شبکه سازی چیست؟ چرا رهبران قدرتمند شبکه سازی (Networking) می کنند؟

چرا رهبران قدرتمند شبکه سازی می کنند
دیجیتال مارکتینگ کسرا

شبکه سازی فعالیتی حرفه ای است که بیش از هر چیز مبتنی بر فرآیندهای اجتماعی و روانشناسانه است. شبکه سازی هوشمندانه موجب می شود بازرگانان و کارآفرینان. با استفاده از این امکان بسیار کاربردی روابط شغلی و کسب و کار خود را شکل دهند.

شبکه سازی به عنوان یک فعالیت اجتماعی امروزه جایگاه ویژه ای بین افراد و همچنین سازمان های مختف دارد. در دنیای امروز بدون ارتباطات نمی توان به رشد و ارتقاء شخصی و یا گسترش کسب و کارها دست پیدا کرد. در پاسخ به سوال شبکه سازی چیست باید گفت که شبکه سازی به عنوان یک راهکار موثر در ایجاد و حفظ ارتباطات با افراد مختلف در محیط های گوناگون است تا از این طریق بتوان با معرفی مهارت ها و توانایی های خود یا سازمان به رشد و گسترش آن کمک کرد.

همچنین شبکه سازی یکی از ارکان مهم رهبری و مدیریت سازمانی است. هر رهبری در هر جایگاهی برای موفقیت در امر رهبری نیاز به ابزارهای خاصی از جمله شبکه سازی قدرتمند دارد تا با استفاده از آن بتواند پس از ساختن یک شبکه منسجم سازمانی این ساختار منسجم را به سمت جایگاه مطلوب خود رهبری کند. باید به یاد داشت که شبکه سازی و ارتباط با آدم ها، امری متمایز از روابط دوستانه با دیگران است. در برقراری رابطه دوستانه با دیگران هدف شما خلق فضایی صمیمی است که بتوانید با او هم صحبت شده و اوقات فراغت خود را با آن ها پر کنید یا در مواقع سختی و نیاز به آن ها رجوع کنید. اما شبکه سازی به شما کمک میکند تا با ایجاد یک شبکه یا گروه گسترده از افراد با نگرش ها و سلایق مختلف سریعتر به موفقیت های اجتماعی و اقتصادی دست پیدا کنید.

فهرست عناوین مقاله

تعریف شبکه سازی (networking)

شبکه‌سازی Networking به معنی تبادل اطلاعات و ایده‌ها بین افراد دارای حرفه مشترک یا علاقه خاص است که معمولا در یک محیط اجتماعی رسمی یا غیررسمی با یکدیگر ارتباط دارند. شبکه سازی اغلب با یک نقطه مشترک آغاز می شود و با هدف تداوم روابط سازنده و ایجاد راه های ارتباطی در جهت توسعه و رشد ادامه می یابد. شبکه سازی در ابتدا تنها برای یافتن فرصت های شغلی توسط جویندگان کار استفاده می شد اما رفته رفته به یک استراتژی فراگیر در زمینه های مختلف تبدیل شد. امروزه از شبکه سازی به عنوان یکی از ارکان مهم برای رشد و پیشرفت کسب و کارها یاد می شود و بسیاری از مدیران موفق دنیای اقتصاد از آن استفاده می کنند. شبکه سازی در کسب و کار در واقع، ایجاد و تقویت روابط بلند مدت و دو طرفه با گروه ها ، انجمن ها ، شرکای کاری ، افراد و… است و اگر اصولی باشد موجب توسعه و رشد جنبه های مختلف یک بیزینس می شود.

شبکه سازی چیست

انواع شبکه سازی در کسب و کارهای کوچک و متوسط

همانطور که اشاره شد از شبکه سازی برای گسترش ارتباطات دو طرفه و تبادل اطلاعات بین کسب و کارها استفاده می شود. انواع کسب و کارهای کوچک و متوسط از روش های شبکه سازی متنوعی استفاده می کنند. در واقع شبکه سازی در کسب و کار مجموعه ای از روش ها برای تبادل اطلاعات و ارتقا کسب و کار است که می تواند به روش های مختلفی انجام شود. متداول ترین انواع شبکه سازی در کسب و کارهای کوچک و متوسط شامل موارد زیر هستند.

شبکه سازی پراکنده

شبکه های پراکنده یا گاه به گاه شبکه هایی هستند که معمولا بین افراد شاغل در کسب و کارهای مرتبط شکل می گیرند. این گروه‌ها معمولاً ماهانه گرد هم می‌آیند و اغلب جلسات آن ها به شکل غیر رسمی برگزار می شود. آنها همچنین ممکن است جلساتی را برگزار کنند که در آن سخنرانان مهمان در مورد موضوعات مهم تجاری، مسائل مربوط به قوانین، امور اجتماعی یا برنامه های تجاری محلی بحث کنند. با شرکت در رویدادهای پراکنده، می توانید تماس های اولیه ای برقرار کنید که در سایر جنبه های توسعه کسب و کار شما ارزشمند خواهد بود.

شبکه های تماس قوی

سازمان‌هایی که هدفشان تبادل اطلاعات بین گروه های تخصصی است، به عنوان شبکه های تماس قوی شناخته می‌شوند. اکثر این شبکه ها عضویت را به یک عضو در هر حرفه یا تخصص محدود می کنند. شبکه های تماس قوی، فرصت های بسیار ارزشمندی را برای شناسایی افراد متخصص در زمینه های مختلف و موقعیت های شغلی فراهم می کنند. در این سازمان ها اگر چه تعداد گروه ها زیاد نیستند اما همه آن ها می توانند در معرفی کسب و کار شما سهیم باشند با چنین شبکه ای روابط بلند مدت قدرتمندی برقرار خواهید کرد که بسیار ارزشمند خواهند بود.

شبکه سازی شغلی

شبکه شغلی، معمولا از افرادی تشکیل می شود که در یک حرفه خاص مشغول به کار هستند. هدف از شبکه سازی شغلی معمولا تبادل ایده ها و برنامه های کاری برای توسعه کسب و کار است. این نوع شبکه سازی مدیران را قادر می سازد تا کارمندان خود را در امور کسب و کار بیشتر مشارکت دهند و روابط عمیق ترس را با آن ها بسازند. همچنین ایجاد شبکه شغلی به بهبود روابط همکاران و همدلی بیشتر آنان کمک می کند.

شبکه سازی اجتماعی

باشگاه های خدمات اجتماعی برخلاف گروه‌های تجاری‌محور، بیشتر گروه های خدماتی را شامل می شوند. اگرچه فعالیت های شبکه های اجتماعی بر خدمت به جامعه متمرکز است، اما با شرکت در یک شبکه اجتماعی در طول زمان و تلاش برای اهداف مدنی، روابط پایداری ایجاد می کنید که شبکه های شخصی و تجاری شما را گسترش و عمیق تر می کند. حتی اگر به دنبال منفعت مالی نباشید، با شرکت در این شبکه ها، سرمایه های اجتماعی به دست می آورید که در نهایت می تواند برای شما سودمند باشد.

شبکه سازی حرفه ای

اعضای انجمن های حرفه ای معمولاً از یک نوع صنعت خاص مانند بانکداری، معماری، پرسنل، حسابداری یا بهداشت هستند. هدف اصلی یک انجمن حرفه ای تبادل اطلاعات و ایده ها است. این شبکه ها مشتریان بالقوه یا بازارهای هدف شما را در بر می گیرند و گزینه ای ایده آل برای هدف قرار دادن گروه های کلیدی که دارای اعتبار صنعتی خاصی هستند و فروشندگان از آن استقبال نمی‌کنند.

شبکه سازی آنلاین

شبکه آنلاین به معنای استفاده ایده‌آل از رسانه‌های اجتماعی ایجاد برند و اعتبار خود نزد افرادی است که با آنها در ارتباط هستید، با شبکه سازی آنلاین می توانید از طریق ایجاد ارزش برای مشتریان و دنبال‌کنندگان‌ خود در صفحات مجازی به ارتقا کسب و کارتان کمک کنید. توجه به این نکته ضروری است که شبکه سازی در فضای آنلاین نسبت به ایجاد ارتباط چهره به چهره ممکن است کمی دیر بازده تر باشد اما برای رشد کسب و کار در دنیای امروز توصیه می شود.

شبکه سازی فرهنگی

شبکه فرهنگی شامل مجموعه ای از گروه ها و تشکل هاست که اطلاعات و ایده های خود را حول مسائل فرهنگی به اشتراک می گذارند. تجربیات و ایده های افراد در این شبکه ها علاوه بر تاثیر مثبت بر روابط کاری می تواند در تقویت فرهنگ کار و بهبود عملکرد نیروی انسانی در مشارکت ها موثر باشد.

اصول شبکه سازی انسانی

ایجاد یک شبکه انسانی قوی نقش مهمی در بهبود مهارت های کاری و نیز تقویت روحیه کار تیمی و اعتماد به نفس افراد دارد. اما ایجاد یک شبکه انسانی قدرتمند و موثر، کار آسانی نیست و به مهارت شبکه سازی نیازمند است. برای ایجاد یک شبکه ارتباطی قوی باید به اصول آن مسلط باشید و در تمام مراحل با نهایت دقت پیش بروید. اولین اصل برای شبکه سازی حرفه ای تعیین هدف و برنامه ریزی برای به دست آوردن آن است. در مراحل بعدی باید مهارت های ارتباطی خود را بهبود ببخشید، دریک شبکه انسانی حجم بیشتر تبادل اطلاعات مبتنی بر گفتگو و بحث است بنابراین باید سعی کنید روابط عمومی خود را تقویت کنید.

همچنین باید اطلاعات خود را در حوزه های مورد نظر افزایش دهید تا یک عضو کارآمد در شبکه باشید. اگر به عنوان یک مدیر قصد دارید با شبکه سازی کسب و کارتان را توسعه دهید، برای انتخاب اعضای شبکه با معیارهای مختلف افراد را مورد سنجش قرار دهید و پیوسته کارمندان خود را تشویق کنید تا بیشترین مشارکت را در شبکه داشته باشند. علاوه بر حضور فعالانه در شبکه مهارت های مهمی چون گوش دادن فعال، پرسیدن سوالات استراتژیک، نظارت و برنامه ریزی دقیق و… را تقویت کنید تا یک شبکه قوی و کارآمد داشته باشید. شایان ذکر است که، برای بهبود شبکه و تقویت مهارت های مرتبط می توانید از افراد با تجربه و شرکت های موفق در این زمینه الگو برداری کنید.

بیشتر بخوانید: توسعه کسب و کار چیست؟ ۱۰ استراتژی کاربردی برای توسعه کسب و کارها

شبکه های سازمانی الگوهای مشخصی دارند

شبکه سازی و ارتباطات بلادرنگ چیست؟

ارتباطات بلادرنگ سیستمی است که در آن وظیفه تعیین شده در کمترین زمان ممکن درخواستی انجام بگیرند. این نوع ارتباطات به طور پیوسته میان انسان ها مورد استفاده قرار می گیرد و در مراکز و مشاغل گوناگون نظیر نتورک مارکتینگ پرکاربرد است. سیستم ارتباطی بلادرنگ باید در زمان تعیین شده پاسخگوی نیاز مراجعین باشد. چنانچه عمل پاسخگویی این سیستم مختل شود، می تواند کاربرد سیستم را تحت شعاع قرار دهد و نتایج منفی به بار بیاورد.

به دلیل اهمیت ارتباطات بلادرنگ در سیستم های بازاریابی و نتورک مارکتینگ ها، پیاده سازی و اجرا، کنترل زمان پاسخگویی، طریقه اجرای الگوریتم ها و پیاده سازی سیستم عامل (RTOS) و سخت افزار باید اصول و قواعد رعایت گردد. بدین ترتیب از بروز هرگونه ایراد یا تاخیر در ارائه خدمات جلوگیری می شود. سیستم های بلادرنگ سرعت پاسخ گوناگونی داشته و در طیف سریع تا کند عمل می کند. هنگامی که در زمان محدود شده، بلادرنگ واکنش صحیح از خود نشان ندهد با توجه به اهمیت این موضوع منجر به آسیب رسانی سیستم هرم می شود.

ارتباطات بلادرنگ در دو نوع بلادرنگ سخت و بلادرنگ نرم وجود دارند. سیستم بلادرنگ سخت بسیار دقیق بوده و هیچ موردی را بدون واکنش نمی گذارد سیستم بلادرنگ نرم کیفیت پایین تری داشته و واکنش آن با تاخیر همراه بوده که به سیستم آسیب نمی رساند بلکه سطح پایین¬تری از خدمات را ارائه می دهد.

مراحل شبکه سازی

برای شبکه سازی موفق باید چند گام مهم را طی کنید. آنچه که شما به عنوان شبکه تشکیل می دهند باید به گونه ای باشد که زمینه توسعه پایدار و روز افزون شما را در حوزه مورد نظر فراهم کند. بنابراین سعی کنید مراحل زیر را برای ایجاد یک شبکه قوی طی کنید و با مطالعه و بررسی سایر ملزومات شبکه سازی را فرا بگیرید.

مرحله اول: بخشش کردن پیش از عرض تقاضا

یکی از اصول و قواعد مهم شبکه سازی این است که چیزی بدهید قبل از آنکه چیزی را بخواهید. در واقع شبکه سازی سرمایه گذاری بر افراد بوده که با گذشت زمان به سوددهی می رسد. بنابراین به خواسته های خود توجه کنید و با صبوری اهداف خود را دنبال کنید. هر اندازه که شما در ارتباطات خود بخشنده تر و صبور تر باشید و ایده های خود را با احترام به اشتراک بگذارید، شبکه شما زودتر پیشرفت می کند.

مرحله دوم: در شبکه سازی افراد موثر و کمک کننده اطراف خود را بشناسید

برای شبکه سازی موفق باید بتوانید روابط عمیق و با کیفیتی ایجاد کنید. فهرستی از افراد موثر در دستیابی به اهدافتان تهیه کرده و از آن ها در این راستا کمک بگیرید. دقت کنید که افراد را به گونه ای انتخاب کنید که در زمینه های مختلف مرتبط با کسب و کارتان مهارت و تجربه کافی داشته باشند.

مرحله سوم: افراد حضور یافته در شبکه را دریابید

غفلت از افراد حاضر در شبکه کسب و کارتان شبکه سازی شما را با اختلال روبرو می کند. پس از شروع یک ارتباط عمیق این افراد را در کنار خود نگه داشته و مرتبا جویای احوال آن ها باشید.

مرحله چهارم: انتخاب روش شبکه سازی با توجه به علایق مخاطبان

شبکه سازی در کسب و کار باید شما را در رسیدن به اهدافتان یاری دهد، بنابراین باید مطابق سلیقه مخاطبان شما باشد.با بیشتر شناختن مخاطبان میزان تاثیرگذاری هم افزایش می یابد. می توانید از ابزارهای دیجیتال، رسانه ها و فضای مجازی همچنین مطالعه روش های تاثیرگذار و شیوه شبکه سازی نتورکینگ های معروف استفاده کنید.

مرحله پنجم: فوکوس بر وجه مشابه مشترک

یکی از سریع ترین روش های توسعه ارتباط و شبکه سازی، تمرکز بر وجه اشتراک است. این روش ارتباط میان مدیران شبکه با متقاضیان را عمیق تر می کند و شبکه سازی کسب و کار را سرعت می بخشد.

مرحله ششم: فراگیری و ارتقا مهارت

برای داشتن یک شبکه موفق به طور حتم باید روابط عمیق و تاثیر گذاری بسازید. مهارت های نرم خود را در هر زمانی برای برقراری ارتباط و اثرگذاری آماده کنید. از زبان بدن خود استفاده کرده و یک شنونده دقیق و جزئی نگر باشید. از کلمات مناسب کمک بگیرید تا افراد موفق را جذب خود کرده و خواهان ارتباط گیری کنید.

مرحله هفتم: جلسات را به صورت مرتب برگزار کنید

طبیعتا ارتباط های رو در رو و حضوری قدرت تاثیرپذیری و اقناع را افزایش می دهد. به علاوه می توانید از رسانه های جمعی و مطرح با شناخت اهداف، علایق، مهارت، تجربیات و … مخاطبانتان فعالیت مجازی داشته و آنها را مطمئن سازید.

مرحله هشتم: نقص ها را برطرف کنید

برای دریافت نتیجه مطلوب از شبکه سازی دائما با اعضای شبکه در ارتباط باشید و از آن ها در مورد کاستی ها و ایرادات احتمالی بپرسید. دقت کنید که تماس های مکرر می تواند آن ها را برای حضور پر رنگ تر در شبکه تشویق کند. همچنین اطلاع از نقص ها، بر طرف کردن ایرادات و تقویت جنبه های مختلف ارتباط با اعضای شبکه نقش موثری در موفقیت شما دارد.

مرحله پرورش در شبکه سازی چیست؟

پرورش شبکه ارتباطی جز استعدادهای مهم یک مدیر به عنوان راس هرم است. در این مرحله مدیر شبکه ساز با تمرکز بر گسترش ارتباطات خود، روش های موثری را به صورت منظم و سازماندهی شده در پیش می گیرد. پرورش شبکه سازی یعنی اینکه روش هایی را برای حفظ، حمایت کمک به افراد شبکه به جهت توسعه ارتباط شبکه ای بیابید. به دنبال فرصت های غیرمتداول باشید و با ریسک پذیری از راه های دیگری اقدام کنید. از کل به جز بنگرید. ممکن است با افرادی ملاقات داشته باشید که تجارت کوچک خود را دارد و هنگام ارتباط گیری نظرات خود را با شما درمیان میگذارد، با تفکیک و جداسازی نکات مثبت و منفی و دیدگاه فرد روشهایی را به او پیشنهاد کنید و به این صورت ارتباط شکل عمیق¬تری به خود میگیرد.

شبکه سازی نیازمند صبر و نظم است زیرا در بلند مدت نتایج را به شما نشان خواهد داد. بنابراین برای ارتقا سطح ارتباطات شبکه ای باید افراد را به زیرمجموعه ها مبدل کنید و تمامی فعالیت¬های خود را بر اساس نظم و اصول سازماندهی انجام دهید. سعی کنید عادت سازمان یافته و منظم بودن را در خود ایجاد کنید. با طبقه بندی اطلاعات مرتبط با شبکه¬سازی و منظم سازی آن دسترسی به اطلاعات آسان می شود.

از سیستم های مناسب برای پیگیری ارتباطات استفاده کنید. بسیاری از نرم افزارها شما را به منظور برقراری و ثبت ارتباطات خود یاری می دهند. برای دستیابی به موفقیت به سمت کشف نقشه راه بروید، ارتباطات جدید به وجود آورید. شبکه خود اهداف، چشم انداز، فعالیت ها و… خود را بیان کرده و در جستجوی دیده شدن باشید. در گردهمایی ها حضور یافته و سخنور باشید. دیدگاه یکسانی میان طیف ارتباطی خود داشته باشید. در جلسات آشنایی حضور فعال به عمل آورید. افراد شایسته را برای شبکه سازی برگزینید. تنها در یک مسیر حرکت کنید و توجه کنید که تغییرات شبکه¬سازی طولانی مدت بوده و نیازمند استمرار است.

بیشتر بخوانید: مدیریت تیم هیبرید

شبکه ها چشم و گوش بصیر و سمیع رهبران اند

مهارت های لازم جهت شبکه سازی چیست؟

شبکه سازی موفق نیازمند داشتن مهارت های خاصی است. این مهارت ها شبکه ساز را در اقناع، تاثیرپذیری، اطمینان، اعتماد و ارزش گذاری زیر مجموعه توانا می کند. برخی از مهم ترین مهارت ها در این زمینه عبارتند از:

مهارت برنامه ریزی

اولین مهارت برنامه ریزی کردن وآماده بودن برای حضور در شبکه، در هر شرایطی است. همه افراد موفق در شبکه سازی با تلاش و مطالعه بر اصول برنامه ریزی تسلط یافته اند. در برنامه ریزی خود زمانی را صرف ملاقات سرمایه¬گذاران و معرفی تجارت خودتان قرار دهید. در تمام اوقات کارت ویزیت خود را به همراه داشته و سریعا به درخواست دیگران برای حضور در جلسات پاسخ ندهید.

مهارت گوش دادن فعال

شنونده باشید و از شنیده های خود نتیجه درست بگیرید سپس با استفاده از آن پاسخ های مناسب دهید. خوب گوش کردن هنگامی که در شلوغی و سروصدا هستید کار ساده ای نخواهد بود اما شما را برای ایجاد یک ارتباط هدفمند یاری می کند. معمولا کسانی که خوب گوش می دهند افراد ریزبینی هستند و این مورد نکته مثبتی به شمار می رود. ارتباط چشمی خود با سخنور را حفظ کنید و با دقت به شنیده ها سوالات استراتژیک و مهم طرح کنید.

مهارت ارتباط اجتماعی

در هنگام مکالمه متکلم وحده نباشید و طرف مقابل را هم به شرکت در بحث دعوت کنید. تکرار پرسش خود بپرهیزید و تا حد امکان سوالات ارزشمند بپرسید. هنگام برقراری ارتباط با سایرین از کلمات پیچیده استفاده نکنید و در حین جمله بندی درست از کلمات ساده و روان در حد فهم مخاطبان کمک بگیرید. در پرسش سوالات خود خلاقیت به خرج دهید این مهارت شما را فردی علاقه مند نشان داده و فرد به ادامه بحث تمایل نشان می دهد.

مهارت تمرکز و توجه

توجه یکی از رموز درک بیشتر و ایجاد یک ارتباط قدرتمند است. سعی کنید در حین مکالمه به طرفین خود اطمینان دهید که تمام تمرکزتان را معطوف به جلسه کرده اید. شروع ارتباط را با اندکی گفتگو حول خودتان آغاز کنید و در ادامه بحث را به سمت فرد مقابل سوق دهید به هیچ وجه مستقیما از شخص مقابل پرسش نکنید، زیرا این کار باعث ممانعت شخص از ارتباط شما می شود.

مهارت سخنرانی

برای حضور موفق در شبکه سازمانی باید بتوانید به راحتی در جمع صحبت کنید. شبکه رهبران موفق می تواند یک الگوی بارز از قدرت سخنرانی ویژه آن ها باشد. برای بهبود مهارت های کلامی و تاثیر گذاری بیشتر سخنرانی خودتان را به مهارت های سخنوری مجهز کنید. از راه های تقویت قدرت سخنرانی می توان به شرکت در جلسات و سمینارها، مطالعه کتاب و همچنین گوش دادن به سخنرانی رهبران شبکه سازی اشاره کرد.

مهارت ارزش گذاری

سخت ترین و با اهمیت ترین مهارت ارزش افزودن است. در معرفی کسب و کار خود ارزش گذاری کنید و بر نتایج فعالیت ها ارزش بیفزایید. برای آگاهی بخشیدن از سود و منفعت دو طرفه سخن بگویید. کسب و کارتان را از همه دیدگاه ها و جوانب برای افراد تشریح کنید. از دانش به کار رفته، تاریخچه شروع، گستره فعالیت و همچنین مهارت های اکتسابی در این حرفه اطلاع رسانی کنید.

مهارت همدلی

مهارت همدلی یکی از مهارت های تاثیر گذار در ایجاد و توسعه یک شبکه انسانی قدرتمند است. همدلی باعث افزایش درک افراد نسبت به یکدیگر و ایجاد ارتباط عمیق و صمیمانه با آن ها می شود. برخورداری از همدلی با ایجاد روابط دلسوزانه و حذف قضاوت های نادرست موجب بهبود ارتباط های شخصی افراد در شبکه می شود.

بیشتر بخوانید: هوش هیجانی چیست؟

منظور از شبکه سازی برای مدیران چیست؟

شما در جایگاه یک مدیر توانمند باید بتوانید ساختاری از افراد را در درون و بیرون سازمان ایجاد کنید تا با بهره مندی از قدرت این شبکه مناسبات مربوط به تعیین استراتژی و راهبری افراد را مدیریت کنید. در حقیقت می توان گفت شبکه سازی فعالیتی حرفه ای است که بیش از هر چیز مبتنی بر فرآیندهای اجتماعی و روانشناسانه است. شبکه سازی هوشمندانه موجب می شود بازرگانان و کارآفرینان. با استفاده از این امکان بسیار کاربردی روابط شغلی و کسب و کار خود را شکل دهند.

از این طریق مدیران و رهبران سازمان ها می توانند فرصت های کاری را به بهترین شکل شناسایی و خلق کرده یا بر اساس آن فرصت ها استراتژی های سازمانی خود را طرح ریزی کنند. همچنین این ابزار مفید و کارآمد موجبات تبادل اطلاعات میان افراد سازمان های مختلف را نیز فراهم کرده و مدیران با استفاده از این مهم می توانند به دنبال شرکای بالقوه کاری همیشگی برای خود باشند.

مزایای ایجاد شبکه گسترده در کسب و کار شما

مزایای شبکه سازی برای مدیران سازمانی

شبکه ها برای شما مدیران شرایطی را فراهم می کنند تا با استفاده از این بستر متنوع و کارآمد با دیگران ارتباط برقرار کرده و تبادل اطلاعات کنید. همچنین بستر فراهم شده توسط این شبکه ها به گونه ای است که این امکان را به شما می دهند که در منابع سهیم شده دیگران را به شما ارجاع و یا شما را به دیگران از این طریق ارجاع می دهند. این شبکه می تواند زمینه را برای آزمایش ایده ها، شکل دهی روابط بلندمدت و پیکربندی سازمانی فراهم کند و از این طریق استراتژی های سازمانی را ریل گذاری و تحقق بخشد. در این صورت شما گام های اولیه و سرنوشت سازی را برای رشد و بهره وری هرچه بیشتر در سازمان خود برخواهید داشت.

به دلیل مزایای زیادی شبکه سازی در سازمان، اغلب مدیران به شبکه سازی سازمانی توجه ویژه ای دارند. شبکه سازی سازمانی می تواند انرژی لازم برای رسیدن به اهداف را کم و سرعت را افزایش دهد. برخی از مزایای شبکه سازی مدیران مستقیما شامل حال خود آن ها می شود. از جمله مزایا شبکه سازی برای مدیران می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بهبود ارتباطات و امکان دریافت بازخورد های سازنده
  • تبادل ایده ها و پیشنهادات در زمینه های مختلف
  • افزایش افق دید برای ترسیم آینده
  • دریافت راهنمایی در زمینه های مختلف از طریق
  • شناخت رهبران و بزرگان در حوزه خود و امکان پیروی از آنان
  • دسترسی به اطلاعات و آگاهی های بیشتر در زمینه های تخصصی و عمومی
  • بهبود روابط اجتماعی و سطح فرهنگ
  • ایجاد سیستم پشتیبانی قوی
  • مدیریت آسان پروژه ها و ارتقا سریع کسب و کار
  • شناسایی نیروهای کاری توانمند در زمینه های مختلف
  • نظارت بیشتر بر عملکرد کارمندان و شناخت بهتر روحیات آنان

هدف مدیران از شبکه سازی در سازمان ها

در مقابل، هدف از ایجاد شبکه و شبکه سازی توسط مدیران و رهبران سازمان ها و شرکت ها این است که به واسطه این آشنایی و پیوند بتوانید بهره لازم را برای اعضای تیم خود و سازمان خود کسب کنید. این پیوند شبکه ای شما را قادر خواهد کرد تا بتوانید از این طریق در مسیر خود رشد کرده. و به سمت اهداف خود پیش بروید. بر این اساس شبکه سازی رکن رکین و بازوی توانمند شما در نظام کسب و کار شما خواهد بود.

در حقیقت می توان گفت شبکه ها چشم و گوش بصیر و سمیع رهبران هستند. نفس این شبکه ها به گونه ای هستند که آن ها درباره رویه ها و پیشرفت ها در بازار به شما اطلاع می دهند، فرصت ها و تهدیدهای پیش روی شما را آشکارتر از هر زمان دیگری می کنند و علاوه بر این، فرصت های بهره برداری از امکانات را برای شما شفافیت می بخشند. بر این اساس در یک کلام باید گفت شما به عنوان مدیر موفق با بهره مندی همیشگی از نعمت وجود آن ها قادر خواهید بود تغییرات بازار را ردیابی و پاسخ مناسب را در زمان و مکان مناسب به آن ها بدهید.

مزایای ایجاد شبکه گسترده در کسب و کار شما (شبکه سازی سازمان)

برای ساخته و پرداخته کردن یک شبکه قدرتمند باید بتوانید برای آن، وجود یک فرآیند دوطرفه یا دوسویه را به رسمیت بشناسید. یعنی در وهله اول بپذیرید که هرچه به دیگران بیشتر اطلاعات بدهید بیشتر و بیشتر نیز از آن ها منتفع خواهید شد. اما در مقابل شما نیز باید شبکه خود را از اطلاعات خودتان منتفع سازید. در صورتی که شما تنها زمانی که به چیزی نیاز دارید با شبکه ارتباط برقرار کنید، افراد درون شبکه به سرعت شما را به عنوان کسی که صرفا به عنوان افرادی که برای رفع نیاز خود از آن ها استفاده می کند طبقه بندی کرده و هر روز از شما دورتر و دورتر می شود.

بر این اساس باید گفت شبکه های شغلی و کاری معمولا فرصت های مهمی را ایجاد می کند. از این رو شرکت ها برای ایجاد فرصت های موثر و دستیابی به بهره وری بالاتر با استفاده از این شبکه ها به دنبال سرمایه گذاران مناسب می گردند تا با آنها وارد روابط تجاری شوند. در ادامه به برخی از مهمترین مزایای شبکه سازی در کسب و کارها پرداخته شده است:

  • رشد و ارتقاء بخش های مختلف سازمان: ایجاد شبکه مساوی است با ایجاد یک شبکه یادگیری بسیار بزرگ. با بهره مندی از یک شبکه قدرتمند و موثر شما می توانید از تجارب و درس های با ارزش شبکه خود در جهت رشد و ارتقاء کلیه بخش های سازمان خود حرکت کنید.
  • ارائه اطلاعات مهم و ارزشمند: شبکه ها می تواند در دیدن و به عبارت دقیق تر رصد همه جانبه و هوشمندانه ابعاد مختلف پدیده های جدید به شما اطلاعات مهم و ارزشمندی برسانند. به نحوی که از این طریق می توانید به همه واقعیت پی ببرید و سازمان خود را در جهت درست راهنمایی کنید.
  • افزایش ارتباط با افراد و سازمان های مختلف: شبکه های پویا و هدفمند شما را در ارتباط با تامین کنندگان، مشتریان، شرکا و حامیان مالی قرار می دهد و ممکن است با فراهم آوردن اطلاعات مورد نیاز به شما کمک کند. ساختن و پرداختن شبکه های اثربخش و استوار ممکن است ماه ها و حتی سال ها زمان ببرد اما در مورد شبکه ها ساختن بخش کوچکی از مسیر ناهمواری است که شما باید طی کنید. در مورد شبکه ها مهم تر از ساختن، نگه داشتن و حفظ پویایی این نوع شبکه هاست.
  • به روز بودن در تمام زمینه ها: شبکه سازی موجب به روز بودن شما در زمینه های مختلف کاری شما خواهد شد. چرا که می توانید با استفاده از این شبکه ها با افراد بسیاری در ارتباط باشید و اطلاعات خود را در راستای نیازهای خود از این طریق افزایش دهید.
  • کاهش هزینه تبلیغات: شبکه ها شما را از پرداخت هزینه هنگفت برای تبلیغات جهت نشان دادن توانمندی خودتان بی نیاز می کنند. چرا که همین شبکه سازی در واقع نوعی تبلیغات پویا در بستر آشنایی با افراد توانمند به حساب می آید. این امر می تواند فرآیندهای بازاریابی و فروش شما را تقویت کند.
  • اطلاع از مهارت های شما: شبکه ها موجب می شود تجارب، مهارت ها و توانایی های شما به اطلاع دیگران برسند. بنابراین زمانی که دیگران نیاز به مهارت های منحصر به فرد شما داشته باشند می توانند با شما تماس بگیرند.
  • صرفه جویی در زمان: شبکه ها می توانند جهت صرفه جویی در زمان به کار گرفته شوند و زمان زیادی را که ممکن است برای کارهای مختلف هدر بدهید را برای شما ذخیره کنند.
  • تسریع موفقیت: شبکه ها به شما کمک می کنند با بهره مندی از مزایای خود در کمترین زمان ممکن به بیشترین موفقیت ممکن دست یابید.

مزایای شبکه ها

راهکارهای اساسی برای افزایش شبکه سازی

شرکت در رویدادهای کاری به عنوان بستری برای شبکه سازی

افراد حرفه ای در حوزه کسب و کارها خصوصا رهبران سازمان ها. شرکت ها اغلب رویدادهایی را برای فراهم کردن فرصت هایی به منظور گسترش روابط خود. و به عبارت دقیقتر برای شبکه سازی راه اندازی می کنند. در واقع می توان گفت هر شانسی برای ملاقات افراد با یکدیگر در این رویدادهای کاری که می تواند اشکال مختلفی به خود بگیرد مثل صبجانه یا ناهار و شام کاری و… برای شبکه سازی امر مغتنمی محسوب می شود.

شما باید هر شانسی برای ملاقات با همکاران، مشتریان و… خود را به عنوان امری بالقوه برای شبکه سازی تلقی کنید. حتما سعی کنید به صورت ماهانه یا حتی هفتگی در بسیاری از رویدادها شرکت کرده. و فرآیند شبکه سازی را آنچنان که لازم است پیگیری کنید. همچنین سعی کنید با دیگرانی که فکر می کنید تخصصشان به شما مربوط است ارتباط عمیق برقرار کرده و از تجربیات آن ها بهره مند شوید.

استفاده از ابزارهای نوین برای شبکه سازی

علاوه بر این، باید سعی کنید در شرایطی مثل دوران کرونا که ارتباطات انسانی میان افراد دیگر به دلیل همه گیری ویروس کرونا زیاد رخ نمی دهد. از ابزارهای ارتباطی نوین مثل وبینارها، کانال ها، صفحات مجازی استفاده کنید. این کار باعث می شود نه تنها ارتباطات قبلی شما از بین نرود. بلکه می تواند ارتباطات جدیدی را برای شما خلق کند. که این ارتباطات می تواند در بسیاری از زمینه ها از جمله رهبری برای شما موثر و کارگر افتد.

و در نهایت مهمترین نکته ای که باید سعی کنید دقت کنید این است که تمام تلاش خود را بکنید. تا در ذهن دیگران به عنوان یک کارآفرین، متخصص و… حک شوید.  این کار از سویی موجب می شود نه تنها شما بتوانید دیگران را در شبکه خود داشته باشید. بلکه از سوی دیگر موجب می شود بتوانید این میل را نیز در دیگران به وجود بیاورید. که آن ها نیز شما را در شبکه خود به عنوان یک نیروی فعال و کارآمد جای دهند. و به خاطر داشته باشید در شبکه سازی کمیت و تعداد افراد حاضر در شبکه شما مهم نیست. آنچه مهم است کیفیت اعضای شبکه شماست. و این شایستگی شما را در رهبر بودنتان نشان می دهد.

بیشتر بخوانید: مدل bsc یا کارت امتیاز متوازن چیست؟

آموزش شبکه سازی

آموزش شبکه سازی با هدف یادگیری فنون و مهارت های لازم برای ایجاد و حفظ شبکه های ارتباطی صورت می گیرد. ‌در واقع، استفاده از آموزش های مرتبط با مهارت ها و قوانین شبکه سازی به شما کمک می کند تا بهترین سبک شبکه سازی را انتخاب کنید و در کوتاه ترین زمان ممکن، شبکه ارتباطی گسترده و قدرتمند تشکیل دهید. آموزش شبکه سازی شامل تدریس و مباحث مختلفی است که در نهایت توانایی شما برای ایجاد و حفظ شبکه را افزایش می دهند. از جمله مهم ترین مباحث آموزش شبکه سازی می توان به مواردی مانند هنر آشنا شدن با افراد و دعوت آن ها به شبکه، هنر سخنرانی موثر، نحوه بهره برداری از ظرفیت های فضای مجازی برای شبکه سازی، روش تیم سازی، نحوه بازاریابی موفق و… اشاره کرد.

لازم بذکر است که نحوه شبکه سازی و ترفندها و مهارت های مورد استفاده برای ایجاد و گسترش شبکه های ارتباطی بسته به شرایط هر کسب و کار متفاوت استو؛ برای تشخیص بهترین روش لازم است تا با افراد با تجربه و آموزش دیده ‌مشورت کنید. آموزش شبکه سازی به متقاضیان ایجاد و گسترش شبکه های تجاری معمولا در قالب های مختلفی انجام می شود. یادگیری شبکه سازی به وسیله مطالعه کتاب های مفید، شرکت در کلاس های حضوری و نیز شرکت در دوره آموزش شبکه سازی برگزار شده در فضای آنلاین از رایج ترین روش های فراگیری شبکه سازی هستند. همچنین بسیاری از وب سایت های معتبر اطلاعات مفیدی در رابطه با آموزش شبکه سازی ارائه می دهند. سایت های فرا درس، مکتب خونه و… چند مورد از سایت های ایرانی هستند حاوی مطالب مرتبط هستند.

کلام آخر پیرامون شبکه سازی چیست

شبکه سازی یا (Networking) به معنای ایجاد ارتباط میان افراد و همکاری مفید است. در واقع شبکه سازی یک فعالیت اجتماعی- اقتصادی بوده که امروزه رواج بسیاری در بین جوامع داشته است. از اهداف شبکه سازی می توان به برقراری تعامل سودمند به منظور صرفه اقتصادی-تجاری، بهبود روابط اجتماعی و ارائه خدمات مفید برای طرفین اشاره کرد. برای شبکه سازی سازمانی و استفاده از مزایای آن باید مهارت های خاصی داشته باشید و بتوانید ایده های خود را به اشتراک بگذارید. در این مقاله اطلاعاتی پیرامون مراحل شبکه سازی و مهارت های مرتبط با آن ارائه شد. به طور کلی ایجاد یک شبکه ارتباطی قوی می تواند نقش موثری در رشد و توسعه یک کسب و کار داشته باشد.

لیست دسته بندی های مرتبط:

مقالات مرتبط

2 دیدگاه

  1. عباس جوادی 10 مرداد 1402 در 10:28 ق.ظ

    چگونه برای شرکتم یک شبکه سازمانی قوی ایجاد کنم ؟؟؟

    • دیجیتال مارکتینگ کسرا 11 مرداد 1402 در 11:54 ق.ظ

      با سلام
      باید برای یک شبکه سازمانی برسی کنید که:
      چشم انداز و هدف شما چیست
      طرح شما برای توسعۀ کسب و کارتان چطور بوده؟
      بدانید اکنون کجا هستید
      بهتر است با افراد مهم در ارتباط کاری، ارتباط دوستانه نیز برقرار کنید.
      روی روابط خود با افراد مهم سرمایه گذاری کنید و کار های خود را با آنها به اشتراک بگذارید. با این کار می‌توانید روابط خیلی قدرتمندی ایجاد کنید که در آخر به شبکه سازی در مدیریت منجر می‌شود.

مشتاقانه منتظر دریافت نظرات شما دوستان عزیز هستیم





مطالب مرتبط

تاثیر منفی دستورات فوری مدیریتی copy 2

تاثیر منفی دستورات فوری مدیریت بر کارایی و هزینه ‌های منابع انسانی

مدیریت زمان با فناوری های حضور و غیاب copy

مدیریت زمانی کارمندان با فناوری های نرم افزار حضور غیاب

بهینه سازی تصمیمات مدیر منابع انسانی copy

بهینه‌سازی تصمیمات مدیر منابع انسانی با نرم‌افزار حضور غیاب

رضایت کارمندان با سیستم حضور غیاب و حقوق copy

چگونه ترکیب نرم‌افزار حضور غیاب با سیستم‌ حقوق و دستمزد به بهبود رضایت کارمندان کمک می‌کند؟

نگرانی نسل زد و راهکارهای نرم افزار حضور و غیاب copy

مهمترین نگرانی‌های نسل Z در محیط کار و راهکارهای نرم افزار حضور غیاب آنلاین

اهداف مدیریت ارشد و حضور و غیاب copy

نقش برنامه‌ریزی استراتژیک در نرم افزار حضور غیاب آنلاین برای دستیابی به اهداف مدیریت ارشد شرکت

_چالش های اخلاقی ادمین حضور و غیاب copy

چالش‌های اخلاقی ادمین نرم افزار حضور غیاب آنلاین در سازمان های بزرگ

_تاثیرات حضور و غیاب در تغییرات سازمان copy (1)

چگونه یک نرم افزار حضور غیاب خوب می تواند در تغییرات سازمانی مؤثر باشد؟

_مدیریت شرکت با تحلیل حضور و غیاب copy

استفاده از تحلیل داده های نرم افزار حضور غیاب آنلاین در بهبود مدیریت کلان شرکت

_بهبود انگیزه کارکنان با مشوق ها copy

استفاده از مشوق ها در نرم افزار حضور غیاب آنلاین به منظور بهبود انگیزه کارکنان

_افزایش کارایی پرسنل با نرم افزار حضور و غیاب copy 1

افزایش کارایی پرسنل با بهترین نرم افزار حضور غیاب آنلاین

_کلید مدیرعامل در کنترل هزینه ها copy 1

نرم افزار حضور غیاب آنلاین : کلید مدیرعامل در کنترل هزینه‌ها

_تجارت سودمندتر با بهبود مدیریت copy

تجارت سودمندتر و بهبود مدیریت کارمندان با نرم افزار حضور غیاب کسرا

_پیشبینی رفتار پرسنل باتحلیل حضور و غیاب copy

پیش‌بینی رفتار منابع انسانی با تحلیل داده‌های نرم‌افزار حضور غیاب!

_نیروی انسانی بیمارستان های بزرگ copy

حضور غیاب و مدیریت نیروی انسانی بیمارستان‌ های بزرگ با تکیه بر چه استاندارد هایی است؟

_اهمیت نظم در سازمان های بزرگ copy

حضور غیاب و اهمیت وقت‌ شناسی در سازمان های بزرگ و نحوه جاری سازی آن چیست؟

تعالی سازمان و رفتار سازمانی copy

حضور غیاب و ارتباط آن با ۶ رفتار سازمانی که می ‌تواند باعث تعالی شرکت شود!

مدیریت منابع انسانی در کارخانجات صنعتی copy

نحوه مدیریت منابع انسانی در کارخانجات صنعتی چگونه است؟

روش های نوین مدیریت زمان copy

روش‌ های نوین مدیریت زمان و حضور کارکنان در شرکت‌ های خدماتی پیشرو 

حضور و غیاب و رضایت شغلی copy

تاثیرات مثبت استفاده از سیستم حضور غیاب بر رضایت شغلی کارکنان