همه چیز درباره قوانین اضافه کاری

قوانین اضافه کاری
واحد دیجیتال مارکتینگ کسرا
1401/11/03

اضافه کار به کار مازادی گفته می شود که خارج از ساعت موظفی فرد در روزهای عادی و غیر تعطیل انجام می گیرد. اگر کارگری بخواهد بیش ساعات مقرر شده (8 ساعت در روز) در محل کار بماند کارفرما موظف است طبق قانون وزارت کار به او اضافه کار پرداخت کند. البته این در صورتی است که کارگر و کارفرما قبلا در مورد میزان ساعات اضافه کاری به توافق رسیده باشند.

اضافه کاری جزو مفاهیمی است که در ابتدا بسیار ساده و قابل فهم به نظر میرسد اما برخلاف تصور عموم اضافه کاری دارای انواع مختلف و قوانین بسیار پیچیده ایست که از سمت وزارت کار برای کارفرمایان و کارگران تعریف شده است. به طور ساده در قوانین اضافه کاری به مدت زمان انجام کاری گفته می شود که خارج از مدت مقرر شده برای کارمندان یا کارگران انجام شود. ممکن است کارمندان یا کارگران در مدت زمان محدودی که باید در محل کار خود حاضر باشند فرصت به پایان رساندن وظایف خود را نداشته یا به دلیل وجود حجم کاری بالا مجبور باشند ساعت ها یا روزهایی را خارج از زمان مقرر در سازمان مربوطه به کار بپردازند. در این صورت اضافه کاری آنها با توجه به ساعت و روزی که مشغول به کار بوده اند محاسبه می شود. بر همین اساس قوانین مختلفی برای انواع اضافه کاری از سوی وزارت کار تعریف شده اند که در ادامه به شرح هر یک از آنها می پردازیم.

انواع مختلف اضافه کار در قوانین اضافه کاری

اضافه کاری عادی:

همانطور که از نام این نوع اضافه کاری مشخص است به کار مازادی گفته می شود که خارج از ساعت موظفی فرد در روزهای عادی و غیر تعطیل انجام می گیرد. اگر کارگری بخواهد بیش ساعات مقرر شده (8 ساعت در روز) در محل کار بماند کارفرما موظف است طبق قانون وزارت کار به او اضافه کار پرداخت کند. البته این در صورتی است که کارگر و کارفرما قبلا در مورد میزان ساعات اضافه کاری به توافق رسیده باشند.

جمعه کاری و قوانین آن:

کار در روزهای جمعه که جزو روزهای تعطیل است را در اصطلاح جمعه کاری می گویند. کار کردن در روزهای جمعه دارای مزایای بیشتری برای کارگران است. در واقع نحوه محاسبه جمعه کاری به این ورت است که کارگر علاوه بر ساعات اضافه کاری که انجام داده است یک فوق العاده 40 درصدی نیز دریافت می کند. از آنجایی که روز جمعه جزو تعطیلات مهم و استراحت کارگران است مبلغ بیشتری نسبت به سایر انواع اضافه کاری به کارگران پرداخت می شود. در اصطلاح به اضافه کاری جمعه اضافه کار با حقوقو بالا گفته می شود.

جمعه کاری و قوانین آن

جمعه کاری و قوانین آن

قوانین تعطیل کاری:

کار در روزهایی که در تقویم به عنوان تعطیل رسمی مشخص شده اند. تعطیل کاری نوعی از اضافه کاری است که کارگران در روزهای تعطیل رسمی در سازمان یا کارگاه حضور میابند. این نوع اضهفه کاری با جمعه کاری از نظر میزان دستمزد تفاوت دارد و حقوق نسبتا کمتری به کارگر پرداخت می شود.

شب کاری و قوانین آن:

به کاری که در شیفت شب بین ساعات 22 الی 6 صبح انجام می گیرد اضافه کار شبانه گفته می شود. بسیاری از مشاغل وجود دارند که به صورت شبانه روزی فعال هستند و به همین دلیل به نیری انسانی برای کار در شب نیاز دارند. از جمله سازمان هایی که به نیروی شب کار نیاز دارند میتوان بیمارستان ها، پالایشگاه ها، پتروشیمی ها، نیروگاه ها و … را نام برد. حقوق دریافتی نیرو های شب کار با توجه به نوع فعالیتی که انجام می دهند تعیین می شود. اما به طور کلی پرسنلی شیفت شب علاوه بر دستمزد عادی 35 درصد بیشتر حقوق دریافت می کنند.

شب کاری در قوانین اضافه کری

شب کاری در قوانین اضافه کری

نحوه محاسبه اضافه کار

قانون اضافه کار براساس مصوبات تعیین شده در وزارت کار کاملا مشخص است و کارفرمایان موظف هستند مطابق این قوانین حقوق و مزایای کارگران خود را پرداخت کنند. اما گاهی به دلیل عدم آگاهی کارگران و کارفرمایان ممکن است اختلافاتی در مورد محاسبه میزان دریافتی اضافه کاری بین آنها بوجود بیاید. براساس قانون تصویب شده وزارت کار و رفاه اجتماعی یک کارگر موظف است در طول روز به مدت 8 ساعت در سازمان حضور داشته باشد. مجموع ساعت هایی که او باید در طول هفته کار کند نیز 44 ساعت است. اگر کارگر بخواهد مازاد ساعات گفته شده در سازمان بماند باید طبق قوانین مشخص شده حقوق و مزایای او پرداخت شود. نحوه محاسبه اضافه کار به این صورت است که پس از کسر ساعت کار موظفی از میزان ساعات مازاد، ساعت اضافه کار کارگر بدست آمده و باید 40 درصد اضافه بر مزد کار عادی ساعتی به او پرداخت شود.

محاسبه اضافه کار با نرم افزار حضور و غیاب کسرا

تعریف فوق العاده اضافه کار و نحوه محاسبه آن؟

فوق العاده اضافه کار در واقع به معنی مبلغ دستمزد عادی کارگر به علاوه مبلغ اضافه کاری است. تفاوت عمده اضافه کار و فوق العاده اضافه کار بیشتر در سازمانهایی که کار تولیدی انجام میدهند مورد توجه است.

تعریف فوق العاده اضافه کار و نحوه محاسبه آن

تعریف فوق العاده اضافه کار و نحوه محاسبه آن


نتیجه گیری

همانطور که در ابتدای مقاله گفته شد محاسبه اضافه کار فقط زمانی انجام می شود که ساعات کار موظفی تکمیل شده باشد. باید این نکته را نیز مورد توجه قرار دهید که در صورت انجام اضافه کاری بیش از ساعات مقرر شده اضافه کار در سازمان، ممکن است اضافه کار به شما تعلق نگیرد. بنابراین با دانستن قوانین اضافه کاری و به طور کلی قوانین مربوط به کار می توانید بهره وری خود را افزایش داده و همچنین از میزان حق و حقوق دریافتی خود از سمت کارفرما آگاهی بیشتری کسب کنید.

لیست دسته بندی های مرتبط:

مقالات مرتبط

1 دیدگاه

  1. سمیعی آذر 11, 1401 در 10:10 ق.ظ

    چرا اضافه کار در منزل رو نمیتونم تو سامانه حضور غیاب کسرا ببینم؟؟؟

مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم