همه چیز درباره حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی و نحوه‌ محاسبه حقوق بازنشستگی

همه چیز درباره حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی و نحوه‌ محاسبه حقوق بازنشستگی
دیجیتال مارکتینگ کسرا
26 آبان 1402

به‌ طور کلی سازمان تامین اجتماعی در کنار صندوق بازنشستگی کشوری شمار قابل ملاحظه‌ای از بازنشستگان را تحت پوشش و خدمات حمایتی خود قرار داده و بیمه‌شدگان را از بیمه سلامت، خدمات درمانی، عیدی و مزایا، حقوق بازنشستگی، تسهیلات رفاهی و... بهره‌مند می‌سازد. افرادی که تنها یک ماه سابقه بیمه دارند و حتی افراد بدون سابقه در قالب کارآفرینی و به صورت خویش فرما می‌توانند به عضویت بیمه تامین اجتماعی درآمده و مطابق با سوابق پرداخت بیمه، سن بازنشستگی، نوع فعالیت و میزان درآمد حاصل از آن و.‌‌.. بازنشسته شده و حقوق مستمری دریافت نمایند. در خصوص حقوق قطعی بازنشستگان تامین اجتماعی و یا ماکزیمم حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی نیز همانطور که اشاره شد فاکتورهای موثری بر نوسانات مبلغ نهایی تاثیرگذار بوده و سقف خاصی وجود ندارد؛ اما با حداقل حقوق بازنشستگان و افزایش درصد حقوق در هر بخش تشکیل دهنده مبلغ مستمری آشنا شدیم.

همانطور که اکثرا می‌دانید در ایران نیز مانند بسیاری دیگر از کشورها می‌توان در طول دوران کاری و توانایی کسب درآمد؛ ماهانه مبلغی را به صورت حق بیمه پرداخت کرد و ضمن انجام یک سرمایه‌گذاری بلندمدت از مزایا و خدمات این پوشش حمایتی در زمینه‌های مختلفی مانند هزینه‌های درمانی بهره‌مند شد.

در کنار صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی نیز به منظور حمایت از کارگران، مشاغل آزاد، قشر خانه‌دار، کارآفرینان و… در سال ۱۳۳۱ به عنوان یک نهاد بیمه کننده شروع به فعالیت نمود و اکنون جامعه بیمه شده تامین اجتماعی از ۴۲ میلیون نفر نیز عبور کرده و این سازمان بیمه‌شدگان را به صورت خویش فرما یا بیمه اجباری از خدمات مختلفی مانند: بیمه درمانی، بیمه عمر، بازنشستگی و… بهره‌مند می‌سازد.

برای حمایت از شمار بیشتری افراد تحت بیمه، تامین اجتماعی نیز بخشی از بیمه‌شدگان را همراه با صندوق بازنشستگی کشوری تحت پوشش خود قرار داده و افرادی که طی مدت زمان مشخصی حق بیمه این سازمان را پرداخت نمایند؛ در سنین معینی بازنشسته می‌شوند؛ یا تحت شرایط ویژه‌ای مانند از کارافتادگی می‌توانند بدون سن خاص یا مدت سنوات پرداخت حق بیمه کمتر از حدنصاب نیز مشمول دریافت حقوق بازنشستگی ماهانه این سازمان شده و ضمن تامین مالی جهت امرار معاش از خدمات بازنشستگی نیز استفاده کنند.

این سازمان در کنار پرداخت ماهانه حقوق که یک حمایت مالی مهم و دائمی محسوب می‌شود؛ بیمه‌شدگان را از مزایایی مانند: بیمه سلامت، بیمه بیکاری، خدمات درمانی، بسته‌‌های حمایتی و پاداش‌هایی برای خدمات بلندمدت نیز بهره‌مند می‌سازد‌ و علاوه‌بر حقوق پایه، حقوق جانبی و دیگر مزایای این سازمان به صورت کمک هزینه عائله‌مندی، حق اولاد، حق مسکن و… به این قشر تعلق گرفته و حقوق بازنشستگان را افزایش می‌دهد.

در واقع مبلغ مستمری میزان حقوقی است که برحسب شرایط کاری و نحوه بازنشستگی هر فرد به طور مادام و ماهانه پرداخت می‌شود؛ به طور مثال: زمان شروع پرداخت بیمه، مدت دوره بیمه، شرایط کاری، سن بازنشستگی، درآمد حاصل از فعالیت و… همگی موارد موثر بر مبلغ حقوق بازنشستگی هستند و هر فرد بنابر شرایط خاص خود دوره پرداخت سنوات را طی نموده و در سن لازم و برحسب عوامل مختلفی بازنشسته شده و حقوق مستمری دریافت می‌کند.

high-endrolex.com

فهرست عناوین مقاله

بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی چیست؟

یکی از خدماتی که توسط سازمان تامین اجتماعی ارائه می‌شود بیمه بازنشستگی است که به افراد تحت پوشش این سازمان به ازای پرداخت حق بیمه طی یک دوره خاص و در سنین مشخصی تعلق می‌گیرد.

افرادی که طی سال‌های فعالیت خود حق بیمه این سازمان را پرداخت نمایند، پس از رسیدن به سن قانونی و یا عدم توانایی اشتغال، مبلغ مستمری را مطابق با شرایط خاصی دریافت می‌کند؛ لذا حقوق دریافت بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی برحسب عواملی مانند: سن مشخص، شرایط خاص از کارافتادگی، دوره پرداخت بیمه، خدمات دریافتی در طول دوره بیمه و… معین می‌شود.

به عبارتی هرقدر طول دوره پرداخت بیمه و میزان درآمد حاصل از فعالیت کاری بیشتر باشد؛ میزان حقوق بازنشستگی نیز مبلغ بالاتری است و سن کاربر نیز در تعیین این فرآیند تاثیرگذار بوده و مخاطبان تحت پوشش، طی سنین خاصی بنابر شرایط حاکم در سازمان تامین اجتماعی می‌توانند بازنشسته شوند.

بیشتر بخوانید: قانون کار چیست؟ | بررسی مهم ترین قوانین کار و تامین اجتماعی

بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی چیست؟

بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی چیست؟

تعریف مستمری بازنشستگی

مطابق با بند ۲ و ماده ۱۵ از قوانین تامین اجتماعی، تعریف مستمری بازنشستگی مبلغ مشخص و مادامی است که در سن و شرایط خاصی به افراد تحت پوشش بیمه سازمان تامین اجتماعی تعلق می‌گیرد و مبلغ اولیه حقوق بازنشستگی طبق محدوده کاری و سنی مخاطب تعیین شده و پس از آن مطابق با احکام جدید سازمان تامین اجتماعی ممکن است هر ساله با تغییراتی همراه باشد.

نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی توسط این سازمان براساس امتیازاتی است که به هر فرد مطابق با سابقه کاری، سن، دوره بیمه، سطح درآمد و… تعلق می‌گیرد؛ لذا این امتیازات توسط یک جدول تبدیل به مبلغ پولی تبدیل شده و حقوق خروجی را مشخص می‌کنند.

نرخ ارزش اقتصادی این امتیازات نیز هر ساله توسط سازمان تامین اجتماعی مشخص شده و علاوه‌براین فاکتورهای دیگری مانند میزان تسهیلات و خدمات دریافتی بیمه شده، دوره بیمه، سن بازنشستگی، حقوق و وام‌های دریافتی در طی دوران کاری فرد نیز بر جمع امتیازات و مبلغ نهایی حقوق مستمری بازنشستگی تاثیرگذار هستند.

با این حال نحوه محاسبه حقوق توسط این سازمان به گونه‌ای تعیین می‌شود که مجموع کارکرد، خدمات شغلی، درآمد دریافتی طی دوره کاری و… مورد بررسی قرار بگیرند؛ لذا در ادامه فاکتورهای موثر بر نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی را شرح می‌دهیم.

  1. محاسبه ماهیانه درآمد برای بیماری و پوشش درمانی: مبلغی که برحسب میزان درآمد فعلی و به صورت حقوق پایه واریز می‌شود.
  2. محاسبه واحد حقوقی: در ایران واحد حقوقی را به طور سالانه مشخص می‌کنند و هر واحد حقوقی در طول سالیان خدمت برابر با دریافتی ماهانه است.
  3. محاسبه مجموع خدمت: شامل سال‌های خدمت در طول دوره کاری است و به ازای هر سال فعالیت کاری یک واحد به سیستم خدمت اضافه می‌شود.
  4. محاسبه درصد بازنشستگی: بر اساس سال‌های خدمت درصد حقوق بازنشستگی را مشخص می‌کنند؛ لذا به ازای هر سال خدمت درصدی از حقوق پایه را به عنوان بخشی از مبلغ بازنشستگی در نظر می‌گیرند.
  5. محاسبه مبلغ بازنشستگی: برحسب فاکتورهای فوق محاسبات لازم برای تعیین حقوق بازنشستگی انجام می‌شود؛ به این منظور از طریق جمع‌آوری واحد‌های حقوقی در طول سال‌های خدمت و همچنین درصد بازنشستگی به ازای هر سال مبلغ نهایی حقوق بازنشستگی را به دست می‌آورند.

حقوق بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی

همانطور که ذکر شد در کنار صندوق بازنشستگی کشوری، سازمان تامین اجتماعی نیز بخش عمده‌ای از بیمه‌شدگان را تحت پوشش خدمات خود قرار داده و در حوزه‌های درمانی، بیمه سلامت، بازنشستگی، بیمه عمر و… بیمه‌شدگان را حمایت نموده و افراد مشمول پس از رسیدن به سن مقرر و دارا بودن شرایطی که توسط قانون‌گذاری سازمان تامین اجتماعی اعمال می‌شوند به دوره بازنشستگی و دریافت حقوق مستمری می‌رسند.

افرادی که واجدشرایط رسیدن به دوران بازنشستگی هستند مطابق با قوانین موجود، می‌توانند برای دریافت حکم بازنشستگی و دریافت مستمری اقدام کنند؛ حقوق بازنشستگی این سازمان مطابق با قانون‌گذاری و آیین‌نامه آن تعیین شده و متشکل از دو بخش است که به شرح زیر هستند.

حقوق پایه: این بخش از حقوق بازنشستگی را مطابق با سنوات پرداخت حق بیمه و میزان آخرین حقوق دریافتی فرد در زمان اشتغال مشخص می‌کنند.

مزایای جانبی: بخش دیگر این حقوق را مزایای بازنشستگی تشکیل می‌دهند که به مراتب تاثیر چشمگیری بر حقوق نهایی دارند و شامل عواملی مختلفی مانند: حق عائله‌مندی، حق اولاد، کمک هزینه مسکن و بیمه درمانی است.

بیشتر بخوانید: تعریف حق السعی در قانون کار + نحوه محاسبه حق سعی

حقوق بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی

حقوق بازنشستگی سازمان تامین اجتماعی

قانون جدید محاسبه حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

سازمان تامین اجتماعی در خصوص پرداخت حقوق بازنشستگی بر حسب سابقه کاری، شرایط کاری و فاکتورهای دیگری میزان حقوق را متغیر در نظر گرفته و شرایط بازنشستگی برای هر فرد در این سازمان منعطف بوده؛ اما کلیه مشمولان بازنشستگی باید از نظر سن و تعداد سال پرداخت بیمه بنابر جنسیت، سن، موقعیت کاری خود به حدنصاب لازم برسند.

دو قانون اصلی که در احکام جدید سازمان تامین اجتماعی نیز متناسب با شرایط بیمه‌شدگان وضع شده‌اند؛ شرایط سنی و تجمیع سوابق بیمه فرد است؛ قوانین تامین اجتماعی (STI) نیز تحت نظر قانون کار و رفاه اجتماعی بوده و عوامل موثر بر زمان بازنشستگی و مبلغ مستمری هر فرد را معین می‌کنند.

قانون اول: سن بازنشستگی بیمه شدگان را در نظر می‌گیرد و مطابق با قوانین جدید، در شرایط کلی آقایان در ۶۰ سالگی و خانم‌ها در سن ۵۵ سالگی مستحق بازنشستگی هستند؛ البته در صورتی که حدنصاب بیمه خود را به ۲۵ تا ۳۰ سال رسانده باشند؛ ضمنا این سازمان متناسب با زمینه کاری و شرایط بیمه‌شدگان، قوانین منعطفی را برای سن بازنشستگی اخذ نموده است.

قانون دوم: سابقه بیمه مورد بعدی است و در این زمینه فرد موضف است که از حداقل ۱۰ تا حداکثر ۳۵ سال بیمه اجتماعی خود را پرداخت نماید؛ البته قوانین در مورد افرادی که بنابر شرایط خاصی مانند عدم توانایی کار برحسب حوادث و… دچار از کارافتادگی می‌شوند فرق کرده و احکام متفاوتی برای این گروه قابل اجرا است؛ به این ترتیب مدت پرداخت بیمه تامین اجتماعی برحسب زمینه شغلی، نوع فعالیت و… بازه متغیری را شامل می‌شود.

در کنار این دو مولفه اصلی، فاکتورهای مدنظر قانون کار نیز بر نحوه بازنشستگی و مبلغ مستمری تاثیرگذار بوده و در سازمان تامین اجتماعی نیز برحسب نوع شغل فرد، شرایط کاری، حقوق دریافتی و… قوانین بازنشستگی از فردی به فرد دیگر متفاوت بوده و به طور کلی دو نوع بازنشستگی وجود دارد که هر یک به شرح زیر هستند.

بازنشستگی تامینی: بازنشستگی تامینی شیوه معمول و سلسله مراتب رایجی است که هر فرد برای رسیدن به زمان بازنشستگی و دریافت حقوق مستمری طی می‌کند؛ سن بازنشستگی تامینی به طور معمول ۶۰ تا ۵۵ سال برای مردان و زنان است و در هر دو مورد سابقه بیمه یا تعداد سال‌هایی که فرد در سازمان تامین اجتماعی بیمه پرداخت نموده، لازمه رسیدن به دوره بازنشستگی است.

بازنشستگی معوق: در این شیوه از بازنشستگی، قوانین متغیری جاری است و هر ساله نیز برحسب نیاز روز بیمه‌شدگان احتمال درج قوانین جدیدی وجود دارد؛ شرایط آن نیز بسته به شغل و قوانین مرتبط با آن متفاوت بوده برای مثال: کارگران معمولا به حداقل 15 سال سابقه بیمه نیاز دارند اما برای اعضای هیئت علمی دانشگاه یا عضویت در سازمان‌های دیگر به شرایط دیگری برقرار است.

قانونی که تامین اجتماعی برای افراد فعال در مشاغل آزاد در نظر گرفته نیز شامل بازنشستگی آقایان در ۵۰ سالگی و خانم‌ها در ۴۵ سالگی است؛ در این شرایط اگر سن فرد از این محدوده عبور کند به ازای هر سال سن موضف به پرداخت دو سال حق بیمه جهت بازنشستگی می‌‌شوند.

حکم حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی

با توجه به تورم جاری در کشور، سازمان تامین اجتماعی و صندوق کشوری نیز هر ساله و برحسب بودجه کل، درصدی را به حقوق بازنشستگان می‌افزایند تا حقوق بازنشستگی با مخارج اقتصادی خانوارها همخوانی داشته باشد.

طبق حکم حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲ میزان ۲۱ و ۲۷ درصد افزایش حقوق نسبت به حکم سال گذشته به حقوق بازنشستگان افزوده شد؛ لذا اطلاعات لازم در خصوص‌ احکام جدید هر ساله توسط سامانه صندوق کشوری و تامین اجتماعی اعلام شده و مشمولان بازنشستگی تنها از این طریق باید احکام جدید را دریافت نمایند.

طبق آخرین حکم حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی که در تاریخ ۲۲ فروردین ۱۴۰۲ اعلام شد؛ مشمولان تامین اجتماعی با حداقل حقوق بازنشستگی ۲۷ درصد افزایش حقوق بازنشستگی داشته‌اند و دیگر کاربران حقوق‌بگیر از این سازمان در کنار افزایش ۲۷ درصدی حقوق، مبلغ (۲,۵۰۷,۸۸۰) ریال نیز به کل مبلغ مستمری آن‌ها افزوده شد.

بیشتر بخوانید: محاسبه عیدی سال ۱۴۰۲ عیدی کارگران، کارمندان بازنشستگان و مستمری بگیران 

حکم حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی

حکم حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی

تفاوت بازنشستگی تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری چیست؟

بسیاری از افراد بر این موضوع که حقوق بازنشستگی مبلغی ماهانه‌ بوده و مطابق با شرایط مندرج در قانون‌گذاری سازمان تامین اجتماعی و مدیریت خدمات کشوری تعیین می‌شود واقف هستند؛ اما از تفاوت بازنشستگی توسط تامین اجتماعی و صندوق کشوری مطلع نبوده و این دو را یکی می‌دانند.

صندوق بازنشستگی کشوری به عنوان یک نهاد دولتی تحت نظر سازمان تعاون، کار و رفاه اجتماعی فعالیت دارد و شمار زیادی از بیمه‌شدگان و به تبع بازنشستگان را تحت پوشش خدمات خود قرار می‌دهد؛ حقوق و برخی از تسهیلات این سازمان دولتی نسبت به خدمات و مستمری بیمه تامین اجتماعی بیشتر است و این تفاوت در زمینه عیدی و مزایا نیز وجود دارد.

سازمان تامین اجتماعی نهادی غیر دولتی در زمینه پوشش بیمه‌ای کارگران و فعالان بخش‌های خصوصی است و مسئولیت بیمه اجباری نهادهای آزاد و افراد خویش‌فرما را به صورت عمومی برعهده دارد؛ آمار این سازمان نشان می‌دهد که حقوق بازنشستگی نیم بیشتر بیمه‌شدگان تامین اجتماعی حدودا ۴۰ درصد کمتر از مستمری بگیران صندوق کشوری است.

به طور کلی تفاوت حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری در اصول و نحوه اداره تامین بازنشستگی افراد بوده و در قوانین و مقررات مربوطه، میزان حقوق بازنشستگی و شیوه مدیریت منابع مالی با یکدیگر متفاوت هستند.

بازنشستگی تامین اجتماعی: تامین اجتماعی به صورت یک سیستم اجباری در سطح عمومی عمل کرده و در یک پوشش دولتی همه کارکنان و کارفرمایان را موضف به پرداخت حق بیمه در طول دوره کاری آن‌ها می‌کند تا در دوران فراغت کاری بیمه‌شدگان را از حمایت اقتصادی و تسهیلات رفاهی خود بهره‌مند سازد.

این سازمان با کسر درصدی از درآمد بیمه شده طی دوران کاری، پس‌انداز بازنشستگی افراد را جمع‌آوری نموده و پس از رسیدن به سنین مقرر و طی پرداخت دوره بیمه، مطابق با احکام بازنشستگی مندرج در قوانین خود فرد را بازنشسته می‌کند و به طور ماهانه حقوق مستمری را مادام و تا پایان عمر برای فرد بازنشسته پرداخت می‌کند.

صندوق بازنشستگی کشوری: این صندوق نیز به صورت یک سازمان وابسته به دولت، وظیفه مدیریت مالی بازنشستگان را برعهده دارد؛ لذا در این سیستم به صورت اختیاری و از طریق حساب‌های مالی شخصی، خود افراد به پرداخت حق بیمه اقدام می‌کنند و به نوعی یک پس‌انداز بلند مدت برای سنین بازنشستگی را انجام می‌دهند.

این اموال در صندوق بازنشستگی کشور به صورت سرمایه‌گذاری شده و در زمان بازنشستگی به افراد باز می‌گردد؛ در این سیستم، افراد بیشتر یک مالک مالی برای بازنشستگی خود هستند و تصمیم‌گیری در مورد نحوه سرمایه‌گذاری این پس‌انداز مالی به عهده آن‌ها است.

حقوق بازنشستگی کارفرمایان تامین اجتماعی

سازمان تامین اجتماعی مسئول بررسی طول خدمت، نرخ بازنشستگی و برآورد حقوق کارفرما در طول دوران فعالیت است؛ لذا بر اساس این محاسبات حقوق بازنشستگی را مشخص می‌کند.

در این سازمان علاوه‌بر حق بیمه کارگران، کارفرمایان نیز با پرداخت حق بیمه، با گذشت سن و طی کردن دوره بیمه مقرر، مستحق دریافت بازنشستگی هستند؛ لذا این گروه از بیمه‌شدگان باید به مدت ۲۵ سال و در سن ۵۵ سالگی به شرط قطعی عدم اشتغال درخواست بازنشستگی بدهند.

  • حقوق پایه کارفرمایان: سنوات پرداخت حق بیمه × آخرین حقوق دریافتی ÷ ۳۰

تفاوتی که بین حقوق کارگران و کارفرمایان تامین اجتماعی وجود دارد در نحوه محاسبه مستمری این دو گروه است؛ لذا برای تعیین حقوق کارگران آخرین حقوق دریافتی را در فرمول قرار می‌دهند در حالی که حقوق بازنشستگی کارفرمایان برحسب میانگین حقوق طی دوره کاری مشخص می‌شود.

بیشتر بخوانید: حق سنوات چیست؟ نحوه محاسبه حق سنوات در قانون کار

حقوق بازنشستگی کارفرمایان تامین اجتماعی

حقوق بازنشستگی کارفرمایان تامین اجتماعی

شرایط دریافت حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی برای مردان و زنان شاغل

پیش از این با کلیت بازنشستگی و عوامل موثر بر حقوق مستمری تامین اجتماعی آشنا شدیم؛ این سازمان اگرچه سن را اولین فاکتور رسیدن به بازنشستگی قرار داده؛ اما شرایط خاصی هم برای افراد مشمول بازنشستگی بدون محدودیت سنی در نظر گرفته و به طور کلی اصول دریافت حقوق مستمری این سازمان مطابق با شرایط زیر جاری و اعمال می‌شود.

  • شرط اول مشمول افرادی است که به مدت ۲۰ سال حق بیمه تامین اجتماعی را پرداخت نموده‌اند و در این حالت آقایان در سن ۶۰ سالگی و خانم‌ها در سن ۵۵ سالگی به بازنشستگی می‌رسند.
  • حالت دوم متعلق به افرادی است که به مدت ۳۰ سال بیمه ماهانه خود را واریز نموده‌اند؛ که در این صورت آقایان در سن ۵۰ سالگی و خانم‌ها در سن ۴۵ سالگی بازنشسته می‌شوند.
  • شرایط ارزنده این سازمان به کارکنان مشاغل سخت تعلق می‌گیرد؛ لذا افراد شاغل در حوزه‌های کاری دشوار می‌توانند با پرداخت ۲۰ سال متوالی یا ۲۵ سال نامتوالی بدون محدودیت سنی بازنشسته شوند؛ ضمنا زنانی که بیش از ۵۵ سال سن دارند حتی اگر به مدت ۱۰ الی ۱۹ سال حق بیمه پرداخت کرده‌اند؛ حق درخواست حکم بازنشستگی و دریافت حقوق مستمری دارند.
  • حالت ویژه‌ بازنشستگی را نیز سازمان تامین اجتماعی برای خانم‌های فعال در مشاغل سخت در نظر گرفته‌ و با این حال خانم‌ها طی پرداخت ۲۰ سال حق بیمه می‌توانند در سن ۴۲ سالگی درخواست بازنشستگی بدهند؛ البته در این صورت مبلغ حقوق آن‌‌ها معادل ۲۰ روز از حقوق ماهیانه است.
  • شرایطی که از سال ۱۳۸۷ توانست توجه شمار زیادی از خانم‌ها را به خود جلب کند؛ طرح بازنشستگی برای زنان خانه داری است که در رده سنی ۱۸ تا ۵۰ سال قرار دارند و این گروه حتی در صورت عدم اشتغال نیز می‌توانند با پرداخت ۲۰ سال حق بیمه و پس از ۵۵ سالگی حقوق بازنشستگی دریافت کنند.
  • بازنشستگی پرستاران نیز با شرایط خاص خود همراه بوده و افراد فعال در این حوزه از کادر درمان، با ۲۵ سال سابقه فعالیت و پرداخت حق بیمه، مستحق پنج سال ارفاق سنوات بوده و می‌توانند درخواست بازنشستگی بدهند.

مجموع این قوانین قانون سنی و شرط پرداخت ۳۰ ساله بیمه تامین اجتماعی برای زنان و مردان فعال در مشاغل مختلف را با شرایط منعطفی همراه می‌سازد و به این ترتیب اغلب افراد با مشاغل متفاوت و حتی خانه‌داری می‌توانند تحت پوشش و حمایت بیمه تامین اجتماعی قرار بگیرند.

شرایط بازنشستگی پیش از موعد برای مردان: تحت شرایط خاصی و قبل از سن مقرر، مردان امکان بازنشستگی پیش از موعد دارند به طور مثال: مردانی که ۳۵ سال بیمه پرداخت کرده‌اند، مردانی که ۲۰ سال متوالی یا ۲۵ سال نامتوالی در شرایط سخت فعالیت داشته‌اند و افرادی که حداقل ۱۰ سال سابقه بیمه و بیش از ۶۰ سال سن دارند‌.

شرایط بازنشستگی پیش از موعد برای زنان: شرایط ویژه بازنشستگی تامین اجتماعی مشمول زنان نیز می‌شود به طور مثال: زنانی که حداقل ۴۵ سال سن و ۳۰ سال سابقه بیمه دارند، خانم‌های فعال در مشاغل سخت با ۲۰ سال متوالی یا ۲۵ سال نامتوالی در سن ۴۲ سالگی و خانم‌هایی که حداقل ۱۰ سال سابقه بیمه و بیش از ۵۵ سال سن دارند مشمول رسیدن به بازنشستگی و دریافت حقوق مستمری هستند.

حقوق بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی چگونه محاسبه می‌شود؟

همانطور که ذکر شد افراد تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی پس از پرداخت سال‌های مشخصی از حق بیمه و دارا بودن سن خاصی که هر دوی این عوامل تحت تاثیر فاکتورهای مختلفی هستند؛ به زمان فراغت کاری رسیده و بدون فعالیت ماهانه مبلغی را به صورت مستمری دریافت می‌کنند؛ اما نحوه محاسبه حقوق مستمری برای بسیاری از افراد سوال بوده و علت تفاوت در مبلغ دریافتی افراد بازنشسته و یا حتی نوسانات موجود در حقوق ماهانه مستمری بگیران را نمی‌دانند.

محاسبه حقوق بازنشستگی صرف نظر از عواملی که بر مبلغ نهایی حقوق مستمری تاثیرگذار است؛ فرمول خاصی داشته و جهت محاسبه حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی ابتدا متوسط دستمزد فرد را از طریق تقسیم مجموع درآمد دریافتی او طی ۲ سال پایانی کسب درآمد بر ۲۴ به دست آورده و سپس یک سی‌ام متوسط دستمزد را بر سنوات پرداخت حق بیمه ضرب می‌کنند.

به طول مثال: فرض کنید یک بیمه شده در ۲۴ ماه پایانی اشتغال خود مبلغ ۲۴۰ میلیون تومان حقوق را دریافت نموده، ابتدا این مبلغ را بر ۲۴ تقسیم می‌کنیم که نتیجه ۱۰ میلیون تومان برای متوسط دستمزد به دست می‌آید و این میانگین یک داده الزامی برای قرارگیری در فرمول محاسبه میزان حقوق بازنشستگی است.

سپس با تقسیم ۱۰ میلیون تومان بر ۳۰ حقوق روزانه نیز مشخص می‌شود که در حالت معادل ۳۳۳.۳۳۳ تومان است؛ در پایان نیز این مبلغ را در تعداد سال‌های سابقه بیمه فرد ضرب می‌کنیم؛ به طور مثال اگر مخاطب ۲۰ سال حق بیمه دارند نتیجه حقوق مستمری او معادل ۶ میلیون و ۶۶۶ هزار تومان می‌شود.

بیشتر بخوانید: منظور از حق اولاد و عائله مندی چیست؟ نحوه محاسبه حق اولاد و کمک عائله مندی

حقوق بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی چگونه محاسبه می‌شود؟

حقوق بازنشستگی بیمه تامین اجتماعی چگونه محاسبه می‌شود؟

ضریب حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی

ضریب حقوق نیز فرمولی است که به واسطه آن حقوق بازنشستگان و میزان مبالغ واریزی آن‌ها به طور سالانه مشخص می‌شود و از نسبت میان حقوق دریافتی بازنشستگان در مقایسه با حقوق دریافتی یک کارگر فعال در جامعه به دست می‌آید.

برای محاسبه ضریب حقوق بازنشستگی ابتدا میانگین حقوق بازنشستگان را از تقسیم حقوق دریافتی بر ۳۶۵ روز به دست می‌آورند؛ سپس میانگین حقوق روزانه یک شخص بازنشسته را بر حقوق متوسط یک کارگر فعال تقسیم می‌کنند تا ضریب حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی مشخص شود.

ضریب حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی تحت تاثیر بودجه سالانه، نرخ تورم، رشد اقتصادی، وضعیت حقوق پایه و… است؛ علاوه‌براین برای جبران بخشی از نیازهای مالی حق عائله‌مندی، کمک هزینه مسکن و حق اولاد نیز بر تعیین ضریب حقوق بازنشستگان تاثیر می‌گذارد؛ لذا بر اساس فاکتورهای مندرج در مصوبات هئیت وزیران ضریب افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی ۱۴۰۲ نسبت به سال گذشته ۲۰ درصد افزایش یافت.

حداقل حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال 1402

آخرین مصوبه هیئت وزیران طی فروردین ۱۴۰۲ در خصوص تعیین حداقل حقوق بازنشستگان، نیرو‌های مسلح و مشترکان تامین اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری انجام شد؛ بر این اساس حداقل حقوق بازنشستگان نیروهای مسلح، دستگاه‌های اجرایی، کارمندان دولتی، کارکنان نهادهای دولتی، کارکنان رسمی و پیمانی، کارکنان مشمول طرح خدمت، کارکنان قراردادی معین در حالت حداقلی (۵۳,۰۸۲,۸۴۰) دریافت می‌کنند.

البته این مبلغ حداقل حقوق پایه بوده و مزایای جانبی نیز در هر فرد بیمه شده مبالغ متغیری را به این پایه حقوق می‌افزاید؛ ضمنا با مصوبه افزایش حقوق بازنشستگان در سال ۱۴۰۲ متناسب با سابقه کاری و سنوات حق بیمه هر مخاطبی افزایش حقوق ۱۰ تا ۲۷ درصدی را هئیت وزیران اجرا نموده که در ادامه به طول کلی شرح می‌دهیم.

جدول حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

تعیین مبلغ حقوق بازنشستگان چالشی است که هر ساله قشر مستمری بگیر را با مصوبه‌های تعیین بودجه هئیت وزیران و قانون‌گذاران سازمان تامین اجتماعی روبرو می‌سازد و درخواست افزایش حقوق این قشر از جامعه به موجب تامین امرار معاش، خواسته همیشگی آن‌ها از دولت و سازمان تامین اجتماعی است.

به این منظور و جهت افزایش رفاه و توانایی مالی بازنشستگان، نسبت به سال 1401 افزایش ۲۷ درصدی حقوق بازنشستگان را به همراه داشتیم و حداقل حقوق مستمری تامین اجتماعی در 1402 به نسبت 2/1 برابر بیشتر از حداقل حقوق دریافتی در سال 1401 است.

جدول حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

جدول حداقل و حداکثر حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

محاسبه حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی

مبلغی که تامین اجتماعی به عنوان حقوق بازنشستگی و به صورت ماهانه برای بیمه‌شدگان واریز می‌کند؛ مطابق با ماده ۷۷ قانون این سازمان مشخص می‌شود و در کنار مبلغ پایه و مزایای جانبی که دو پارامتر اصلی تعیین حقوق مستمری هستند؛ مبلغ نهایی بازنشستگی افراد شاغل در زمینه‌های مختلف، با توجه به سابقه بیمه و سن بازنشستگی آن‌ها معین و پرداخت می‌شود.

مطابق با این ماده فرمول محاسبه حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی شامل یک سی‌ام از میانگین دستمزد فرد بیمه ‌شده، ضرب‌در سنوات حق بیمه، تقسیم‌بر ۳۰ است؛ اما نکته مهم در این محاسبات توجه به سابقه بیمه فرد بوده و همانطور که سابقه بیمه حداقل خاصی دارد از لحاظ حداکثر پرداخت نیز نباید از محدوده ۳۰ الی ۳۵ سال بنابر شرایط کاری مخاطب تجاوز کند.

فرمول محاسبه میزان حقوق بازنشستگی

حقوق بازنشستگی هر ماه بیمه شده از طریق میانگین دستمزد ضر‌ب‌در تمام سال‌های دوره بیمه او به دست می‌آید ( به شرط اینکه سنوات پرداخت حق بیمه از ۳۵ سال بیشتر نباشد) لذا فرمول محاسبه مستمری = سنوات پرداخت حق بیمه × میانگین دستمزد ÷ ۳۰ است و به دست آوردن میانگین دستمزد نیز فرمول ساده‌ای دارد که در ادامه ذکر می‌کنیم.

نکته‌ حائز اهمیت در این زمینه نحوه محاسبه متوسط دستمزد است که برای محاسبه آن جمع کسر از حقوق و مزایای حق بیمه را بر تعداد ماه‌های دو سال پایانی فعالیت فرد تقسیم می‌کنند و متوسط دستمزد را برحسب میزان کسر از حقوق به دست می‌آورند؛ شاید برای شما هم مفهوم کسر از حقوق سوال باشد؟

کسر حق بیمه شامل ۷ درصد از حقوق ماهانه فرد است که هر ماه توسط سازمان تامین اجتماعی به منظور حق بیمه از حقوق فرد برداشت شده و به نوعی جهت جمع‌آوری حقوق بازنشستگی در آینده و توسط این سازمان برای هر کاربر پس‌انداز می‌شود؛ لذا در نهایت مجموع این کسر بیمه را تقسیم بر تعداد ۲۴ ماه پایانی حقوق فرد کرده و متوسط دستمزد محاسبه می‌شود.

فرمول محاسبه دو‌ سال آخر بازنشستگی

پیش از این به طور مختصر نحوه کسر حق بیمه برای محاسبه متوسط دستمزد را شرح دادیم؛ لذا در خصوص محاسبه این فرمول حقوق دو سال پایانی فعالیت فرد را مورد بررسی قرار می‌دهند و در صورتی که اشتغال و پرداخت بیمه با وقفه انجام شود؛ دو سال را در مجموع فعالیت پایانی و سنوات پرداخت حق بیمه محاسبه می‌کنند.

با مجموع کسر حق بیمه و تقسیم آن بر ۲۴ ماه پایانی فعالیت بیمه شده مبلغی را به عنوان حقوق مبنا در نظر گرفته و به این ترتیب مبلغ حقوق فرد بر میزان هفت درصد کسر بیمه و مبلغ نهایی حقوق بازنشستگی تاثیرگذار است؛ بنابراین مبلغ حقوق دریافتی فرد طی سال‌های پایانی کار او بر نحوه محاسبه و میزان حقوق بازنشستگی تاثیر مستقیمی دارد.

لذا در صورتی که حقوق فرد مبلغ پایینی باشد و او در جهت افزایش حقوق دو سال پایانی کار اقدامی غیرمعمول انجام دهد تا مجموع کسورات به میزان قابل ملاحظه‌ای افزایش یابد؛ موردی غیرقانونی بوده و کارشناسان تعیین حقوق بازنشستگی با تشخیص چنین اقداماتی و برای پیشگیری از تخلف و جهت محاسبه روند عادی افزایش حقوق، پنج سال نهایی درآمد حاصل از کار را بررسی می‌کنند.

فرمول محاسبه دو سال آخر بازنشستگی = (مجموع حقوق ماهانه بیمه شده در ۲۴ ماه پایانی اشتغال ÷ ۲۴) × ( یک سی‌ام) × (تعداد سال‌های سابقه بیمه) و با وجود این فرمول در صورت عدم دسترسی به هر یک از داده‌های مورد نیاز، نمی‌توان حقوق بازنشستگی را محاسبه کرد.

کسورات حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی

جامعه بیمه شده توسط سازمان تامین اجتماعی هر ماهه در فیش حقوقی خود درصد کسر حقوق را مشاهده می‌کنند اما اغلب افراد دلیل اصلی این کسورات را نمی‌دانند و گاها به این موضوع ابراز نارضایتی داشته و یا دلایل اشتباهی برای درصد کاهشی از مبلغ حقوق خود را مطرح می‌کنند.

لازم است بدانید که در زمان فعالیت ۷ درصد از حقوق دریافتی فرد به صندوق بیمه تامین اجتماعی واریز شده تا ضمن پس‌انداز بازنشستگی از خدمات درمانی و تسهیلات رفاهی این سازمان بهره‌مند شوند؛ این کسر از حقوق در زمان بازنشستگی نیز اعمال شده و میزان آن بنابر حقوق بازنشستگی به درصد کمتری تغییر می‌کند.

به طور مثال کسر ۲ درصد هر ماهه برای خدمات درمانی بیمه شده و افراد تحت تکفل وی انجام می‌شود؛ البته کسر حقوق بازنشستگی تنها به دلیل خدمات درمانی نبوده و فاکتورهای مختلفی مانند: مالیات به صورت درصدی از درآمد بازنشستگان، بیمه سلامت، پرداخت قرض‌های قبلی به صندوق تامین اجتماعی، محکومیت‌های قضایی، هزینه‌‌های عیدی یا کارانه‌های ویژه نیز انجام می‌شود.

بیشتر بخوانید: منظور از مالیات حقوق و دستمزد چیست؟ | بررسی نکات مهم محاسبه مالیات بر درآمد

کسورات حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی

کسورات حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی

حقوق قطعی بازنشستگان تامین اجتماعی

با توجه به اینکه سازمان تامین اجتماعی درصد قابل ملاحظه‌ای از جامعه بازنشستگان را تحت پوشش خود قرار داده؛ لذا برحسب نیاز و شرایط مختلف بیمه‌شدگان ، مراحل و حتی حقوق افراد در دوران فراغت کاری با یکدیگر متفاوت است.

اگرچه بسیاری از مستمری بگیران از لحاظ پایه یا حداقل حقوق بازنشستگی مبالغ نسبتا مشابهی را دریافت می‌کنند؛ اما وجود عوامل موثر و مختلف در سیر بازنشستگی هر یک از بیمه‌شدگان، سبب وجود نوسان در سقف حقوق بازنشستگی شده و در میزان حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی حداکثر مبلغی تعیین نمی‌شود‌.

مبالغ متغیر در سقف حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی تحت تاثیر سن بازنشستگی، مدت پرداخت دوره بیمه، حقوق دریافتی در دوران کاری، شرایط سختی کار، شرایط عائله‌مندی و حق اولاد، کسورات، مزایا و… است و به این ترتیب نتنها حقوق بازنشستگان منحصربه‌فرد است؛ بلکه در میزان دریافتی مستمری ماهانه یک بازنشسته نیز نوساناتی وجود دارد که سبب عدم وجود مبلغ حداکثری مشخصی برای قشر بازنشستگان می‌شود.

محاسبه آنلاین حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی

محاسبه حقوق بازنشستگی به صورت آنلاین نیز نیازمند داده‌هایی از جمله میانگین درآمد ۲۴ ماه پایانی کار و سابقه سنوات بیمه است که برای دسترسی به هر یک از این مقادیر می‌توانید اطلاعات دقیق را با مراجعه به سایت رسمی درگاه خدمات الکترونیک تامین اجتماعی کسب نمایید.

پس از جمع‌آوری این اطلاعات از طریق وبسایت‌، سامانه و اپلیکیشن‌ رسمی تامین اجتماعی و دیگر نرم‌افزارهای معتبری که برای محاسبه حقوق بازنشستگی طراحی شده‌اند؛ قادر به محاسبه حقوق مستمری خود هستید که در این بین بیمه بازار به عنوان یک وبسایت معتبر امکان محاسبه حقوق، استعلام، مقایسه و خرید آنلاین بیمه را به کاربران می‌دهد؛ به این منظور با مراجعه به بیمه بازار ابتدا نوع بیمه را انتخاب نموده و سپس اطلاعات مورد نیاز را وارد کنید.

با ورود به لینک https://bimebazar.com/employees-evaluate-pension/ و وارد کردن نوع بیمه، سنوات قابل قبول، حقوق و مزایای سال آخر و حقوق مزایای سال قبل می‌تواند به سادگی  محاسبات مورد نیاز خود در زمینه حقوق بازنشستگی را به طور دقیق انجام دهید؛ فقط کافی است تا داده‌های لازم را کامل و صحیح در اختیار ابزار محاسبه حقوق بیمه بازار قرار دهید تا محاسبه دقیق و مشخصی را به شما ارائه دهد.

نرم افزار محاسبه حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی

محاسبه حقوق از طریق نرم افزار تامین اجتماعی نیز ممکن است و با مراجعه به سایت https://bimebazar.com/employees-evaluate-pension/ می‌توانید به راحتی وارد نرم افزار این سازمان شده و یا اپلیکیشن محاسبه حقوق تامین اجتماعی را دانلود کنید.

البته از طریق این لینک علاوه‌بر بخش محاسبه حقوق به آیتم‌های مختلفی مانند مزایای پایان کار، عیدی و اضافه کار نیز دسترسی داشته و با کلیک بر روی هر آیتم، درگاه مخصوص جهت وارد کردن داده‌ها باز شده و فرآیند محاسبه مدنظر انجام می‌گیرد و شما اطلاعات لازم را به طور موثق دریافت می‌کنید.

استفاده از خدمات آنلاین این سازمان کمک می‌کند تا بیمه‌شدگان به راحتی و در هر زمانی بخش‌های مختلف و مرتبط با حقوق مستمری خود را بررسی کرده و بدون نیاز به فرآیند‌های اداری و تنها به روش آنلاین فرمول محاسبه حقوق تامین اجتماعی را انجام دهند و اطلاعات مورد نیاز را کسب نمایند.

افزایش حقوق مستمری بگیران تامین اجتماعی در سال 1402 چقدر است؟

نهاد بازنشستگی تامین اجتماعی افزایش حقوق را بر مبنای حداقل مبلغ دریافتی مستمری در نظر گرفته و با توجه به افزایش مدام تورم و به جبران نیاز اقتصادی جامعه بازنشستگان، هر ساله بر اساس مواد ۹۶ و ۱۱۱ از مجموع قوانین تامین اجتماعی، درصدی را به عنوان افزایش حقوق در نظر گرفته و توسط هیئت وزیران و برحسب بودجه سالانه به تصویب و اجرا می‌رسانند.

بر اساس مصوبات اخذ شده در خصوص حقوق بازنشستگان و برحسب بودجه دولت برای مستمری بگیران، افزایش حقوق برای مشمولانی که کمترین حقوق بازنشستگی را دریافت می‌کنند  ۲۷ درصد و سایر سطوح دستمزد بگیر نیز ۲۱ درصد و مبلغ (۲,۵۰۷,۸۸۰) ریال افزایش حقوق خواهند داشت.

افزایش ۲۷ درصدی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

افزایش حقوق مستمری بگیران و از کارافتادگان تامین اجتماعی از ۲۰ شهریور ۱۴۰۲ اعمال شد و مشمولانی که در سال ۱۴۰۱ حداقل حقوق مستمری (۴۱,۷۹۷,۵۰۰) ریال را دریافت نموده‌اند  و افراد کمتر از حد اقل بگیر نیز ۲۷ درصد افزایش حقوق داشته‌اند و دیگر بیمه‌شدگانی که بیشتر از حداقل حقوق را دریافت می‌کنند مشمول دریافت ۲۱ درصد افزایش حقوق هستند.

علاوه‌براین کلیه مشمولان حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی مبلغ (۲,۵۰۷,۸۸۰) ریال به طور کلی افزایش حقوق دارند و افزایش حق عائله‌مندی از ۴۰۷ هزار تومان به ۹۱۷ هزار تومان رسیده و حق اولاد نیز از ۱۰۵ هزار به ۴۲۲ هزار تومان افزایش یافت که تمامی این پارامترها هریک رشد چشمگیری بر برآورد نهایی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی داشته‌اند‌.

بیشتر بخوانید: حق ماموریت چیست و در قانون کار چگونه محاسبه می شود؟

جدول افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

جدول افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

جدول افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی

بالاترین حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی

با توجه به عوامل مختلفی که بر حقوق مبنای بازنشستگی‌ تاثیرگذارند، تعیین سقف حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی و حتی صندوق کشوری نیز با نوساناتی همراه بوده و برحسب مزایای جانبی، حقوق دریافتی دو سال پایانی، ضریب افزایش حقوق، حق عائله‌مندی و اولاد و… بیشترین مبلغ دریافتی برای مستمری بگیران سازمان‌ها و نهادها، مشاغل آزاد، از کارافتادگان و… متفاوت باشد.

اما به طور میانگین و برحسب داده‌های حاصل از جدول افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۲ می‌توان گفت که حداکثر حقوق تامین اجتماعی بازنشستگی متعلق به مستمری بگیرانی است که در سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۱ بین ۱۴ میلیون تا ۱۵ میلیون چهارصد هزار تومان حقوق دریافت کرده‌اند و این گروه با افزایش ۲۱ درصدی بازنشستگی نیز به همراه مزایای جانبی دیگر حداکثر حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی را دریافت می‌کنند.

راه های دریافت فیش حقوقی بازنشستگان

فیش حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی سندی است که اطلاعات فرد بازنشسته و حقوق مستمری را به همراه دارد و به صورت الکترونیکی برای حقوق بگیران ارسال شده و آن‌ها می‌توانند از طریق وبسایت یا اپلیکیشن سازمان تامین اجتماعی فیش را هر ماهه دریافت کنند و این سند حقوقی حاوی اطلاعات زیر است.

اطلاعات بازنشسته: نام و نام خانوادگی، تاریخ تولد، شماره ملی، کد بیمه، تاریخ بازنشستگی

اطلاعات حقوق: حقوق پایه، حق بیمه، حق عائله‌مندی، حق اولاد، کمک هزینه مسکن و مزایای جانبی (عیدی، بن خرید نقدی و…)

جمع حقوق: مبلغ دقیق حقوق دریافتی هر ماه با احتساب تمامی فاکتورهای موثر بر افزایش حقوق یا کسر از حقوق

راه دریافت فیش حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی

فیش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی جهت اطلاع از زمان صدور، مبلغ، کسورات و مزایای بازنشستگی هر ماهه ابلاغ شده و فرد بازنشسته می‌تواند از طریق راه‌های مختلف به این سند دسترسی پیدا کند به طور مثل: روش اینترنتی و مراجعه به سایت سازمان تامین اجتماعی متداول بوده و از طریق سامانه پیامکی نیز می‌توان این فیش را دریافت نمود، ضمنا در صورت تمایل و با مراجعه به شعب سازمان تامین اجتماعی می‌توان فیش حقوقی را به صورت حضوری و برگه فیزیکی نیز دریافت کرد.

ورود به سامانه فیش حقوقی تامین اجتماعی

بازنشستگان در اقدامی دیگر می‌توانند از طریق سایت https://account.tamin.ir/auth/login مستقیما به سامانه فیش حقوقی تامین اجتماعی مراجعه نموده و با وارد شدن از طریق کد ملی یا کد فیدا (برای اتباع خارجی) نام کاربری و گذرواژه شخصی را درج کرده و به فیش حقوقی خود دسترسی پیدا کنند.

دریافت فیش حقوقی از طریق سامانه تامین اجتماعی اقدام بسیار ساده‌ای است که به روشی سریع و مستقیم کاربران را به پورتال بازنشستگی تامین اجتماعی وصل کرده و با وارد کردن اطلاعات کاربری مستقیما فیش حقوقی را در اختیار فرد قرار می‌دهد.

دریافت فیش حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی از طریق کد ملی

به منظور دریافت فیش حقوقی از طریق کد ملی ابتدا باید به سایت تامین اجتماعی وارد شده و بخش خدمات غیر حضوری را جهت ثبت نام باز ‌کنید؛ سپس صفحه ثبت نام اشخاص حقیقی و حتی اتباع خارجی را مشاهده می‌کنید و با کلیک بر گزینه مورد نظر اطلاعات لازم را درج نمایید.

در قدم بعدی وارد کردن کد ملی و شماره تماس الزامی است و توجه نمایید که شماره تماس باید با همان کد ملی ثبت شده باشد و مالک شماره، شخص بازنشسته باشد؛ در غیر این صورت روند ثبت نام و دریافت فیش حقوقی از طریق کد ملی با اختلال همراه می‌شود.

مرحله بعدی ثبت اطلاعات هویتی مطابق با کد ملی است و هر گونه مغایرت در مشخصات کاربر سبب عدم فعالیت مربوطه شده و پس از این مرحله نیز نشانی اینترنتی یا ایمیل فعال خود را هم به درستی وارد نمایید؛ سپس یک گذرواژه مناسب را برای حساب کاربری خود ایجاد کنید (رمز عبور خود را به خاطر سپرده یا در جای مناسب ذخیره نمایید) تا در هر زمان بتوانید به پنل کاربری خود در سایت و سامانه تامین اجتماعی وارد شوید.

در قدم پایانی تمامی اطلاعات وارد شده را جهت مشاهده و بررسی نهایی شما نمایش می‌دهند تا در صورت عدم مشکل درخواست خود را ثبت نمایید و پس از دریافت پیامک، حساب کاربری شما ایجاد می‌شود و از این طریق می‌توانید با کد ملی فیش حقوقی خود را دریافت نمایید.

بیشتر بخوانید: همه چیز درباره قوانین اضافه کاری و اضافه کاری کارگران

دریافت فیش حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی از طریق کد ملی

دریافت فیش حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی از طریق کد ملی

سایت جدید فیش حقوقی بازنشستگان تامین اجتماعی

سازمان تامین اجتماعی به منظور تسهیل و تسریع ارائه خدمات برای جامعه بزرگ بیمه‌شدگانی که قاعدتا مراجعه حضوری و سلسله مراتب اداری برای بسیاری از آن‌ها دشوار است؛ روش خدمات آنلاین را از طریق سایت جدید خود به بهترین حالت فعلی طراحی نموده است.

بازنشستگان با مراجعه‌ به سایت www.tamin.ir که جدیدترین سایت تامین اجتماعی در زمینه خدمات آنلاین مانند ارائه فیش حقوقی است؛ امکان دریافت الکترونیکی فیش حقوق مستمری خود را دارند و ابتدا باید از قسمت پایین صفحه بر روی گزینه میز خدمت کلیک کنند تا وارد صفحه دریافت فیش حقوقی شوند.

سپس با کلیک بر قسمت (فیش حقوقی مستمری بگیران) به صفحه مرتبط با خدمات غیر حضوری وارد شده و مجددا با انتخاب گزینه فیش حقوقی مستمری بگیران وارد صفحه رویت فیش می‌شوند، سپس می‌توانند گزینه مشاهده فیش حقوقی مستمری بگیران را انتخاب کنند و با ورود به این قسمت کادرهای مخصوص به درج نام کاربری و گذرواژه‌‌ای که پیش از این با کد ملی تعیین کرده‌اند را وارد ‌نمایند.

با درج نام کاربری و رمز صحیح در مرحله بعد فیلدهای مرتبط با تاریخ سوابق پرداخت بیمه را در بخش جستجو وارد نمایید و شماره مستمری نیز به طور پیش‌فرض درج می‌شود و با کلیک بر روی قسمت جستجو فیش حقوقی کاربر رویت می‌گردد.

فیش حقوقی بازنشستگان کشوری

فیش حقوقی بازنشستگان صندوق کشوری نیز سندی حاوی اطلاعات شخصی، کد پرسنلی، جزئیات حقوق و مزایا، سابقه کار، کسورات و عوارض قانونی، مبلغ خالص حقوق دریافتی و تاریخ صدور فیش است و با کمک آن می‌توان تمامی فاکتورهای موثر بر افزایش یا کاهش حقوق را بررسی نمود و از صحت مبلغ دریافتی مطمئن شد.

این سند را در گذشته بیشتر به صورت چاپی و امروزه عمدتا به روش اینترنتی و از طریق سامانه صندوق بازنشستگی کشوری ارائه می‌دهند و با ورود به سایت رسمی صندوق کشوری و وارد کردن شماره دفتر کل، کد ملی و شماره حساب پرسنلی می‌توانید به فیش حقوقی الکترونیکی خود دسترسی پیدا کنید.

فیش حقوقی صندوق کشوری از لحاظ ارزش مالی اعتبار داشته و بازنشستگان سازمان‌ها و نهادهایی که مشمول بیمه صندوق کشوری هستند می‌توانند از فیش حقوقی خود به عنوان ضمانت مالی نیز استفاده نمایند؛ لذا برحسب سازمان یا وزارتخانه صادر کننده فیش حقوقی به صورت آنلاین یا چاپی با درج اطلاعات مالی و کاربری صدور می‌گردد.

فیش حقوقی فرهنگیان بازنشسته با کد ملی

صندوق بازنشستگی کشوری به منظور تامین رفاه قشر فرهنگی بازنشسته درگاه اینترنتی  https://eservices.cspf.ir/Auth-api/  را طراحی و راه‌اندازی کرد تا خدماتی از قبیل دریافت و مشاهده فیش حقوقی، حکم کارگزینی، گواهی کسر حقوق، اطلاعات از دریافت تسهیلات مالی و رفاهی، اخبار جدید صندوق و… را تنها به روش آنلاین و بدون مراجعه حضوری پیگیری کنند.

جهت بهره‌مندی از خدمات الکترونیکی صندوق بازنشستگی کشوری باید حساب کاربری شما در سامانه این سازمان فعال باشد و به این منظور با ورود به سایت فوق و از طریق قسمت (ورود به سامانه ‌\ ثبت نام) به حساب کاربری فعال خود وارد شده یا به ثبت نام و ایجاد صفحه مخصوص به خود اقدام نمایند و پس از ورود به درگاه خدمات الکترونیک می‌توانید با گذراندن مراحل زیر به فیش حقوقی خود دسترسی پیدا کنید.

  • از طریق سایت رسمی ذکر شده وارد صفحه شوید و بر قسمت ورود به سامانه کلیک نمایید.
  • از لیست همه خدمات بر روی پنجره حقوق کلیک کرده و از میان تب‌های باز شده گزینه فیش حقوق را انتخاب نمایند.
  • مرحله بعدی گزینه دریافت و سپس انتخاب شیوه دریافت فیش حقوقی است. 
  • در قدم بعدی گزینه ورود سه عاملی از طریق شماره دفتر کل، کد ملی و شماره حساب را انتخاب کنید.
  • در ادامه با وارد کردن نام کاربری (کد ملی) و رمز عبور، فیش حقوقی بازنشستگان کشوری قابل رویت است.
فیش حقوقی فرهنگیان بازنشسته با کد ملی

فیش حقوقی فرهنگیان بازنشسته با کد ملی

سوالات متداول پیرامون حقوق بازنشستگی

حداقل حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی با  30سال سابقه چقدر است؟

اگرچه حداقل حقوق مستمری بگیران را به طور کلی معین می‌کنند؛ اما حداقل حقوق بیمه‌شدگان با ۳۰ سال سابقه کاری تحت تاثیر از نوع اشتغال و میزان حقوق جانبی آن‌ها بوده ‌و مبلغ نهایی از فردی به فرد دیگر متفاوت است.

نحوه محاسبه حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی با ۳۵ سال سابقه کار چگونه است؟

افرادی که ۳۵ سال سنوات پرداخت حق بیمه خود به سازمان تامین اجتماعی را انجام داده‌اند بدون محدودیت سنی بازنشسته شده و مطابق با میانگین دستمزد ۲۴ ماه آخر کار × سنوات حق بیمه × ۱/۳۰ام حقوق مستمری آن‌ها به شرط عدم تجاوز حق بیمه از ۳۵ سال محاسبه می‌شود.

مشاهده فیش حقوقی بازنشستگان

برای مشاهده و دریافت سند آنلاین فیش حقوقی بازنشستگی، کاربران می‌توانند به صورت اینترنتی، پیامک، اپلیکیشن، وبسایت و مراجعه به سامانه رسمی تامین اجتماعی فیش حقوقی خود‌ را رویت و دریافت نمایند.

سقف حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی چقدر است؟

با توجه به شرایط بازنشستگی متفاوتی که هر یک از بیمه‌شدگان دارند و مزایای جانبی مختلفی که ممکن است به میزان متفاوتی شامل افراد واجدشرایط شود؛ سقف حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی مبلغ متغیر و نامشخصی است.

بیشتر بخوانید: نرم افزار حضور غیاب آنلاین

جمع بندی

به‌ طور کلی سازمان تامین اجتماعی در کنار صندوق بازنشستگی کشوری شمار قابل ملاحظه‌ای از بازنشستگان را تحت پوشش و خدمات حمایتی خود قرار داده و بیمه‌شدگان را از بیمه سلامت، خدمات درمانی، عیدی و مزایا، حقوق بازنشستگی، تسهیلات رفاهی و… بهره‌مند می‌سازد.

افرادی که تنها یک ماه سابقه بیمه دارند و حتی افراد بدون سابقه در قالب کارآفرینی و به صورت خویش فرما می‌توانند به عضویت بیمه تامین اجتماعی درآمده و مطابق با سوابق پرداخت بیمه، سن بازنشستگی، نوع فعالیت و میزان درآمد حاصل از آن و.‌‌.. بازنشسته شده و حقوق مستمری دریافت نمایند.

در خصوص حقوق قطعی بازنشستگان تامین اجتماعی و یا ماکزیمم حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی نیز همانطور که اشاره شد فاکتورهای موثری بر نوسانات مبلغ نهایی تاثیرگذار بوده و سقف خاصی وجود ندارد؛ اما با حداقل حقوق بازنشستگان و افزایش درصد حقوق در هر بخش تشکیل دهنده مبلغ مستمری آشنا شدیم.

برچسب ها:
لیست دسته بندی های مرتبط:

مقالات مرتبط

مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم





مطالب مرتبط

تفاوت بین بیمه اختیاری و بیمه مشاغل آزاد در چیست؟

تفاوت بین بیمه اختیاری و بیمه مشاغل آزاد در چیست؟

همه چیز درباره حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی و نحوه‌ محاسبه حقوق بازنشستگی

همه چیز درباره حقوق بازنشستگی تامین اجتماعی و نحوه‌ محاسبه حقوق بازنشستگی

منظور از حق اولاد و عائله مندی چیست؟ نحوه محاسبه حق اولاد و کمک عائله مندی

منظور از حق اولاد و عائله مندی چیست؟ نحوه محاسبه حق اولاد و کمک عائله مندی

بررسی قانون سختی کار و شرایط دریافت سختی کار 

بررسی قانون سختی کار و شرایط دریافت سختی کار 

همه چیز درباره مالیات بر دارایی؛ معرفی انواع مالیات بر ثروت 

همه چیز درباره مالیات بر دارایی؛ معرفی انواع مالیات بر ثروت 

حق سنوات چیست؟ نحوه محاسبه حق سنوات در قانون کار

حق سنوات چیست؟ نحوه محاسبه حق سنوات در قانون کار

محاسبه عیدی سال ۱۴۰۲ عیدی کارگران، کارمندان بازنشستگان و مستمری بگیران 

محاسبه عیدی سال ۱۴۰۲ عیدی کارگران، کارمندان بازنشستگان و مستمری بگیران 

تعریف حق السعی در قانون کار + نحوه محاسبه حق السعی

تعریف حق السعی در قانون کار + نحوه محاسبه حق سعی

همه چیز درباره قوانین نصب دوربین مدار بسته

همه چیز درباره قوانین نصب دوربین مدار بسته

همه چیز درباره مرخصی حج واجب

همه چیز درباره مرخصی حج واجب

منظور از جمعه کاری چیست؟ | نحوه محاسبه جمعه کاری در قانون کار

منظور از جمعه کاری چیست؟ | نحوه محاسبه جمعه کاری در قانون کار

دورکاری چیست؟ مزایای دورکاری برای کارمندان و سازمان ها

منظور از قانون دورکاری چیست؟ همه چیز درباره قرارداد دورکاری

قانون ترک کار

صفر تا صد قانون ترک کار؛ آشنایی با قوانین ترک کار

همه چیز درباره مرخصی اربعین

همه چیز درباره مرخصی اربعین (مرخصی استحقاقی پیاده روی اربعین)

بیمه عمر چیست؟

بیمه عمر و تامین اتیه چیست و چه مزایایی دارد؟

مالیات حقوق

منظور از مالیات حقوق و دستمزد چیست؟ | بررسی نکات مهم محاسبه مالیات بر درآمد 

قانون کار چیست؟

قانون کار چیست؟ | بررسی مهم ترین قوانین کار و تامین اجتماعی

شرایط استخدام معلولین و افراد توانیاب در سازمان ها چگونه است؟

شرایط استخدام معلولین و افراد توانیاب در سازمان ها چگونه است؟

بیمه بیکاری چیست و شامل چه افرادی می شود؟

بیمه بیکاری چیست و شامل چه افرادی می شود؟

فرهنگ سازمانی چیست و چرا در مدیریت کسب و کار مهم است؟

فرهنگ سازمانی چیست و چرا در مدیریت کسب و کارها مهم است؟