10 استراتژی کاربردی برای توسعه کسب و کارها

نکته قابل توجه این است که برای رسیدن به اهداف فوق سازمان ها باید دید بلند مدت داشته و اهداف خود را در قالب های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای رسیدن به نتیجه بهتر پایه گذاری کنند. فرآیندی زمان بر بوده و نیاز است تا افراد مختلفی در سازمان طی جلسات مختلفی و در قالب تیم توسعه کسب و کار نسبت به این موضوع فعالیت مستمری داشته باشند. در ادامه به شرح برخی از مهمترین گام های توسعه کسب و کارها پرداخته ایم.
زمانی که کسب و کاری راه اندازی می شود نیاز دارد تا برای پیش برد اهداف خود و رشد سازمان یا شرکت در آینده برنامه ریزی دقیقی داشته باشد. وجود رقبای زیاد در کسب و کارهای مختلف موجب شده است تا نیاز به توسعه کسب و کارها به صورت مداوم و پیوسته در سازمان ها انجام شود. به طور کلی سازمان های مختلف به دنبال استراتژی کاربردی برای توسعه کسب و کار خود در راستای گسترش بازار خود و افزایش مشتری ها برای رسیدن به فروش بیشتر هستند که نتیجه آن افزایش سود شرکت خواهد بود.
نکته قابل توجه این است که برای رسیدن به اهداف فوق سازمان ها باید دید بلند مدت داشته و اهداف خود را در قالب های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت برای رسیدن به نتیجه بهتر پایه گذاری کنند. فرآیندی زمان بر بوده و نیاز است تا افراد مختلفی در سازمان طی جلسات مختلفی و در قالب تیم توسعه کسب و کار نسبت به این موضوع فعالیت مستمری داشته باشند. در ادامه به شرح برخی از مهمترین گام های توسعه کسب و کارها پرداخته ایم.
گام های اساسی برای توسعه و رشد کسب و کارها
به طور کلی روش های مختلفی برای توسعه کسب و کارها وجود دارد که در بسیاری از سازمان ها برای اجرایی کردن این گام ها برنامه ریزی های دقیق می شود تا بتوانند در بلند مدت بهترین نتیجه را نسبت به رقبای خود کسب کنند. اگرچه هر شغلی با توجه به ماهیت خدمات خود باید روش های متفاوتی را برگزیند اما برخی از این روش ها می توانند در تمام شرکت ها به عنوان راهکارهای موثر در رشد سازمان استفاده شوند. گام های اساسی توسعه کسب و کار به اختصار در ادامه بیان شده اند:
گام اول: به کارگیری افراد خلاق و مشتاق به یادگیری
به جرأت می توان گفت یکی از مهمترین و در عین حال سخت ترین مراحل در توسعه کسب و کارها، انتخاب نیروی انسانی کارآمد و مسئولیت پذیر است. در نظر بسیاری از سازمان ها نیروی انسانی مناسب کسی است که علاوه بر تحصیلات مرتبط با حیطه شغلی تجربه کاری مفیدی نیز در زمینه فوق داشته باشد. اگرچه موارد گفته شده دو فاکتور بسیار مهم در استخدام پرسنل سازمانی است اما امروزه فاکتورهای مهم دیگری از جمله خلاقیت و شوق به یادگیری و ارتقاء سطح دانش عوامل بسیار مهمی در انتخاب نیروی کار سازمان ها است. این افراد با دارا بوئن مهارت های نرم در کنار سایر مهارت هایشان می توانند در رشد و توسعه سازمان خود بسیار موثر باشند و نظرات و پیشنهادات کاربردی خود را در اختیار مدیران سازمانی قرار دهند.
گام دوم: ایجاد منابع درآمد ثابت
سازمان ها به طور پیوسته تلاش دارند با افزایش فعالیت های مختلف درآمد و یا سود خالص خود را افزایش دهند. این در حالی است که ممکن است به دلیل شرایط پیش بینی نشده کسب و کارها به طور مقطعی نتوانند به سود یا افزایش درآمد مورد نظر از طریق جذب مشتریان جدید یا سایر روش های درآمدی برسند. برای حل این مشکل یکی از مهمترین استراتژی ها حفظ مشتریان قدیمی از طریق ایجاد حس وفاداری در آنها و ارائه خدمات مختلفی است که سازمان از طریق آنها قادر است درآمد ثابتی را برای خود پیش بینی کند.
گام سوم: کاهش ریسک های موجود
هر کسب و کاری بسته به نوع فعالیت خود همواره در معرض خطرهای پیش بینی نشده قرار دارد. خطرهایی مانند سرقت اطلاعات، سرقت تجهیزات، آتش سوزی و بسیاری موارد دیگر که لازم است سازمان ها قبل از به وقوع پیوستن آنها تمهیدات مورد نظر را پیش بینی کنند. یکی از بهترین راهکارها برای حفظ اطلاعات سازمانی و جلوگیری تهدیدات داخلی و خارجی احتمالی استفاده از تجهیزات مناسب و پیشرفته ضد سرقت است که از طریق شرکت های مختلف به سازمان ها ارائه می شود. همچنین استفاده از خدمات بیمه ای مختلف اعم از بیمه های مسئولیت، سرقت و آتش سوزی می تواند تا میزان قابل توجه ای ریسک های سازمانی را کاهش دهد.
گام چهارم: ارتقاء جایگاه برند و آگاهی از برند
حتی اگر در کار خود بهترین نیز باشید اگر مردم با شما و خدمات شما آشنا نباشند در نهایت جایگاهی در بین رقبا نخواهید داشت. همه ی کسب و کارها نیاز دارند تا با اجرای فرآیندهای مختلف بازاریابی نسبت به معرفی و شناساندن برند خود در بازار تلاش کرده و از این طریق به رشد کسب و کار و توسعه آن سرعت ببخشند. یکی از موثرترین روش ها در ارتقائ جایگاه برند و برندسازی تولید محتوای سودمند و همچنین تبلیغات در رسانه های متعدد به طور مداوم است تا از این طریق نام برند شما در ذهن مشتریان به خوبی نقش ببندد. در واقع می توان گفت جلب اعتماد مشتریان و رشد کسب و کار شما بدون برندسازی امکان پذیر نیست.
گام پنجم: افزایش انعطاف پذیری و قدرت تصمیم گیری در شرایط بحرانی
هیچ سازمانی را نمی توان یافت که به طور قاطع بتواند حوادث و خطرات احتمالی را پیش بینی کرده و یک مسیر ثابت و دائم را برای رشد کسب و کار خود برگزیند. بلکه مدیران سازمانی باید بتوانند در شرایط مختلف تصمیم گیری های خود را تغییر داده و مناسب ترین استراتژی را بسته به شرایط موجود یافته. بنابراین می توان گفت انعطاف پذیری و توانایی تصمیم گیری در موقعیت های سخت و چالشی یکی از ویژگی های مهم مدیران سازمانی برای پیش برد اهداف سازمانی است.
گام ششم: بهبود مشتری مداری و ارائه خدمات به مشتریان
یکی از روش های موثر در رشد کسب و کارها، توسعه خدمات به مشتریان است. به این معنی که سازمان حداکثر تلاش خود را در جلب رضایت مشتریان و ارائه خدمات یا محصولات برتر انجام دهد. برای مثال امکاناتی فراهم کند تا مشتریان پس از استفاده از خدمات یا محصولات سازمان شما نظر خود را به روش های مختلف به گوش سازمان برساند تا از این طریق سازمان شما به راحتی از ضعف ها و مشکلات در ارائه خدمات مطلع شود. همچنین جلب رضایت مشتریان یکی از روش های کم هزینه در بازاریابی است (بازاریابی دهان به دهان) چرا که مشتریان را ترغیب می کند تا تجربه استفاده از خدمات و محصولات شما را به اطلاعا دوستان و آشنایان خود برسانند.
گام هفتم: نمایش تجربه موفق مشتریان از همکاری با سازمان شما
زمانی که افراد قصد دارند از محصولات یا خدمات سازمان شما استفاده کنند ابتدا به بررسی و تحقیق و مقایسه محصولات مشابه می پردازند تا پس از به دست آوردن اطلاعات مورد نظر اقدام به خرید کالا یا خدمت فوق کنند. یکی از راه های موثر برای جلب نظر خریداران، نمایش تجربه رضایت مشتریان در استفاده از خدمات یا محولات سازمان شماست. این تجربه رضایت می تواند از طریق محتواهای مختلف در قالب عکس، فیلم، صوت و سایر روش های تبلیغاتی به سایر افراد رسانده شود.
گام هشتم: توجه به مسئولیت های اجتماعی
هر فرد در جامعه دارای یکسری مسئولیت اجتماعی است که در صورت رعایت کردن آن جامعه ای مطلوب در انتظار تمام مردم خواهد بود. بسیاری از کسب و کارها نیز با انجام فعالیت های خیرخواهانه تلاش دارند تا علاوه بر انجام مسئولیت های اجتماعی خود، برند و خدمات خود را در جامعه به اطلاع مردم برسانند. فعالیت های اجتماعی می تواند در غالب کمک به خیریه ها، حمایت از بیماران خاص، توجه به مشکلات محیط زیستی و بسیاری موارد دیگر باشد. با انجام فعالیت فوق و نمایش آن به مشتریان خود آن ها را ترغیب می کنید تا با خرید خدمات و محصولات شما نقش کوچکی در اجرای مسئولیت های اجتماعی داشته باشند.
گام نهم: شناخت رقبا و تحقیق درباره عملکرد رقبا
تحلیل رقبا و شناخت فعالیت های آنها از جمله مهمترین اقداماتی است که هر کسب و کاری به طور پیوسته و مداوم باید به تحقیق درباره آن بپردازد. تحقیق درباره ی رقبا به شما کمک می کند تا علاوه بر شناخت بازار محصول یا خدمت خود، با روش های تبلیغاتی و بازاریابی رقبا نیز آشنا شد و استراتژی های دقیق تری را در بازاریابی و انتخاب روش های تبلیغاتی به کار بگیرید. درواقع می توان گفت شناخت رقبا یکی از مهمترین مراحل در رشد و توسعه هر کسب و کاری است و باید به طور ویژه به آن پرداخته شود.
گام دهم: گسترش خدمات پس از فروش به مشتریان
تمام کسب و کارها تلاش دارند تا با ارائه بهترین محصول یا خدمت به مشتریان نسبت به جلب اعتماد آنها و تبدیل آنها به مشتریان وفادار اقدامات مختلفی را انجام دهند. یک از اقدامات مهم در حفظ مشتریان، ایجاد خدمات پس از فروش به مشتریان است. این خدمات شامل گارانتی محصولات، پاسخگویی به موقع به مشتریان جهت رفع مشکلات آنها در زمان استفاده از کالا یا خدمتی خاص، تعویض کالا در صورت خرابی و عدم کارکرد صحیح، ارائه تخفیف به مشتریان خاص و بسیاری موارد دیگر که هر کسب و کار بسته به فعالیت خود می تواند به مشتریان ارائه دهد.
کارشناسان واحد توسعه کسب و کار چه وظایفی در سازمان دارند؟
با شروع فعالیت کسب و کارها مدیران سازمانی اقدام به برنامه ریزی و بررسی استراتژی های مختلف برای رشد کسب و کار خود می کنند. هرچه سازمانی بزرگ تر باشد زمان و هزینه بیشتری باید صرف برنامه ریزی برای توسعه و رشد شغل مورد نظر شود. به همین دلیل در سازمان های بزرگ بخشی تحت عنوان واحد رشد و توسعه کسب و کار ایجاد می شود که در آن کارشناسان متعددی به بررسی فاکتورهای مختلف در راستای رشد سازمان و برآورد زمان و هزینه حدودی در اجرای استراتژی های مختلف می پردازندو به طور خلاصه می توان وظایفی که در ادامه به آنها اشاره می شود را برای کارشناسان واحد توسعه کسب و کار در سازمان ها برشمرد:
- تحقیق و بررسی وضعیت بازار در خدمت یا محصول مورد نظر
- انجام اقداماتی جهت پیش بینی وضعیت بازار در آینده
- یافتن فرصت های جدید و ایجاد مزیت رقابتی در بازار
سخن پایانی
در این مقاله تلاش کردیم تا شما را با اهمیت استراتژی در توسعه کسب و کار و روش هایی برای توسعه و رشد استراتژی در مشاغل مختلف آشنا کنیم. اگرچه برنامه ریزی برای توسعه کسب و کارها راهی زمان بر و طولانی به نظر می رسد اما پیش برد اهداف سازمانی در بلند مدت بدون داشتن استراتژی دقیق امکان پذیر نیست. در نتیجه بهره گیری از کارشناسان با تجربه و مدیران خبره در در طرح ریزی استراتژی توسعه کسب و کار یکی از قادامات مهم برای رشد و پسیرفت مشاغل مختلف خواهد بود.
تحلیل گر بازار و کسی که قراره استراتژی کسب و کار رو تدوین کنند لازمه دید خیلی خوبی در اون حوزه داشته باشند معمولا افراد مبتدی به خاطر دید سطحی موفق به این کار نمیشن.