تجارت الکترونیک و مزایای آن برای کسب و کارها

تجارت الکترونیکی یا e-commerce با ظهور اینترنت شیوه ی نوینی برای ارائه انواع خدمات و محصولات به جوامع مختلف معرفی کرد تا مردم به راحتی بتوانند بدون نیاز به حضور فیزیکی خدمات یا محصولات مورد نظر خود را دریافت کنند.
اینترنت و ورود آن به جوامع بشری تحول بزرگی در تمام ابعاد زندگی انسان ها ایجاد کرد. یکی از مهم ترین تغییرات این تکنولوژی نوین در زندگی افراد ورود دنیای جدید در انواع کسب و کار است. ظهور اینترنت شیوه نوینی برای ارائه انواع خدمات و محصولات به جوامع معرفی کرد تا بدون نیاز به حضور فیزیکی به راحتی بتوانند خدمات یا محصولات مورد نظر خود را دریافت کنند. این راهکار جدید را در اصطلاح کسب و کار الکترونیکی یا تجارت الکترونیک گویند که در آن تمام معاملات تجاری از طریق ابزارهای الکترونیکی مثل اینترنت، تلفن، تلویزیون و کامپیوتر انجام می پذیرد.
بازار تجارت الکترونیکی
تجارت الکترونیکی یا e-commerce مانند سایر انواع تجارت ها نیاز به ایجاد بازار خرید دارد. این بازار نوین با گسترش اینترنت در مصارف خانگی و همچنین ظهور گوشی های هوشمند محبوبیت بیشتری نزد افراد در جوامع مختلف پیدا کرده است. به طوری که در کشورهای پیشرفته 70 درصد خدمات اعم از خدمات پزشکی، بانکی، بیمه ای، آموزشی و فروش انواع محصولات به صورت آنلاین انجام میشود. هرچند این درصد در کشورهای در حال توسعه و یا توسعه نیافته بسیار محدودتر است اما با گذر زمان و ارائه زیر ساخت های مناسب از سوی این کشورها در حال جایگزین شدن به جای روش های سنتی است.
چرا باید از تجارت الکترونیکی در کسب و کار خود استفاده کنیم؟
امروزه استفاده از تکنولوژی و فناوری های نوین در زندگی افراد امری اجتناب ناپذیر به نظر می رسد. تمام ابعاد زندگی افراد از زندگی شخصی گرفته تا مسائل مربوط به حرفه و کسب و کار آنها دستخوش این تغییرات نوین بوده اند. اگرچه در کشورهای توسعه نیافته یا در حال توسعه این تغییرات با سرعت کمتری در حال بروز است اما با گذر زمان به پدیده ای بسیار معمول تبدیل خواهد شد. اگر هنوز کسب و کار خود را آنلاین نکرده اید و یا فواید تجارت الکترونیک اطلاعات کافی ندارید، پیشنهاد می کنیم حتما در ادامه این مقاله مزایای کسب و کارهای الکترونیک را مطالعه کنید.
1)تجارت الکترونیک بهترین راهکار برای صرفه جویی در زمان
یکی از مزایای قابل توجه کسب و کارهای آنلاین، صرفه جویی در زمان برای مصرف کنندگان است. شما به عنوان مصرف کننده به راحتی قادر هستید در هر زمان و هر مکان اقدام به خرید کالا یا خدمات آنلاین از طریق اپلیکیشن ها و یا سایت های موجود کنید. همچنین این امکان برای کسب و کارهای آنلاین وجود دارد تا در هر زمان از شبانه روز بدون نیاز به حضور مشتریان در محل کار اقدام به فروش کالا یا خدمات خود کنند. این یک فرصت استثنایی است که تنها بوسیله تجارت الکترونیک برای مصرف کنندگان و فروشندگان فراهم می شود.
2)امکان مقایسه کالاها بدون نیاز به حضور فیزیکی
اگر کسب و کار خود را آنلاین نکرده اید در واقع فرصت دیدن محصولات یا خدمات خود را از خریداران آنلاین گرفته اید و به سایر فروشگاه های آنلاین این امکان را داده اید تا خریداران با مشاهده کالاها و خدمات آنها در فضای مجازی اقدام به خرید از آنها بکنند. علاوه بر این خریداران می توانند به راحتی و بدون نیاز به صرف وقت و هزینه بالا در فروشگاه های مختلف به راحتی و تنها با چند کلیلک ساده کالاهای مختلف را در وبسایت ها مقایسه کنند. در واقع وبسایت ها نقش ویترین های مغازه را ایفا می کنند که در آن محصولات مختلف به همراه مشخصات آنها قابل مشاهده است.
نمونه های تجارت الکترونیک موفق در دنیا
یکی از محبوبترین و در عین حال معروفترین کسب و کارهای آنلاین در سال های گذشته وبسایت آمازون بوده است که جف بزوس به عنوان صاحب اصلی آن فعالیت خود را در سال 1395 میلادی در گاراژ شخصی اش آغاز کرد. اگرچه شروع فعالیت این کسب و کار با حمل و نقل کتاب به سایر نقاط شهر بود اما با گذشت زمان و بهره گیری هوشمندانه از امکانات تجارت الکترونیک توانست در مورد کوتاهی به یکی از موفق ترین کسب و کارهای الکترونیکی در سرتاسر دنیا تبدیل شود. بطوریکه امروز در بسیاری از کشورهای جهان دارای نمایندگی بوده و مردم در تمام کشورها می توانند با مراجعه به وبسیات شرکت آمازون اقدام به خرید محصولات مورد نظر خود کنند.
از دیگر نمونه های موفق کسب و کارهای الکترونیکی می توان به شرکت EBay اشاره کرد که هدف اصلی آن ایجاد ارتباط بین مصرف کنندگان کالا بود. به این معنی که افراد می توانند با مراجعه به این سایت از سایر کالاهایی که افراد نیازی به آنها ندارند یا در اصطلاح عامیانه دسته دوم محسوب می شوند استفاده کنند. ایده ابتدایی این شرکت بزرگ بسیار مورد توجه مردم قرار گرفت تا جایی که توانست با سرمایه های جذب شده از این طریق نسبت به ارتقاء فعالیت خود در زمینه های مختلف تجاری اقدام کند.
در کشور ما نیز صنعت تجارت االکترونیک در سال های اخیر رشد بسیار چشمگیری داشته است. به طوریکه بسیاری از کسب و کارها بدون داشتن محل فیزیکی و تنها در بستر اینترنت و فضای مجازی توانسته اند فعالیت خود را آغاز و به رشد قابل قبولی دست پیدا کنند. از جمله استارت آپ های آنلاین موفق که در حال حاضر جزو صاحب نام ترین کسب و کارها در ایران و حتی خارج از کشور هستند می توان شرکت های دیجی کالا، اسنپ، تپ سی، دیوار، ایران تلنت و … را نام برد.
تاثیر استفاده از تلفن های هوشمند در تجارت الکترونیکی، مزایای تجارت الکترونیک
بسیار واضح است که با محبوب تر شدن دستگاه های تلفن همراه، تجارت الکترونیکی مسیر بسیار رو به رشدی را برای یافتن مصرف کنندگان نهایی و بازار خود پیدا کرده است. همچنین با ظهور اپلیکیشن های کاربردی نظیر اینستاگرام و اپلیکیشن های حضور و غیاب موبایلی برای ارائه خدمات و یا فروش محصولات از سمت شرکت های فوق راه ارتباطی با مردم بسیار آسان تر و در دسترس تر شده است. به طوریکه طبق آمارهای بدست آمده از بسیاری از سایت های فروش خدمات یا محصولات، درصد قابل توجه ای از بازدید کنندگان این پلتفرم ها از طریف گوشی های هوشمند اقدام به خرید از این سایت ها می کنند. همین امر کسب و کارهای آنلاین را به سمت تولید اپلیکیشن های کاربردی به عنوان یکی از محرک بسیار مهم برای تجارت الکترونیکی سوق داده است. اپلیکیشن های تلفن همرا کسراآوید و کسرا همراه نیز در صنعت حضور غیاب
تجارت الکترونیکی چه انواعی دارد؟
از آنجا که تجارت الکترونیکی به طور کلی نوعی از تجارت محسوب می شود، در دسته بندی نیز مانند تجارت سنتی به چهار دسته کلی تقسیم می شود:
تجارت B2B: به معنی معاملات تجاری بین دو شرکت است. به این معنی که یک شرکت محصولات یا خدماتی را به شرکت های دیگر می فروشد. در واقع مشتریان مستقیم در این نوع تجارت شرکت ها هستند نه مردم.
تجارت B2C: به معنی خرید و فروش بین بیزینس ها و مصرف کنندگان بصورت مستقیم است. برای مثال فروشگاه اینترنتی دیجیکالا محصولات خود را به صورت مستقیم به مردم می فروشد.
تجارت C2C: در این نوع از تجارت مصرف کنندگان به صورت مستقیم باهم در ارتباط هستند. برای درک بهتر این موضوع در حوزه کسب و کارهای آنلاین بهترین نمونه سایت یا اپلیکیشن دیوار است که در آن شرکت های تولید کننده هیچ ارتباطی با مرف کنندگان ندارند و مرئم به ورت مستقیم اقدام به خرید کالا از یکدیگر می کنند.
تجارت C2B: در تجارت C2B یک فرد اقدام به فروش پروژه های خود به شرکت ها یا سازمان هایی می کند که قبلا نیاز خود را در ارتباط با پروژه مورد نظر در سایت ها یا سایر پلتفرم های آنلاین اعلام کرده اندو بهترین نمونه از این نوع کسب و کار در حوزه تجارت الکترنیک افرادی هستند که به صورت فری لنسری اقدام به فعالیت برای سایر سازمان ها می کنند.
نتیجه گیری
با توجه به موارد گفته شده پر واضح است که بازار کسب و کارها با حضور اینترنت دچار تغییرات چشمگیری شده است و لازم تا تمام کسب وکارها برای پا برجا ماندن در شرایط کنونی بخشی یا تمام خدمات خود را در حوزه آنلاین فعال سازند و از طریق تجارت الکترونیکی نسبت به رشد بیزینش خود اقدام ورزند. چرا که استفاده از اینترنت و گوشی های تلفن همراه بطور چشمگیری در حال گسترش است و بدون شک کسب و کارها بدون حضور در فضای تجارت الکترونیکی به زودی جایگاه خود را در میان مردم از دست خواهند داد.
تجارت الکترونیک شامل رمز ارز و بیت کوینم میشه؟