نسل نت به اشخاصی گفته می‌شود که بین سال‌های ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۰ متولد شده‌اند.

مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم





مطالب مرتبط

تعالی سازمان و رفتار سازمانی copy

حضور غیاب و ارتباط آن با ۶ رفتار سازمانی که می ‌تواند باعث تعالی شرکت شود!

مدیریت منابع انسانی در کارخانجات صنعتی copy

نحوه مدیریت منابع انسانی در کارخانجات صنعتی چگونه است؟

روش های نوین مدیریت زمان copy

روش‌ های نوین مدیریت زمان و حضور کارکنان در شرکت‌ های خدماتی پیشرو 

حضور و غیاب و رضایت شغلی copy

تاثیرات مثبت استفاده از سیستم حضور غیاب بر رضایت شغلی کارکنان

روش های نوین مدیریت منابع انسانی copy

توسعه کسب و کارها با روش‌های نوین مدیریت منابع انسانی چگونه است؟

افزایش بهره وری و کاهش هزینه

سیستم‌ حضور غیاب: کلید افزایش بهره‌وری و کاهش هزینه ‌ها

مدیریت تردد شرکت های بزرگ2

تکنیک‌ های مدیریت تردد کارکنان شرکت‌ های بزرگ در جهان

تاثیر حضور پرسنل بر عملکرد شرکت

حضور غیاب پرسنل چه تاثیری برعملکرد شرکت دارد؟ 

چرا حفظ حریم شخصی در محیط کار اهمیت دارد؟

چرا حفظ حریم شخصی در محیط کار اهمیت دارد؟

اصول و فواید انتقاد سازنده؛ تفاوت انتقاد سازنده و مخرب 

اصول و فواید انتقاد سازنده؛ تفاوت انتقاد سازنده و مخرب 

مدل استخوان ماهی

مدل استخوان ماهی (Fishbone Diagram) چیست و چگونه رسم می شود؟

اس ام اس مارکتینگ چیست و چه مزایایی دارد؟

اس ام اس مارکتینگ چیست و چه مزایایی دارد؟

اهمال کاری چیست؟ | چگونه با اهمال کاری مقابله کنیم؟

اهمال کاری چیست؟ | چگونه با اهمال کاری مقابله کنیم؟

تعدیل نیرو چه زمانی اتفاق می افتد؟ تفاوت تعدیل و اخراج چیست؟

تعدیل نیرو چه زمانی اتفاق می افتد؟ تفاوت تعدیل و اخراج چیست؟

شایسته سالاری | مراحل رسیدن به شایسته سالاری

شایسته سالاری | مراحل رسیدن به شایسته سالاری

تکنیک ساندویچ

تکنیک ساندویچ چیست؟

ماتریس آیزنهاور چیست؟

ماتریس آیزنهاور چیست؟

تعالی سازمانی چیست؟ | آشنایی با انواع مدل های تعالی سازمانی

تعالی سازمانی چیست؟ | آشنایی با انواع مدل های تعالی سازمانی

نیچ مارکتینگ چیست؟ همه چیز در مورد نیچ مارکت (Niche Marketing)

نیچ مارکتینگ چیست؟ همه چیز در مورد نیچ مارکت (Niche Marketing)

Bom محصول یا درخت محصول چیست و چه کاربردی دارد؟

BOM محصول یا درخت محصول چیست و چه کاربردی دارد؟